A harmadik előkészítő ülést is megtartották a Kaposvári Törvényszéken szerdán a Volvo-gate néven elhíresült ügyben indult büntetőperben. Az első “igazi” tárgyalást csak szűk három hónap múlva tartják. Páva Zsoltot, sőt, valószínűleg Csizi Pétert is kihallgathatják majd tanúként. A másodrendű vádlott, Csengő András több, mint egy hónap előzetes után kikerülhetett a börtönből.

A cikk a hirdetés után folytatódikA harmadik nem hagyományos tárgyalási nap fejeződött be szerdán a Kaposvári Törvényszéken a Volvo-gate néven elhíresült büntetőperben. Néhány dolog, köztük több fontos is eldőlt, maradtak azonban még kérdőjelek is, de a későbbiekben majd ezekre is lesz, kell, hogy legyen válasz. Azt is kihirdették, hogy az ügy május 18-án folytatódik, az első “rendes” tárgyalási nappal, ami után két nappal folytatják az eljárást.

Az egyik legfontosabb hír, hogy a törvényszék háromfős büntetőtanácsa úgy döntött, hogy megszünteti a másodrendű vádlott, azaz Csengő András letartóztatását.

Az egykori tiszteletbeli holland konzul és volt pécsi sörgyári vezérigazgató – aki a bírósági üggyel kapcsolatban több érdekes performanszot is tartott, mondván, nem ismeri el ennek a tárgyalásnak és az egész eljárásnak a jogszerűségét – már ma otthon aludhat.

Csengő András a Kaposvári Törvényszéken – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Az ügyészség bejelentette a fellebbezését a bíróság döntésével szemben, de ez úgymond hivatali kötelesség, és az elrendelt intézkedésre nincs is halasztó hatállyal. Azaz Csengő már ma elhagyhatta a börtönt, és nem is valószínű, hogy a másodfokú bíróság ne hagyná helyben az elsőfokú bíróság letartóztatást megszüntető döntését.

Csengő több feljelentést is tett korábban, gyakorlatilag a már tényleges és lehetséges érintettek többsége, de az igazságszolgáltatás több embere ellen is kezdeményezett eljárásokat.

Az ügy másodrendű vádlottját az előző, sorban a második előkészítő ülés utáni napon, idén januárban tartóztatták le, miután a második ülésen sem jelent meg a szabályos idézés ellenére. Igaz, ezekben a videóra is felvett üzenetekben-performanszokban nyilvánvalóvá is tette jó előre, hogy nem akar bemenni a tárgyalásokra.

Ezt az óhaját ma is, a harmadik előkészítő ülésen is elővezette, ahová már a kaposvári börtönből szállították, vezetőszáron.

A két helyzet közt azonban ég és föld a különbség. A láthatóan kissé megviselt, sőt megtört Csengő András bejelentette, hogy a feljelentéseit mind visszavonta (vagy visszavonja), és elnézést kért a korábbi viselkedéséért.

Csengő Andrásnak ugyanis van joga lemondani a tárgyaláson való részvételről, és ennek kezdeményezését be is jelentették. Erről majd később dönt a bíróság, de az első tárgyalási napon mindenképpen részt kell vennie Csengőnek. Amikor a bíró ezt ismertette a másodrendű vádlottal, ő úgy felelt, (most már) szeretne részt venni azon a tárgyaláson.

Mint megírtuk, az előző előkészítő ülés előtt nem sokkal visszavonta korábbi választott ügyvédjének, dr. Tatár Lászlónak a megbízását, januárban ezért az előkészítő tárgyaláson egy kaposvári, kirendelt ügyvéd látta el a védelmét, de mint írtuk, Csengő akkor nem jelent meg a tárgyaláson.

Most új ügyvédje van, dr. Papp Gábor, ismert budapesti ügyvéd, akinek a neve a pécsi olvasóknak ismert lehet onnan is, hogy egykoron ő védte az egyetemi lövöldöző néven elhíresült, többeket megsebesítő, egy gyógyszerészhallgató fiatalembernek pedig a halálát is okozó pécsi egyetemistát.

Arról is írtunk korábban, hogy az ügyészség kezdeményezte Csengő András igazságügyi elmeorvosi vizsgálatát, ez ellen az ügyvéd nem emelt kifogást. Ahogyan szeretné azt is, hogy tanúként hallgassák meg azt a holland üzletembert, aki az úgynevezett közvetítő céget képviselte, amelytől a pécsi önkormányzati cég megvásárolta a hollandiai használt Volvo-buszflottát.

