Kábé az egész ország tudja már, hogy szombattól engedélyezi a kormány a teraszokon való kiszolgálást a vendéglátósoknak. Sőt, azt is tudtuk, hogy ez lesz, minimum egy hete, de már korábban is. Nemrég a Szabad Pécs is megkapta a pécsi önkormányzat ez ügyben kiadott sajtóközleményét, miszerint az engedéllyel nem rendelkező teraszbútorokat egy bizottsággal, előzetesen engedélyeztetni kell.

A cikk a hirdetés után folytatódikPénteken délután kapta meg azt a pécsi önkormányzati közleményt a pécsi sajtó, ami a terasznyitással kapcsolatos helyi szabályozásra hívja fel a figyelmet, több egyéb mellett hangsúlyosan arra, hogy az engedéllyel nem rendelkező teraszbútorokat engedélyeztetni kell egy önkormányzati bizottsággal előzetesen, ahhoz, hogy azokat jogszerűen lehessen használni. Azt nem mondjuk, hogy elkapkodták volna az erről szóló figyelmeztető közleményt – még úgy sem, hogy azért azt a vendéglátósoknak tudniuk kell, hogy az új teraszbútorokra engedélyt kell beszerezni.

Merthogy az természetesen Pécsett is igaz, hogy szombattól kinyithatnak a vendéglátós teraszok, hogy azokért nem kell bérleti díjat fizetni (magyarán az olyan önkormányzatok, amelyek szednek külön teraszokra is bérleti díjat – a pécsi ilyen – nem szedhetnek be e jogcímen bevételt a vendéglátósoktól), azonnabn vannak olyan helyi részletszabályozások, amelyek természetesen tovébbra is érvényben maradnak. Ilyen például az is, hogy bármilyen bútort nem lehet a teraszokra kipakolni, azokat előzetesen engedélyeztetni kell – amúgy nyilvánvalóan ennek városképi szempontjai vannak elsősorban. Azok a teraszok természetesen megnyithatnak a kormányzati szabályozás értelmében, amelyeknek már megvan a bútorokra vonatkozó engedélye az önkormányzat ezért (is) felelős bizottságától.

Az önkormányzat azt kéri, hogy aki ilyen “új” teraszt akar nyitni, az mielőbb adja be a kérelmet, ők pedig azt ígérik, hogy a normál ügymenettől eltérően, gyorsítottan bírálják el ezeket a kérelmeket.

A teljes közlemény:

Az újonnan nyíló teraszoknak engedélyeztetni kell a bútoraikat

A kormány döntése alapján szombattól megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Pécsett is. Bár a kormányrendelet a teraszdíj elengedése mellett új szabályokat tartalmaz a teraszokra vonatkozóan, Pécsett életben maradnak a helyi rendelkezések is. Ez alapján az engedéllyel rendelkező, már meglévő teraszok kinyithatnak, más esetben a teraszbútorokat az önkormányzat bizottságával engedélyeztetni kell. 

Az április 15-én kihirdetett kormányrendelet alapján szombattól kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai Pécsett is. A kormánydöntés értelmében a teraszokat működtető cégeknek év végéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük, ugyanakkor a közterek használatára vonatkozó helyi szabályokat továbbra is be kell tartaniuk.

Ez alapján azok a vendéglátóhelyek, amelyeknek már van önkormányzati engedélyük a teraszuk bútoraira, és hatályos szerződéssel rendelkeznek a közterület használatára, minden további nélkül kinyithatnak.

Speciális szabályok vonatkoznak viszont a közterület-használati szerződéssel jelenleg nem rendelkező vendéglátókra. A kormányrendelet alapján ugyanis ezeknek a cégeknek a veszélyhelyzet ideje alatt nincs szükségük közterület-használati szerződésre, a teraszon használt bútorok tekintetében azonban be kell szerezniük az önkormányzat Városfejlesztési és Innovációs Bizottságának engedélyét.

Azt javasoljuk, hogy az érintett cégek mielőbb kérjék meg a bútorok használatára vonatkozó engedélyt az önkormányzat illetékes bizottságától. A kérelmeket az önkormányzat a normál ügymenettől eltérően, gyorsítottan bírálja el.

Ezzel együtt azt is javasoljuk, hogy az érintett vállalkozások időben készítsék elő a közterület-használati szerződésüket is, a veszélyhelyzet megszűnését követően ugyanis csak ennek birtokában üzemeltethetik majd tovább a teraszukat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákPOP