Több napja tart a Mandulás-gate. Azzal kezdődött, hogy Kővári János (KDNP-ÖPE) egy informális, de ettől függetlenül fontos bizottsági ülés és állásfoglalás után kiposztolta, hogy a balliberális (stb.) városvezetés tönkre akarja tenni a Mecseket és a Mandulásban luxuslakóparkot akar építeni. Ami így persze nem igaz, ugyanakkor egy valóban izgalmas történetről van szó. 15.05 Frissítés: Péterffy Attila közleményben mondott nemet a lakóparkra.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz, hogy Kővári Jánosnak ez a történet önmagában nem elég, vagy valami miatt úgy gondolta, hogy egy kicsit felturbózza a sztorit, az az ő döntése. Például az arra való, nagyon is tudatosnak tűnő rájátszás, hogy a Mandulás Pécsett nem csak az egykori kempinget jelenti, hanem a játszóteret és parkot is, ami a pécsi családok egyik kedvelt mecseki szabadidős területe. Nem lehettek kevesen, még a kemping ismertsége ellenére sem, akik ma ezt a kettőt összemosták.

Persze, a szóban forgó történetben a volt kempingről van szó, nem a városi kézben lévő szabadidőparkról. Az 1967-ben átadott egykori Mecseki/Mandulás Campingről/Pécsi Campingről, amely 2005 óta nem működik.

A lényeg, röviden

A lényeg röviden: a terület tulajdonosa helyi építési szabályzat-módosítási kérelemmel élt a város felé. Azt szerették volna, illetve azt szeretnék elérni, hogy ne csak szállodát lehessen építeni a területre, hanem lakóházakat is. Mert erre lenne igény, azt megvalósítanák, azonban a jelenlegi építési szabályok szerint szállodát és kapcsolódó idegenforgalmi szolgáltatást kiszolgáló egységeket lehet itt felépíteni.

A több, mint 3 hektáros, 31 ezer négyzetméteres területen maxium 10 méter magas épületeket lehet építeni és maximum 20%-os lehet a beépítettség. A kérelem erre nem vonatkozott. Azaz ezeket az értékeket nem változtatnák meg, sőt az elővezetett terv szerint kialakítandó 23 önálló, kétszintes (földszint+emelet) a terület 13 százalékát jelentené. Erre a helyi építési szabályzat módosítási kérelemre mondott nemet a informális módon összeülő és a jelenlegi helyzet miatt a polgármester felé ajánlást megfogalmazó bizottság.

Az öttagú grémium online ülésén négy tag szavazott, hárman elutasították – Pokorádi Gábor és Topán László momentumos képviselők, illetve a már említett Kővári János, a DK-s Auth István viszont igennel szavazott.

Magyarán a bizottság döntése, hogy a változtatási kérelmet nem fogadják el, illetve arra is nemet mondtak, hogy menjen tovább véleményezésre a kérés, majd esetleg onnan később a polgármester a közgyűlés elé terjeszthesse. Úgy tudjuk, hogy a többórás vitán az felvetődött, hogy vonjanak be szakértőket, kérjenek véleményt, tárgyaljanak a tervekről és a tulajdonos elképzeléseiről.

Kővári

Kővári posztja így szólt: “Újabb botrányos erdőpusztító tervvel álltak elő Péterffyék! A Mandulásban villanegyedet kívának építeni magántulajdonosok, s az ehhez szükséges övezeti besorolás módosítást az előterjesztés szerint az önkormányzat támogatná. Ez a hely az erdőben, természetvédelmi területen, a pécsiek kedvenc rekreációs területe mellett található. Ma a bizottsági ülésen tiltakozni fogok ellene! Ez nem zöld, hanem fekete város lassan!”

Szálloda?

A szállodaépítés jelenlegi gazdasági-pénzügyi “realitására” valószínűleg több bizonyíték sem kell, minthogy még bőven a járvány előtt sem lehetett rendesen és nyereségesen működtetni, illetve eladni az egykori legendás, és stratégiailag jobb helyen lévő Hotel Kikeletet. Amit végül a korábbi tulajdonos a Da Vinci magánklinika tulajdonosainak adott el, akik azért vették meg, hogy a klinika pácienseit szolgálják ki, így terjeszkedjenek.

Magán

Fontos információ, hogy a kemping rég bezárt, a terület nem a városé, sőt több mint egy évtizede magántulajdonban áll. Mindezen túl kihasználatlanul, egyre rosszabb állapotban. Az egykori faházakat jótékony célra elajándékozták, a területen hajléktalanok tanyáztak.

