A felszolgálóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek azonban nem kell maszkot viselniük a vendéglátóhelyek teraszán. Mint írtuk, a jövő hét közepétől már jöhet a teraszok megnyitása.

A cikk a hirdetés után folytatódikA járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is – jelent meg tegnap délután a hír a kormány oldalán.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik.

„A vendéglátósok tehát már készülhetnek a teraszok nyitására. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartókodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.”

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, írja a kormányzati oldal, hogy eltörlik a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat. (Megjegyzés: vannak olyan önkormányzatok, ahol van külön díj a terasz után, de vannak olyanok is, amelyeknél a bérleti díjba be van építve, azaz külön díja nincs a teraszhasználatnak, avagy csak jelzésértékű.)

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki, írják.

KategóriákMETÁL