Az operatív törzs tájékoztatóin sok esetben Müller Cecíliát helyettesítő szakember a Hír Tv-ben beszélt arról, hogy szerinte még egy ilyen rövidebb, kéthetes lezárási periódus is látványos eredményt hozhat a fertőzések számának csökkentésében. A PDSZ pénteken nyílt levélben kérte arra a miniszterelnököt, hogy zárják be az iskolákat.

A cikk a hirdetés után folytatódikOrbán Viktor miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy a helyzet drámaian romlik, és a következő napokban dől el, hogy kell-e tovább szigorítani. A PDSZ nyílt levélben kérte a kormányfőt, hogy a vészesen romló járványadatik miatt rendeljék el az iskolák bezárását és a digitális oktatást az általános iskolákban is. Ennek ellenére a HVG-nek az operatív törzs pénteken azt válaszolta, hogy a jelenlegi számok még nem indokolják a teljes lezárást.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője viszont ezt követően járt a Hír Tv-ben és beszélt arról, hogy szerinte akár egy rövidebb, kéthetes lezárási periódus elrendelését is meg kellene fontolni, mert már az látványos eredményt hozhat a fertőzésszámok csökkentésében.

A legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között. A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de például az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Azt gondolom ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat” – fogalmazott.

Az iskolák korlátozásával kapcsolatban Galgóczi Ágnes kifejtette, hogy a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés.

„Ez is egy megfontolandó lehetőség lehetne, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is”

A Szabad Pécs pénteken este írt arról, hogy Pécsett több iskola is kapott arról értesítést arról a tankerülettől, hogy hétfőtől, következő hetekben megváltozik náluk a tanítási rend. Ami érdekes, hogy nem egységes az, hogy egyes intézményekben hogyan változik meg a jelenléti oktatás, ami egységesebb, az az, hogy nagyjából március közepéig szól a változtatás.

Rendkívüli tanításmentes szünnapokat rendeltek el pécsi általános iskolákban

KategóriákMETÁL