Nem kevésbé fontos infó, hogy a területen vannak védett növények és kisebb védett területek – ezeket tudomásunk szerint az eltervezett fejlesztés nem érintené. Ahogyan információink szerint a már meglévő faállományból is elsősorban beteg és nem őshonos fákat vágnának ki, s amennyire lehet, olyan részeken építkeznének, amelyek amúgy is alkalmasabbak az építésre – a korábbi kemping miatt már kivágott részeken. Nyilván a konkrét tervek ismeretében lehet erről biztosat és többet mondani.

Mégsem

Csakhogy a Szabad Pécs értesülése szerint ebből a projektből nem lesz semmi, egyelőre legalábbis biztosan nem, mert a mi információnk szerint a városvezetés el fogja fogadni a bizottság ajánlását és most nem fogják az építési szabályokat módosítani a területen.

Márpedig szállodát majdnem biztosan nem is fog építeni itt senki sem.

Paks2?

A Szabad Pécs nem hivatalos információi szerint a fejlesztést nem a területet tulajdonló cég jelenlegi tulajdonosa vagy tulajdonosai tervezték – a céget ugyanis el kívánták adni egy befektetőcsoportnak. Lapunk úgy tudja, a kétszintes, valóban luxus minőségű családi házakat Paks2 miatt Magyarországra érkező orosz üzletembereknek, mérnököknek szánták. Megjegyzés: ha ezt a verziót nem hallottuk volna, akkor is ki lehetett volna nagyjából sakkozni, hogy 23 luxus minőségű mecsekoldali (egyenként kb. 150-200 négyzetméteres) házat, egyrészt csak úgy áll neki valaki megépíteni, ha arra már nagyjából megvan a vevője, másrészt nem a helyi ingatlanpiacon jelenleg is keresgélő vevőjelöltek közt talál gazdára ennyi és ilyen értékű ingatlan – viszonyításképpen: nagyjából 700 ezer forint és 1,2 millió forint közti négyzetméterárak lehetnek a reálisak ezen a területen.

Húszéves terv?

A volt kempinget még a 2000-es évek elején az akkor még szocialista vezetésű Baranya Megyei Önkormányzat adta el, egy svájci cégnek.

Mint arról a Régi Pécs blog is megemlékezik: „A megyei közgyűlés politikusai 2001-ben áldatlan vitákat folytattak a Mecsek Toursról. Végül az önkormányzat meghirdette a Kft.-t eladásra. 

Végül is a kempinget egy svájci befektetőcsoport vásárolta meg. Az eredeti elképzelés szerint egy ötcsillagos szálloda beruházása szerepelt a tervekben, de felmerült az is, hogy egy exkluzív villapark kialakítására osztják fel a területet”.

Magyarán a “villapark” gondolata már akkor a befektetői fejekben lehetett, de a területet végül nem minősítette át senki, sőt tudomásunk szerint erre eddig kísérlet sem volt. Lapunk úgy tudja, hogy a mostani üzlet is csak akkor valósulhatna meg, ha a PÉSZ-módosítás megtörténne.

Megjegyezzük, a közelben az egykori vidámpark még városi kézben van, de jelentősen meg van terhelve, az egykori Tüdőszanatórium viszont magánkézben van, a városi pletykák szerint a PTE kuratóriumi tag-várományos Szili Katalin érdekeltségében áll – habár ezt ő személyesen tagadta korábban az Indexnek. Mindenesetre azt meg kell jegyezni, hogy a PTE-n már korábban is élt olyan fejlesztési elképzelés lapunk értesülései szerint, amely a volt Tüdőszanatóriumból NATO-nyugdíjasokat (stb.) kiszolgáló rehabilitációs központot alakított volna.

Auth

Visszatérve a Mandulásra: Auth István (DK) azt írta lapunknak, a szavazás a bizottságban arról szólt, hogy a PÉSZ-módosítást ebben a formájában kiküldjék-e véleményezésre a szakmának. A végleges formájáról csak a beérkezett vélemények után szavaznának a bizottságok, majd a közgyűlés. „Jelenleg szó sincs arról, hogy ez így is marad. Én szavaztam igennel, hogy küldjük ki a PÉSZ-t ezzel a módosítóval együtt véleményezésre”.

Városháza

A pécsi városházát is megkerestük, onnan még a múlt pénteken jött az alábbi válasz: „A telek, a volt kemping területe közel húsz éve magántulajdonban van. A jelenlegi szabályozás alapján beépítésre szánt terület, melynek bizonyos területeit ritka, védett növények lakják. A terület beépítése a korábbi és a jelenleg hatályban lévő építési szabályzatok alapján mindig is lehetséges volt, és most is az. Építési övezeti besorolása “Ki/szálláshely-szolgáltatás”. Ez azt jelenti, hogy a területen jelenleg szálloda és az ehhez kapcsolódó funkciók, étterem, bár, medence, parkoló stb. építhetők. A területen jelenleg 20%-os beépíthetőségű és 10 m-es építménymagasságú épületek építhetők. Ez tehát a mai alapállapot.

