Módosító javaslatokat nyújtott be a Fidesz pécsi városházi képviselőcsoportja Pécs 2021. évi költségvetési rendelet-tervezetéhez. Azt írták, hogy “Pécs gazdaságának újraindításához a megszorító Péterffy-csomag helyett mentőcsomagra van szükség”. Arról nem ír a Fidesz-közlemény, hogy az önkormányzatoknak kormányzati megszorítás helyett kormányzati mentőcsomagra lenne szüksége, merthogy Péterffy Attiláék meg folyamatosan erről beszélnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉpp nemrég írtuk meg, hogy a DK pécsi szervezete elég rendesen kiakadt azon, hogy a szolidaritási adó újraszabásával a kormány a cselekvőképtelenség szélére sodorja szerintük az önkormányzatokat. Plusz felsorolják természetesen a már ismert tételeket, például a helyi iparűzési adó megfelezését, a parkolási bevételek elvételét, a gépjárműadó központosítását, és így tovább. Vagyis pont arról beszélnek, hogy több más országtól eltérően a kormány nem segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hanem elvesz tőlük a vírusválságra hivatkozva.

Ehhez képest futott be hozzánk nemrég a Fidesz pécsi városházi képviselőcsoportjának sajtóközleménye, amelyben megszorító Péterffy-csomagról beszélnek, de a kormányzati intézkedésekről nem. A közleményük melléklete érdekes, abban sorolják, hogy mennyi többletkiadása volt a pécsi önkormányzatnak, amiről Péterffy Attiláék határoztak, és hogy ezeken a jellemzően személyi költségeken lehetne kezdeni a spórolást. A listában új pozíciók is szerepelnek, ezek a többletkiadásnál 100%-nak vannak véve, illetve fizetés vagy illetménynövekedés is, amely a korábbiakhoz képest mutatja a többletet.

A Fidesz közleménye szerint, amit Csizmadi Péter frakcióvezető jegyez, a pécsi önkormányzat ma kezdi meg ez évi gazdálkodásának alapját jelentő költségvetési rendelet-tervezetének tárgyalását.

A Csizmadia által kézhez vett tervezet a jobboldali politikus szerint valójában egy klasszikus megszorító- csomag, amit ő nem kíván, és nem is tud elfogadni, de arra végleges városvezetési szándékként tekinteni sem tud.

„Abban ugyanis olyan drasztikus megszorításokat lenne kénytelen elszenvedni például a bölcsődei- óvodai és szociális intézményrendszer, a tömegközlekedés, a pécsiek biztonságát szolgáló közterület-felügyelet, de gyakorlatilag valamennyi intézmény és a legtöbb gazdasági társaság is, amelyet, ha érintetlenül hagyna az önkormányzat, akkor őszre a működésképtelenség szélére sodródna az intézmény és cégháló.”

Csizmadia szerint ezért egyértelmű kell, legyen a polgármester előtt is, hogy a tavalyihoz képest 20-30 százalékkal csökkentett előirányzatokból, a jelenlegi közszolgáltatási színvonal mellett, nem képesek év végéig működni az intézmények, társaságok. A polgármester beterjesztett tervezete feltételez egy nagyon jelentős elbocsátási szükségletet és/vagy szolgáltatás csökkentést az év során, vélekedett Csizmadia. Arról nem írt azonban, hogy az előirányzatok 20-30 százalékkal való csökkentése miért van – B. A.

„A beterjesztett megszorító-csomagban feltüntetett, drasztikusan csökkentett előirányzat számoknak nincs realitás alapja, az felesleges riadalomra ad csupán okot, hiszen – ahogy a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság ülésén Főosztályvezető Asszonytól megtudtuk – valójában a városvezetés is más bevételi számokkal tervez.”

A politikus azt javasolja ezért, hogy készüljön el egy olyan tervezet, amely alapvetően a 2020. költségvetési év realitásaiból kiindulva határozza meg az előirányzatokat az idei évre. Az intézményeknek és társaságoknak ugyanis nem virtuális és átláthatatlan alapokra van szükségük szerinte, hanem a normális működést lehetővé tevő forrásokra, előirányzatokra. Ezek hiányában felelősen sem tervezni, sem működni nem tudnak.

