Részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék azt a keresetet, melyet a Klubrádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt, írja keddi közleményében a TASZ.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Médiatanács szeptemberben kisebb adminisztratív jogsértésekre hivatkozott, amikor eldöntötte, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió szolgáltatójának február 14-én lejáró frekvenciahasználati jogosultságát. Más rádiók esetében a hatóság nem volt ilyen szigorú: több esetben előfordult, hogy hasonló súlyú mulasztásokat követően nem látta akadályát a pályázaton elnyert jogosultság megújításának.

A döntést a Klubrádió jogi úton támadta meg a TASZ segítségével, azt kérve, hogy a bíróság kötelezze a Médiatanácsot új eljárás lefolytatására. Az erre vonatkozó keresetet február 9-én a Fővárosi Törvényszék elutasította.

A bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács „ismételt jogsértésként”.

Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását. 

A Klubrádiónak tehát február 14-én el kell hallgatnia eddig használt frekvenciáján, és bár az interneten tovább szólhat, bizonyosan nem fogja elérni minden eddigi hallgatóját.

„A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget” – mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa.

A Klubrádiót az ügyben dr. Váci Tímea, a TASZ ügyvédje képviselte.

Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke és többségi tulajdonosa a folyosói sajtótájékoztatóján, ahogy arról a Media1 is beszámolt, szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács, és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen, tette hozzá. Azt mondta, nem váratlan, de gyáva döntés, szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe a Klubrádió érveit. Arató András hangsúlyozta, ahhoz, hogy a Klubrádió tovább sugározhasson, a hallgatók kitartó támogatására van szükség.

Bár a Klubrádió vasárnap éjféltől valószínűleg nem lesz hallgatható a megszokott frekvenciáján, az igazgatóság elnöke mindenkit arra kér, mostantól még elszántabban kövessék annak műsorát, hiszen az ítélet csak aláhúzta, hogy Magyarországon igen jelentős változásokra van szükség. Azt is kérte a hallgatóktól, hogy ne csökkenjen a támogatási kedvük addig az átmeneti ideig – ami persze akár egy év is lehet – amíg az adó véglegesen vissza nem nyeri a frekvenciáját. Ha addig is ugyanolyan aktív lesz a közönség, Arató András megígérte, hogy a Klubrádió interneten ugyanúgy szolgáltatja a műsorait, mint eddig. Hiszen a Klubrádió létezését alapvetően az dönti el, hogy hallgatói áldoznak-e erre, vagy sem. Hozzátette: azért is kell továbbmenni a jogorvoslattal, mert ez a jogállamiság vizsgája is, és nem baj, ha ezen a különböző szintű bíróságok mind átesnek.

Indokolatlan és erősen vitatható döntést hozott a médiahatóság azzal, hogy nem hosszabbította meg tavaly ősszel a Klubrádió lejáró frekvenciáját – erről a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője beszélt a Reggeli Gyorsban, tehát órákkal a bírósági ítélet kihirdetése előtt. Polyák Gábor szerint ez az uniós jog szempontjából is releváns ügy, és a magyar bíróságtól bátor jogértelmezés lenne, ha kimondanák: a Médiahatóság részéről hátrányos megkülönböztetés érte a Klubrádiót.

Interneten keresztül eddig is lehetett hallgatni, hétfőtől azonban már csak ott lesznek elérhetők

A Klubrádió honlapján keresztül is lehet online hallgatni a Klubrádiót, ahogyan azt ők maguk le is írták, de természetesen a legtöbb olyan, az analóg és csak digitális rádiókat soroló online rádiós oldalakon is elérhetőek maradnak, ahogyan eddig is lehetett őket online hallgatni.

18.45 A Médihatóság (NMHH) közleménye

Ítélet erősíti meg, hogy jogszerű a Klubrádió hosszabbítási kérelmének megtagadása

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék mai ítélete, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a Médiatanács. 

Jogszerűen, a médiatörvény előírásainak megfelelve járt el a Médiatanács a Budapest 92,9 MHz-re szóló médiaszolgáltatási jogosultság megújítási kérelmének elutasításakor – állapította meg a Fővárosi Törvényszék február 9-ei ítéletében, elutasítva a Klubrádió által benyújtott keresetet. A bíróság leszögezte: törvényi kizáró ok miatt a Médiatanácsnak nem volt más választása, mint megtagadni a rádió megújítási kérelmét. Az ítélet kitért arra, hogy mivel a Klubrádió a törvényi kizáró okot jelentő, ismételt jogsértései kapcsán nem élt jogorvoslattal, azok jogerőssé váltak, így a megújítás tárgyában nem volt más döntési lehetőség, mint annak megtagadása.

A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-től 2021. február 14-ig tart. A Médiatanács a rádió megújítási kérelmét a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2020 szeptemberében elutasította.”

Címkék:
KategóriákMETÁL