A tulajdonos részéről PÉSZ módosítási indítvány érkezett, melyben kérte, hogy szállodaépítés helyett lakóházak építése legyen lehetséges. Kérelmében a terület beépíthetőségének és építménymagasságának megváltoztatását nem kérte a tulajdonos.

Az ingatlan tulajdonosa a 3 hektáros területen kb. 23 db (1 lakásos) lakóház építését tervezi. A tervezett beépítés kb 13%-os mértékű, földszint + 1 emeletes épületek épülnének, főként a kempingben a korában állt faházak, épületek helyére, ahol az eredeti terület már amúgy is sérült. Amennyiben úgy dönt a város, hogy a kért változtatást támogatja, természetesen a beépítési előírások és a zöldfelület betartásával kaphat zöld utat az építés.

A lakóházak építése megkezdésének feltétele a Pécsi építési Szabályzat módosításának elfogadása, a lakóházak terveinek a kormányhivatalhoz történő bejelentése. Az építési szabályzat átfogó módosításának nyilvános hatósági egyeztetési folyamata jelenleg is zajlik, a módosításról a közgyűlés dönt, leghamarabb nyáron”.

Luxus

Azt is tudni kell, hogy a pécsi baloldali “luxus” ellen a múlt csütörtök óta számos cikket írt több kormányközeli lap, szót emeltek fideszes politikusok is. (Még egyszer: az “erdőirtás” mint vezényszó mellett a céltáblán szerepel még a luxus szó is. Ami nem csak a mecsekoldali házak jó részét elnézve tűnik problémásnak, hanem a hajókázás, repülgetés és helikopterezés szempontjából is.)

Svájc/Puch

És előjött Puch László egykori MSZP-s pártpénztárnok és ma is meghatározó háttérember neve is. Most viszont erre tényleg volt jó ok, amint azt amúgy néhány kulcsszó beírásával a keresőbe igen könnyen ki is deríthető. Bódis András Stróman vagyok, nem turista című, a Válasz.hu-n megjelent 2017-es cikke az akkor (éppen, újra) kirobbant hazai offshore-botrányok kapcsán foglalkozott a hazai politikai-gazdasági elit pénzkimenekítésével, azon túl is elsősorban a Svájcban és Luxemburgban működő magyar hátterű vagyonkezelőkkel, irodákkal és magánszemélyekkel. Ennek az összetett és több oldalra is odaszúró cikknek a részeként jegyzi meg a szerző, hogy Puch László egykori MSZP-pénztárnoknak is van, vagy lehet svájci cége, amit szintén magyar közvetítőn keresztül alapíthatott. Pontosabban Puch László holdudvaráról beszél, akiknek egy, magyar származású, Svájc és Ázsia között ingázó “üzletember” segít, de “ő rejtette külföldi paraván mögé a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel szövetséges Duna Aszfalt-tulaj Szíjj László gellérthegyi villaprojektjét” is. A hazai elit kedvenc „vagyonőrei” és a legismertebb ügyfelek “pont” alatt nevez meg név szerint a Válasz több magyar menedzsert is, akiket a Zürichtől Zug kantonig érő GGI Geneva Group International AG foglalkoztatott, amely cég több tucat jogi, tanácsadó és vagyonkezelő társaság szövetségese. Itt említik meg, hogy “Puch László volt MSZP-pénztárnokhoz köthető Eldra AG-t” is ez a csapat „kezeli”.

Az Eldra AG-ről pedig tudni, hogy az ő birtokukban van a 2000-es évek eleje-közepe óta az egykori pécsi Mandulás kemping.

Momentum/Topán

Megkerestük a pécsi Momentumot, illetve Topán Lászlót is, hiszen a városfejlesztési bizottságban ülő mindkét momentumos képviselő elvetette az egykori Mandulás Camping területének átminősítését, ráadásul Topán László a terület megválasztott képviselője is. Az indokaikon túl arról is írtak, hogy közvéleménykutatást fognak indítani – megjegyezzük, Kővári Jánosék pedig petíciót indítottak a Mandulás megmentésére.

Topán László (Momentum) válasza:

„A Városfejlesztési és Innovációs Bizottság a veszélyhelyzetben véleményező videokonzultációkat tart, döntési jogkörrel nem rendelkezik.

A múlt héten két ilyen konzultációt is tartott a bizottság, ezek egyenként több órát öleltek fel. Az üléseken a készülő építési szabályzat egészéről, valamint a beérkezett több mint 300 módosító javaslatról tárgyaltunk.

A Mandulás Camping területének tulajdonosa az egyik módosító indítványban a telek lakóterületté való átminősítését kérte.

