Máig kell minden településen megtárgyalni és elfogadni a helyi képviselő-testületeknek a költségvetés tervezetét. A DK vasárnap késő este közleményt adott ki. Arról írnak lényegében, hogy a kormány mennyit vett el Pécstől segítség helyett a pandémia alatt. A szolidaritási adó határértékének lecsökkentése az újabb elvonás, ami önmagában az 1,4 milliárdos befizetést követel a korábbiakon felül.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Mi, pécsi önkormányzati képviselők évek óta arra vártunk, hogy szolidaritási adót kelljen fizetnie a városnak! Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy a település adóerő képessége átlépte a bűvös határt, azaz jelentősen megnőtt a város iparűzési adóbevétele, más szóval megélénkült Pécs gazdasági élete! Azt álmunkban sem gondoltuk, hogy az áhított állapot kormányzati csel hatására fog bekövetkezni, azaz a határérték csökkentésével kényszerítik ki a fizetési kötelezettséget!” — olvasható a Demokratikus Koalíció Pécsi Szervezetének vasárnap esti, a 2021-es költségvetési tervezet elfogadása és a fenti idézetben olvasható módosítás kapcsán kiadott közleményben.

Az egyetemi önrendelkezés szűkítését is megemlítik, ahogyan az önkormányzatok mozgásterének szűkítését is, amellyel szerintük szinte a cselekvőképtelenség szélére sodorják az önkormányzatokat.

“A Demokratikus Koalíció Pécsi Szervezetének közleménye Pécs város 2021-es Költségvetéséről

Az idei költségvetés számait megismerve döbbenten vettük tudomásul, hogy a pandémia miatt kialakult nehézségek közepette, a Kormányzat nemhogy segítő kezet nem nyújtott városunknak, de intézkedéseivel tovább súlyosbította helyzetünket.

Az amúgy is csökkenő iparűzési adó megfelezése, a gépjármű adó elvonása, az ingyenes parkolás miatt kieső bevételek hiánya, mind jelentős sebet ejtettek a város idei költségvetésén. A kormányzat ezt tovább tetézte az un. szolidarítási adóbefizetés határértékének csökkentésével. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban Pécs egyáltalán nem fizetett ilyen hozzájárulást a kormányzati büdzsébe, 2021-ben 1,4 milliárd Ft-ot kénytelen befizetni az államkincstárba.

Mi, pécsi önkormányzati képviselők évek óta arra vártunk, hogy szolidaritási adót kelljen fizetnie a városnak! Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy a település adóerő képessége átlépte a bűvös határt, azaz jelentősen megnőtt a város iparűzési adóbevétele, más szóval megélénkült Pécs gazdasági élete! Azt álmunkban sem gondoltuk, hogy az áhított állapot kormányzati csel hatására fog bekövetkezni, azaz a határérték csökkentésével kényszerítik ki a fizetési kötelezettséget!

Pécs 2020-hoz képest több, mint 6 milliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhat az idei évben, az így keletkezett hiány az önkormányzat működését veszélyezteti.

A Kormányzat fentebb csokorba szedett intézkedései mind egyirányba mutatnak:

Országunk jelenlegi vezetői tovább kívánják szűkíteni az önkormányzatok mozgásterét, szinte a cselekvőképtelenség szélére sodorva ezzel az önkormányzatokat!

Ezzel a demokratikus önrendelkezés egyik újabb bástyája kerül szorult helyzetbe, akárcsak az alapítványi működésbe kényszerített egyetemek!

Ezért felszólítjuk a Kormányt, hogy fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését, s nyújtson megfelelő kompenzációt a járványhelyzet miatt elvont források pótlására a településeknek, így Pécsnek is!

A Demokratikus Koalíció Pécsi Szervezete

Pécs, 2021. 02. 14.”

KategóriákMETÁL