Balatongyörökön rendeletmódosítással próbálnak megálljt parancsolni a közvetlen Balaton-parti lakóparkinváziónak, Siófokon januártól magasabb építményadót fizet, akinek a szorosan vett vízparti sávban van ingatlana – és nagy részben utóbbiak is az elmúlt években épült apartmanházak lakásainak tulajdonosai.

A cikk a hirdetés után folytatódikLengyel Róbert független siófoki polgármester már tavaly is beterjesztette az, akkor panorámaadó néven elhíresült adóemelési javaslatát (a Szabad Pécs is beszámolt erről), ám az akkori fideszes képviselő-testületi többség ezt napirendre sem engedte vetetni.

Idén október 13-án azonban a Fidesz kisebbségbe került a siófoki testületben, s a városi közgyűlés legutóbbi ülésén is a fideszesek szólaltak fel az ellen, hogy magasabb adómértékkel sújtsák a vízparti ingatlanok tulajdonosait. 

Fideszes képviselő: „Magas a rezsi”

Gencsi Attila, a Fidesz siófoki városházi képviselője szerint az érintetteknek bizonyára nem jelent problémát a plusz adó befizetése, de szerinte ez megkülönbözteti, diszkriminálja az embereket. Az új adóövezetről várt többletbevétel, a 80 millió forint pedig “szerinte nem jelentős összeg a városi fejlesztések szempontjából”. Gencsi hozzátette: bár az apartmanházak tulajdonosai valóban zömmel nem siófokiak, de idehozzák a pénzüket, itt fogyasztanak, adóznak, és ez tiszteletre méltó.

Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere – Fotó: Fónai Imre

A Fidesz egy másik siófoki képviselője, Safar Ahmed tudomása szerint az apartmanházak tulajdonosai már most is „luxusadót” fizetnek, hiszen ezeknek az ingatlanoknak a fenntartása drága, magas a rezsije. A képviselő az apartmanházak lakói érdekében és a “luxusadó” ellen még azt is felhozta érvként, hogy az új házakban “egy vécédugulás megjavíttatása 50 ezer forint”.

„Nyaraltatnak, de adót nem fizetnek”

„Két adóövezet most is van, az nem diszkriminatív. Ha három van, az már az?” – tette fel a kérdést Lengyel Róbert polgármester. „Igazságos adórendszer nincs, de az mennyire igazságos, hogy fillére ugyanannyit fizet, aki egész nap a vonatok dübörgését hallgatja, és az, aki a reggeli kávéját úgy szürcsölheti, hogy közben a balatoni panorámát nézegeti?” – érvelt tovább az október 13-án újraválasztott független városvezető.

Lengyel Róbert szerint éppen az arányos közteherviselés jegyében döntöttek úgy, hogy januártól bevezetik a harmadik adóövezetet és egy eddiginél magasabb díjat.

Az október 13-án megfeleződött Fidesz-frakció az új siófoki képviselő-testületben – Fotó: Fónai Imre

„Akiknek az ingatlanjai a part jelentős részét elfoglalják, járuljanak többel a városi költségvetéshez. Beleértve ebbe azokat is, akik a százmilliós apartmanházaikban egész nyáron nyaraltatnak, mégpedig jó néhányan – feltehetően a jogszabályi hézagokat kijátszva – anélkül, hogy egyetlen fillér idegenforgalmi adót is fizetnének. Az új sávban élő, érintett siófoki állandó lakosok jelentős adókedvezményt kapnak. Az onnan befolyó összeget pedig kizárólag a parti területek, a szabad strandjaink fenntartására, fejlesztésére fordítjuk.”

Ha mindenki mellette, ki ellene?

A többletterhet jelentő harmadik adósávot végül 7 igen, 1 nem szavazattal és 4 tartózkodással szavazta meg a siófoki képviselő-testület. Az ominózus ülésen elhangzott az is, hogy egy közelmúltbéli fórumon a helyi szállodások és vendéglátósok is támogatták a javaslatot, sőt ugyanígy tett a Siófoki Üdülőtulajdonosok Egyesülete (SÜDE) is. Vagyis nagyjából minden szóba jöhető szereplő és érdekképviselet az új adóövezetre szavazott. Kérdés tehát, hogy ezek után kik és miért ellenezték, ha nem csupán arról van szó, hogy ellentmondjanak a városvezetésnek. Sőt, még az is felmerült a közbeszéd részeként, hogy azért lehetett talán ellenállás az előzőek ellenére is, mert talán egy vagy több jelenlegi vagy korábbi döntéshozó esetleg a saját érdekeltségét, érdekeltségeit akarta megvédeni a „panorámaadótól”. A találgatást azzal zárták le, hogy ha ez így is van, akkor még szerencse, hogy Siófok egy kisváros, mert akkor előbb-utóbb ki fog derülni, ha ennek a pletykának mégiscsak van bármi alapja.

Az adó mértéke a III. övezet parti sávban

„a) 80 m2 -ig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1.235 Ft/m2

b) 80 m2 felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1.850 Ft/m2

c) nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1.170 Ft/m2

d) kereskedelmi egység, szállásépület után 1.290 Ft/m2

e) üdülő 1.850 Ft/m2

Amennyiben a III. övezet parti sávban található lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa, vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy életvitelszerűen ott lakik, az épület, épületrész 80 m2-ig a megállapított adó 60 %-ának, 80 m2 felett pedig a megállapított építményadó 50 %-ának megfizetési kötelezettsége alól mentesül.”

(Részlet a vonatkozó siófoki helyi rendeletből.)

Amikor fideszes “siófoki srác” bírálja a kormányhű propaganda-médiát

Érdekes színfoltja volt a siófoki képviselő-testület legutóbbi ülésének, amikor a fideszes Gencsi Attila arról beszélt, hogy „a jobboldali média megváltoztatta a nyilatkozatát”, ezért „várhatják, mire legközelebb nyilatkozik nekik”. A képviselő ugyanis a Pesti Srácoknak nyilatkozva mondta el aggályait, még a testületi ülés előtt. Lengyel Róbert polgármester Gencsi szavaira így reagált: „Örömmel vettem, derék dolog, hogy képviselő úr elmondta, az egyik „förmedvénymédia” meghamisította a szavait…”.

KategóriákMETÁL