Csengő András ártatlannak vallotta magát, azaz nem élt azzal a lehetőséggel, amellyel a per harmadrendű vádlottja élt az előkészítő ülésen, hogy bűnösnek vallja magát, és elfogadja az ügyészség által számára megajánlott büntetési tételt. Igaz, neki nem is letöltendő, hanem 2 év, felfüggesztett börtönbüntetést ajánlott fel a vádhatóság.

És az is igaz, hogy – mint szintén megírtuk – a harmadrendű vádlott fellebbezett az elsőfokú döntés ellen – információink szerint a pénzbüntetést nem tartja megfelelőnek.

Ő volt az, aki Pécshez semmilyen módon nem kötődött, Budapesthez, Németországhoz és az Egyesült Államokhoz azonban igen, sőt Thaiföldhöz is, mert egy olyan thaiföldi offshore cég tulajdonosa volt, amely cégnek a bankszámlájára a hollandiai közvetítő cég 2015-ben, akkori értéken mintegy 170 millió forintnak megfelelő eurót elutalt. Az offshore cég ennek fejében valótlan tartalmú számlákat állított ki, tényleges teljesítés nem állt mögötte. A megajánlott két év felfüggesztett börtönbüntetést a vádhatóság pénzmosás vádja miatt kezdeményezte.

Azt már korábban is mondtuk, hogy az ügy elsőrendű vádlottja, a Tüke Busz korábbi megbízott vezérigazgatója, valamint ügyvédje, dr. Bodnár Imre is kezdeményezte jónéhány politikus, önkormányzati és Tüke buszos vezető tanúként való kihallgatását. A politikusok közt van a leadott listán Páva Zsolt volt pécsi polgármester, Csizi Péter egykori pécsi alpolgármester és volt országgyűlési képviselő, valamint a Fidesz régiós vezetője, országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottsága elnöke, Bánki Erik is.

Dr. Papp Gábor ezt most nem tartotta szükségesnek, szerinte erről még később érdemes beszélni, ő a már említett holland üzletember meghallgatását tartotta fontosnak és kezdeményezte (szintén).

Az előkészítő ülés ugyan Csengő András meghallgatásáról szólt és azt a célt szolgálta, hogy a másodrendű vádlott nyilatkozzon arról, hogy ártatlannak vallja-e magát, de megjelent az ülésen Bodnár Imre és védence, az elsőrendű vádlott is. Dr. Bodnár bejelentette, hogy szeretnék tanúként idézni a perbe a korábbi harmadrendű vádlottat, a budapesti-amerikai P. E. T.-t. Azaz őt is kihallgathatják, ha a bíróság helyt ad ennek az indítványnak. Ami azért is érdekes, mert ő korábban nem szólalt meg, nem tett tanúvallomást sem a rendőrségen, sem az előkészítő ülésen. Azaz, azt sem tudjuk biztosan, hogyan került bele ebbe az ügybe.

Azt is megírtuk, hogy dr. Bodnárék kezdeményezték hollandiai repülőjáratok utaslistáinak a lekérését, de sem erről, sem a tanúk kihallgatásáról konkrétan nem esett szó. Annyi elhangzott azonban, hogy az önkormányzati tanúkat meg fogják hallgatni.

Ez nyilvánvalóan érinti majd a buszos társaság korábbi vezetőit, korábbi vagy korábbi és jelenlegi munkatársait, Páva Zsolt volt polgármestert, talán a korábbi alpolgármestereket is, ideértve talán Csizi Pétert is. Bánki Eriket azonban talán nem ebben az érintetti körben hívnák be, ha mégis beidézik majd tanúnak, hanem amiatt, mert egyes értesülések szerint Bánki Erik is járhatott akkoriban Hollandiában legalább egy, talán két alkalommal is, amikor a buszos beszerzés már napirenden volt Pécsett. Sőt, egyes, nem megerősített hírek szerint találkozhatott a holland üzletemberrel is, akitől később megvették a buszokat, jelentős akár mintegy egymilliárd forintos “felárral” – amiről szól lényegében a Volvo-gate büntetőper. Hogy ez igaz-e tényleg, nem tudni biztosan, lapunk is hallotta ezt a verziót is.

Az azonban egyértelmű, hogy amennyiben igaz is a hír, akkor is kérdés, hogy bizonyítható-e.

És az is egyértelmű, hogy egy lehetséges, minimum közvetett bizonyíték lehet a már említett, elvileg már a bíróság által kikért, akkori holllandiai repülőjáratok utaslistáinak névsora. Mert, ha azokon ott szerepel Bánki Erik neve is, akkor az minimum magyarázatra szorul.

VOLVO-GATE AKTA A SZABAD PÉCSEN

Címkék:
KategóriákMETÁL