A Pécsi Virológia a közösségi oldalán jelentette be, hogy megkezdődtek a klinikai vizsgálatai annak a hatóanyagnak, amelyről eddigi kutatásuk alapján pécsi és külföldi szakemberek azt feltételezik, hogy sikeresen használható a koronavírus okozta megbetegedések terápiájában.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok! A PTE kutatói is hozzájárultak egy új, Covid-19 elleni gyógyszer fejlesztéséhez” – így kezdődik a Virológia Pécs Facebook-oldal mai bejegyzése.

Emlékeztetnek arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. Az URSAPHARM Arzneimittel és a CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a Covid-19 elleni küzdelemben. Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai is.

A járvány miatt számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják. Ezzel párhuzamosan intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet is végeznek új anti-Covid-19 terápiák azonosítására.

A német URSAPHARM Arzneimittel GmbH és az osztrák CEBINA GmbH biotechnológiai vállalat közös klinikai tanulmányának célja az azelasztin-hidroklorid koronavírus-fertőzés elleni lehetséges hatásának igazolása a betegek szervezetében. Az azelasztint, mint írja a bejegyzés, évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában.

A Bécsi Egyetem kutatója, dr. Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre. A laboratóriumi vizsgálatokat dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (PTE SzKK) végezték.

Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet az új típusú koronavírus kórokozója ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.

A héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a Covid-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát.

A külföldi klinikai vizsgálatokkal párhuzamosan a pécsi virológusok, farmakolóusok és a CEBINA a magyar klinikai tesztelés tervezését is megkezdték.

A bejegyzés szerint az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

KategóriákMETÁL