Ennek érdekében egy felmérést végzett Pécs gazdaságfejlesztési főosztálya az érintettek körében. Az eredményeket ma ismertették egy online sajtótájékoztatón.   

A cikk a hirdetés után folytatódik„Pécs hazavár – 2000 fős kutatást végzett a pécsi önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztálya” címmel online sajtótájékoztatót tartott Varga Péter, a főosztály vezetője és Markó Ildikó, a főosztály városmarketing osztályának vezetője. Az önkormányzat nem reprezentatív kutatást végzett annak érdekében, hogy válaszokat kapjon: miként lehet visszahozni a városból elszármazottakat, akár munkalehetőség biztosításával. Mitől lesz újra vonzó és pezsgő Pécs? „Úgy gondolom, a helyieket nagy mértékben foglalkoztatja ez a kérdés. Minden ötletre és véleményre nyitottnak kell lennünk, mivel ha fejlődni akarunk, csak közösen lehet megtalálni a válaszokat” – mondta Markó Ildikó.

A főosztály célja, hogy beazonosítsa azokat az életkörülményeket, amik Pécs elhagyásához vagy akár a visszatéréshez vezetnek. A vírushelyzet lehetőséget teremtett arra, hogy megvizsgálják az életminőséget a városban, illetve akár a Budapesten, akár más nagyvárosban dolgozó munkavállalókat is visszahívják Pécsre. Fontos, hogy lássák a családok az élhető várost, valamint az egyetemisták helyben tudjanak elhelyezkedni az iskola elvégzése után.

A kutatás kérdőívét több mint kétezren töltötték ki. A nem Pécsett élők, akik a válaszadók 88%-át (1800 fő) tették ki, voltak a felmérés fókuszában. Az adatgyűjtés két hónapig tartott. A megkérdezettek többségében felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, több mint kétharmaduk a PTE-n végzett és 59%-uk született Pécsett. A felmérést készítők érdekesnek találták, hogy ennek ellenére a válaszadók 71%-a vallotta magát pécsinek.

A válaszokból kiderült: annak, hogy elhagyták a várost, több oka is volt. A válaszolók kétharmada a munkalehetőségek (vagy annak hiánya) miatt ment el, de a karrier és a jobb fizetés is szerepelt az indokok között. Az új munka főleg a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket vitte el, leginkább Budapestre. A jobb fizetés reményében pedig a közép- és alapfokú végzettségű, 35 év alattiak hagyták el Pécset, ők jobbára a fővárosban, Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban telepedtek le. A legtöbben 2012-ben hagyták el a várost, de ez a folyamat a 2010-es évektől kezdődően napjainkig növekvő tendenciát mutat.

Azok, akik elköltöztek Pécsről, nem szakították meg véglegesen a kapcsolatot a várossal, rendszeresen visszalátogatnak. A válaszadók 97%-a ápolja kapcsolatait a barátaival, családtagjaival, 57%-uk pedig minimum három havonta hazalátogat. A kutatásban kitértek arra is, hogy miért költöznének vissza az egykori pécsiek: jellemzően a munkalehetőség miatt térnének vissza a baranyai megyeszékhelyre.

A kérdőívben a város vonzerejéről is megkérdezték a kitöltőket. A nem Pécsen élők elsősorban a tudományt és az oktatást jelölték meg e témakörben, de pozitívan értékelték a természetet, az éghajlatot, a kultúrát, valamint a pécsi életérzést is.

A felmérést végző szakemberek a kutatás lezárultával is szeretnének kapcsolatban maradni a válaszolókkal. Különböző programokat, workshopokat szerveznek számukra, ezek pedig impulzusokat közvetítenek, vagyis megmutatják, hogy Pécs mit kínál jelenleg.

KategóriákMETÁL