Csizmadia Péter (Fidesz) konkrét módosító indítványai

1. Mutasson példát a városvezetés, melynek keretében a mellékletben felsorolt, a Péterffy Attila hivatalba lépését követően meghozott, felesleges és alapvetően politikai osztogatást, bizalmasok helyzetbehozását lehetővé tevő döntések kerüljenek visszavonásra és a különböző illetmények, vezetői bérek szintje kerüljön visszaállításra a 2019. év végi szintre. Csak ezzel 127 millió forintot is meghaladó működési megtakarítás érhető el úgy, hogy az érintetteket leszámítva nem kerül hátrányos helyzetbe egy munkavállaló, intézmény, társaság sem.

  1. Javaslom, hogy a 2021. évre ne írjon ki prémium fizetéssel járó feladatot az önkormányzat a cégvezetők részére.
  2. Javaslom ugyanakkor a pécsi háziorvosok részére bruttó 500.000 Ft-nak megfelelő összegű jutalom kifizetését. Tudjuk, hogy a következő hónapokban a legnagyobb terhet a háziorvosok fogják viselni, az oltási program végrehajtása során. Valószínűleg embert próbáló feladat vár rájuk, annak érdekében, hogy emberi életek kerüljenek megmentésre. Az egészségügyi alapellátás önkormányzati és nem állami feladat, ennek ellenére az állam a tavalyi évben már kifejezte elismerését, többek között a háziorvosok felé is, bruttó 500.000 Ft juttatásával. Idén az önkormányzaton, mint az ellátásra köteles szervezeten a sor, hogy legalább ennyivel elismerje az orvosait.
  3. Javaslom egy 2022. március 15.-ig terjedő moratórium bevezetését a 2021. évben esedékes helyi iparűzési adó fizetési kötelezettség teljesítésére a járvány miatti korlátozásoknak leginkább kitett szektorokban – vendéglátás, szálláshely szolgáltatás, személyszállítás, fodrászok, kozmetikusok, masszőrök – tevékenykedő egyéni vállalkozóknak, mikro- és kisvállalkozásoknak. Az általuk alkalmazott pécsi munkavállalók munkahelyének megőrzése és Pécs gazdaságának újraindítása szempontjából stratégiai jelentősége lesz ezen gazdasági szereplők mielőbbi talpraállásának. Az iparűzési adó fizetési moratórium, vagyis a tényleges befizetés határidejének 2022. március 15. napjáig történő kiterjesztésével, az iparűzési adó összegének erejéig, javítható lenne ezen vállalkozások likviditási helyzete, az önkormányzat pedig halasztott időpontban, de hozzájutna a bevételekhez.
  4. Javaslom egyszeri bruttó 100.000 Ft összegű bérpótló támogatás nyújtását azoknak, akik avendéglátóiparban, szálláshely nyújtást vagy személyszállítási szolgáltatást nyújtó szektorban 2021. február 1. napját követően 30 napnál hosszabb időtartamra veszítették el munkajogviszonyukat, a járványhelyzet miatti munkáltatói felmondás esetén. Annak érdekében, hogy a tavalyi sikertelennek nevezhető bérpótlási akció ezúttal valóban elérjen azokhoz, akiket a támogatások célozhatnak javaslom, hogy az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a Baranya Megyei Kormányhivatallal.
  5. Javaslom,hogya„taxi”szolgáltatástnyújtóvállalkozásokmentesüljeneka2021.évreesődrosztdíj fizetési kötelezettség alól. A járványügyi korlátozások időtartama alatt a taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozók utasforgalma jelentősen és önhibájukon kívül eső okból csökkent. A drosztdíj- kedvezménnyel az önkormányzat hozzájárulna a kieső bevételek kompenzálásához.

A melléklet

KategóriákMETÁL