Ezt a bizottság 3 nem, 1 igen arányban nem támogatta. Pokorádi Gábor, Topán László és Kővári János nemmel, Auth István igennel szavazott.

Hosszas vita előzte meg a döntést, a bizottság a szakemberektől rengeteg információt kért, sok szempontból körbejártuk a témát, hogy a megismert tények ismeretében felelős döntést hozhassunk.

Nem támogattuk a módosítást az alábbi okokból:

  • A város stratégiai dokumentumaival ellentétes minden olyan intézkedés, amely a Mecsekoldal további bővítését eredményezi.
  • Nem kívánunk precedenst teremteni sem egy erdős terület további beépíthetőségével kapcsolatban.
  • Ökológiai szempontból nem támogatható a beépítés (növényvilág, vízbázis, levegőminőség, klímavédelem).
  • Urbanisztikai szempontból sem támogatható (forgalomnövekedés, a város szétterülése, további közszolgáltatások biztosítása stb.).

Természetesen egyetértés volt közöttünk abban, hogy a területtel valamit kezdeni kell, mert pillanatnyi állapotában ez a város méltatlanul elhanyagolt területe, szégyenfoltja.

A lehetséges lépéseket alapvetően az határozza meg, hogy a terület magánkézben van, jelenleg is beépíthető, pl. szálloda most is épülhetne rajta.

Világos, hogy a pécsiek számára fontos, emblematikus helyszín a Mandulás Camping, és szeretnék, ha a jövőben is lenne gazdája, ezért a terület képviselőjeként  egy közvélemény-kutatást fogok indítani, amelynek keretében a lakosság elmondhatja, hogyan látja jónak a terület sorsát.”

15.05 Péterffy nemet mondott

Néhány perccel cikkünk megjelenése után küldött ki közleményt a pécsi polgármester nevében a városháza. Mutatjuk:

Nem épülhet lakópark a Mandulás kempingben

Kedves kolléga, tisztelt cím,

alább küldöm Péterffy Attilának, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterének közleményét.

Nem épülhet lakópark a Mandulás kempingben

Ma a Városfejlesztési Bizottság ajánlásának megfelelően határozatban utasítottam el, hogy lakópark épülhessen az egykori Mandulás-kemping területén. Egyúttal arra kértem a tulajdonost, hogy a jelenlegi romos épületeket bontsa le, és tegye rendbe mecseki ingatlanát. 

Óriási vihart kavart az elmúlt napokban a megújuló Pécsi Építési Szabályzat (PÉSZ) egyik módosítási elképzelése, amelyben a magántulajdonosok azt kérték, hogy a mára lepusztult Mandulás kemping területén legyen lehetőségük lakópark építésére. Az indítványt megtárgyalta, és leszavazta a Városfejlesztési Bizottság.

A testület ajánlásának megfelelően ma határozatban utasítottam el a magántulajdonos kérelmét, ezzel eldőlt, hogy nem lesz lakópark a Mandulásban, mert az építési szabályzat ezt nem teszi lehetővé. Egyúttal azt kértem a terület tulajdonosától, hogy jó gazdaként kezelje az egykori kempinget, azaz tegye rendezetté a területet és a betonromokat takarítsa el.

A PÉSZ módosítása egy rendkívül nagy volumenű munka, amelynek keretében az önkormányzatnak több mint 300 kisebb-nagyobb módosítási tervet kell elbírálni. Határozott célunk, hogy a város jövőbeni arculatát meghatározó rendelet-módosítást a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszéd előzze meg. 

A Mandulás ügyében kialakult, nagyrészt politikai célú hercehurca arra világított rá, hogy a jelenlegi gyakorlat nem megfelelő. A PÉSZ módosítása kapcsán még szélesebb körű egyeztetésekre van szükség. Az egyes módosítási elképzelések vitáját ugyanakkor nem a hatósági eljárás során kell lefolytatni, hanem még azt megelőzően.

Éppen ezért ma arra utasítottam a pécsi közgyűlés bizottságait, hogy a PÉSZ-módosítással kapcsolatos napirendet csak előzetes engedélyem alapján tárgyaljanak. A döntéssel a célom az, hogy a hivatalos eljárás megkezdése előtt történjen meg minden változtatási terv szakmai és civil egyeztetése, a bizottságok elé már csak konszenzuson alapuló, széles támogatottsággal bíró javaslatok kerüljenek. A járványügyi veszélyhelyzet végéig személyes kontrollt kívánok gyakorolni a folyamat felett, amit garanciának szánok arra, hogy a társadalmi egyeztetés teljeskörű legyen ezekben a pécsieket közvetlenül érintő kérdésekben.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere​”

KategóriákMETÁL