Nemzeti bérlakás-program, élhető város kialakítását célzó projektek, elektromos autók városi töltőinfrastruktúrájának fejlesztése, a pécsi önkormányzati cégek flottájának elektromos autókra cserélése, elektromos közbringa program folytatása, az okosparkolás kiterjesztése, valós forgalmi adatok alapján dolgozó városi forgalomirányító okosrendszer. Mindezeket felsorolja a pécsi önkormányzat hétfő koradélutáni közleménye, amelyben azt írták, hogy az Európai Unió Helyreállítási Alapjára pályáznak ezekkel a fejlesztési tervekkel.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs fejlesztési elképzeléseivel összhangban lévő, az élhető város kialakítását célzó projektekkel pályázik az Európai Unió Helyreállítási Alapjára a pécsi önkormányzat. A kormány elé kerülő pécsi javaslatcsomag egy önálló javaslatot, a Nemzeti Bérlakás-program létrehozását is tartalmazza, áll a pécsi önkormányzat által kiadott hétfői sajtóközleményben.

A koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak és következményeinek kezelésére az Európai Unió vissza nem térítendő támogatást és kedvező fejlesztési hitelt biztosít valamennyi tagország számára. Magyarország a Helyreállítási Alapból összesen mintegy 5900 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat. Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve 9 komponenst fogalmaz meg, a rendelkezésre álló EU-s forrásokat ezekben a témakörökben tervezik felhasználni, írta hétfőn, sajtóközleményben a pécsi önkormányzat.

Önálló fejlesztési csomag: Nemzeti Bérlakás-program

Ahogy az Európai Unió 2021-27 közötti fejlesztési forrásai, úgy a 2021 és 2025 között felhasználható Helyreállítási Alap esetében is alapos tervezés előzte meg a pécsi javaslatcsomag összeállítását, szögezték le. A pécsi szakemberek költségszintre lebontott, részletes terveket készítettek, és emellett egy önálló fejlesztési cél, a Nemzeti Bérlakás-program kialakítását is javasolják a kormány felé, írja a közlemény.

„A szociális városrehabilitációt célzó terveinkkel összhangban egy, akár nemzetgazdasági szinten is jelentős fejlesztési cél kialakítására tettünk javaslatot. Meggyőződésünk, hogy egy bérlakás-program végrehajtásával sok szereplő gyarapodna. A meglévő bérlakások felújítása, illetve újak építése felpörgetné az építőipart, ezzel jelentős helyi és nemzeti adóbevételek keletkeznének. Az önkormányzatok lehetőséget kapnának arra, hogy leromlott állagú bérlakás-állományukat rendbe tegyék, a helyi fiatalok pedig minőségi bérlakásokhoz juthatnának, amivel a városban maradásra lehetne ösztönözni őket. Azt szeretnénk, ha a kormány befogadná a javaslatot, és a program tesztelését Pécsett végezhetnénk el” – idézi a sajtóközlemény Ruzsa Csabát, Pécs gazdaságért felelős alpolgármesterét.

Fenntartható fejlesztések és okos rendszerek az élhető városért

A pécsi javaslatcsomag a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv meglévő fejlesztési irányaival összhangban is tartalmaz számos projektet. Ezek között szerepel intézmények (óvodák, iskolák és házi orvosi rendelők) felújítása, a korábban megkezdett pécsi zöldbusz-program folytatása, 50 darab elektromos busz beszerzésével, valamint a fenntartható zöld közlekedés kiépítése érdekében az elektromos autók városi töltőinfrastruktúrájának fejlesztése és a pécsi önkormányzati cégek flottájának elektromos autókra cserélése, illetve az elektromos közbringa program folytatása.

Több okosmegoldást is bevezetne a város. A közlekedésben az okosparkolás kiterjesztése mellett egy olyan városi forgalomirányító okosrendszer jöhetne létre, amely a valós forgalmi adatok alapján biztosítaná a folyamatos haladást, és ezzel csökkentené a járművek károsanyag-kibocsátását. Az emisszió csökkentését szolgálná azoknak az elektromos hajtású köztisztasági gépeknek és hulladékgyűjtő autóknak a beszerzése is, amelyek a történelmi belvárosban segítenék a városüzemelési feladatok hatékony ellátását, sorolják a terveket.

Zöld beruházások a hulladékkezelésben

A hulladékkezelési rendszerben is okosmegoldásokkal javítaná a hatékonyságot a város. A Helyreállítási Alapból okos hulladéktároló edények beszerzésére és a szállítójárművek okosítására is remél forrást a pécsi önkormányzat, ezeknek köszönhetően még inkább optimalizálható lenne az edények ürítése és a hulladékszállítás.

Összehangolt fejlesztés eredményeként javulhatna a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ hatékonysága. A tervezett beruházás eredményeként a biológiailag lebomló anyagokból biogázt, annak felhasználásával pedig elektromos áramot termelhetne saját ellátására a központ. A zöldhulladék-gyűjtést a város teljes közigazgatási területére is kiterjesztenék a hegyoldali utcákban közlekedő elektromos hulladékgyűjtő kocsik beszerzésével. Emellett a Tettye Forrásház Zrt.-nél keletkező szennyvíziszap felhasználásával javulhatna a városban összegyűjtött zöldhulladék előállításával keletkező komposzt minősége.

Ahogy az EU 2021-27-es fejlesztési ciklusának pályázatainál, úgy a Helyreállítási Alap esetében is az a fontos számunkra, hogy a meglévő fejlesztési elképzeléseinkhez találjunk megfelelő forrást. Az élhető, fenntartható és zöld város kialakítását céloztuk meg, ezért az erre vonatkozó terveinket szerepeltetjük a javaslatok között. Azt szeretnénk, ha a sikeres pályázatok eredményeként Pécs megerősödve jönne ki a koronavírus-járvány okozta sokkból – összegzett Ruzsa Csaba.

Az EU Helyreállítási Alapjából tervezett beruházásokat az önkormányzat megküldte a kormánynak. A tagállamoknak az egész országra vonatkozó pályázatukat április 30-ig kell benyújtaniuk, amelynek elbírálásáról várhatóan még az első félév végén dönt Brüsszel.

KategóriákMETÁL