Azonnali hatállyal visszahívta a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét, Gelencsér Gyulát Péterffy Attila. A posztra a társaság tulajdonosi jogainak gyakorlójaként Pécs polgármestere Bánkuti István közgazdászt nevezte ki. Hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményben jelentette be Pécs polgármestere, hogy azonnali hatállyal visszahívta a mai napon a Tüke Busz vezetőjét, az igazgatóság elnökét, Gelencsér Gyulát. Az új vezető Bánkuti István lett. Információink szerint a kinevezést az autóiparban is érdekelt pécsi közgazdász egyelőre fél évre vállalta el. Az azonnali hatályú visszahívás oka, hogy az átvilágítás visszásságokat tárt fel, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy a cég egyik vezetőjének családi érdekeltségét hozta helyzetbe a Tüke a gumiabroncsok beszerzése során.

Péterffy Attila közleménye

„A mai napon – 2021 február 23-a, kedden – azonnali hatállyal visszahívtam a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét, Gelencsér Gyulát. A posztra a társaság tulajdonosi jogainak gyakorlójaként Bánkuti Istvánt neveztem ki. A döntést egyeztettem a városvezető koalíciók tagjaival és a közgyűlés minden képviselőjével a ma összehívott online konzultáción, amelyen a többség támogatta a lépést.

A döntés közvetlen előzménye az önkormányzati társaságnál végzett jogi audit eredménye.

Az átvilágítás dokumentumai alapján a Tüke Busz Zrt. 2016 és 2019 között egy beszerzési láncon keresztül vásárolta meg a helyi járatú buszokhoz szükséges gumiabroncsokat. Mindezt oly módon, hogy a Tüke Busz egyik vezető beosztású alkalmazottja, korábbi igazgatósági tagja hozzátartozóinak érdekeltségét hozta helyzetbe a beszerzések során.

A jogi audit által feltárt ügyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját, ennek okán mentettem fel a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói cím használatára feljogosított igazgatósági elnököt. Utódjától azt várom, hogy az átvilágítás nyomán megtegye a szükséges jogi és munkáltatói lépéseket.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL