Súlyos megállapításokat tett a magyar kormányra, ráadásul jelentős bizonyítékokra hivatkozva a Pegasus nevű, elhíresült és azzal egyenértékű más kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó vizsgálóbizottság. Küldöttségük az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Hivatalával, az adatvédelmi hatóság képviselőivel, valamint egyes, a kémszoftverrel megfigyelt újságírókkal is találkozott. Az egyik legsúlyosabb megállapítás szerint a demokrácia magyarországi állapotának az elmúlt évek során tapasztalható romlása miatt a magyar állami intézmények, úgy tűnik, nem hajlanak arra, hogy az állampolgárokat szolgálják, azok jogait és szabadságjogait védjék.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pegasus és azzal egyenértékű kémszoftverek használatával kapcsolatos hírek kivizsgálását célozta egy kétnapos, ma befejezett vizsgálat., Az eljárást egy kilenc tagú nemzetközi küldöttség folytatta le. Ők a kétnapos látogatásuk során az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, dr. Péterfalvi Attilával, megfigyelt újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel is folytattak megbeszéléseket a Szabad Pécsnek is eljuttatott sajtóközleményük szerint.

A delegáció látogatását sajtótájékoztató zárta, ahol Jeroen Lenaers (holland Európai parlamenti képviselő, Európai Néppárt) a következőket mondta:

„Minden jel arra utal, hogy Magyarországon jelentős mértékben visszaéltek a kémszoftverrel. Nagyon kevéssé meggyőző számomra a hatóságok nemzetbiztonsági okokra történő hivatkozása. Jelentős bizonyítékok szólnak amellett, hogy emberek után kémkedtek azzal a céllal, hogy még több politikai és gazdasági kontrollt gyakorolhassanak a közszféra és a médiapiac fölött. Meggyőződésem, hogy Magyarországon a jogállamisági és az alapvető demokratikus elveket súlyosan megsértették, és az ország helyzete az EU-n belül a legrosszabbak közé tartozik. A demokrácia állapotának az elmúlt évek során tapasztalható romlása miatt az állami intézmények, úgy tűnik, nem hajlanak arra, hogy az állampolgárokat szolgálják, azok jogait és szabadságjogait védjék. Sokkal inkább úgy tűnik, a kormány politikai céljainak kiszolgálói. Felszólítjuk a kormányt, hogy folytasson érdemi vizsgálatokat a visszaéléseket mutató gyakorlatokkal szemben. A PEGA vizsgálóbizottság megoldási javaslatokat fog megfogalmazni, melyek védelmezik az állampolgárokat a visszaélésekkel szemben.”

Sophie In ‘t Veld (holland Európai parlamenti képviselő Renew Europe képviselőcsoport) jelentéstevő a következőket mondta:

“Magyarországon a kormányzattal szemben kritikus hangok rendszerszintű zaklatásáról hallhattunk, melynek célja ezek elhallgattatása, és mások elriasztása attól, hogy felemeljék hangjukat. Az ilyen kampányok erodálják a liberális demokrácia elveit és azonnali megszüntetésükre van szükség. Nem elfogadható, hogy a médiára, a tüntetőkre és az ellenzékre szájkosarat tegyenek. Úgy tűnik, Magyarországon minden, látszólag független felügyeleti szerv végső soron a kormánynak számol be – bár a fékek és ellensúlyok részeinek kellene lenniük. A kémszoftver tehát csak egy lépés abban a fokozatos és jól dokumentálható folyamatban, melynek során Magyarország autokráciává válik. A kormány kibújik a felelősségei alól, de meg kell értenie, hogy az egészséges demokráciák nem folytatnak kiberháborút feltételezett ellenfeleikkel szemben, akik csupán fényt szeretnének vetni arra, hogy mit tesz a háttérben.”

Címkék:
KategóriákMETÁL