A kutyapárt már pénteken este bejelentette, hogy megvannak a szükséges aláírások, ajánlások ahhoz, hogy legyen országos listájuk, de hivatalossá csak ma este, nemrég vált ez a hír.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Szeretnénk elkiabálni: megvannak az aláírások! Lesz kutyapártos lista, szavazhatsz ránk április 3-án! 71 körzetben kellett összegyűjtenünk az aláírásokat, 77 helyen már biztosan megvagyunk, öt esélyes körzetet még számolnak.Köszönjük a passzivistáknak a rengeteg segítséget!A Karcagon indított csigánk még nem tudta felvenni az íveit, de jövő héten már talán sikerül neki.” – írta ki pénteken Facebook-oldalára a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Nyilvánvaló volt, hogy nem tennék ezt közzé, akár viccpárt, akár nem, ha nem lenne biztos, de hivatalosan csak most, nemrég jegyezték be az MKKP országos listáját.

A Szabad Pécs újságírói véleménycikket írt arról csütörtökön, hogy az ellenzéki oldalon láthatóan elsőszámú közellenséggé lett a kutyapárt, hogy elindulnak, hogy külön indulnak az ellenzéktől, hogy országos listát akarnak, és még billegő körzetekben is lehetnek jelöltjeik. Mi viszont arról írtunk, hogy miért nincs rendben az, ha azok mondják ezt, azok fújnak most nagyon a kutyákra, akik Orbánék bukását és az ellenzék győzelmét szeretnék. Már csak azért is, mert még az is lehet – mert azt is le lehet vezetni egy logikai úton –, hogy a billegő körzetekben is inkább segíthet az az ellenzéknek, ha van kutyapárti jelölt, mint fordítva.

Azt is megírtuk korábban, hogy Baranya azon megyék és területek közé tartozik, ahol az összes választókerületben találtak passzivistát, sőt, nem is most csatlakozott figurákat, hanem olyanokat, akik évek óta tagjai és aktív tagjai az MKKP-nek. Pécsen Nagy Richárd, Komlón Martos Komlosaurus Csongor, Szigetváron Fulmer Gergely, Mohácson pedig Pincehelyi Zita a jelöltjük.

Az a Választás.hu-n látszik, hogy mind a négyen leadták az ajánlóíveket, de jogerős döntés ezekben még nincsenek, úgy tudjuk, keddig van erre lehetőség. Abban majdnem biztosak vagyunk, hogy Pécsen és Komlón meglesznek a jelöltek, de a másik két körzet biztosan nem volt sétagalopp, hogy összejöjjön az 500 aláírás, amellyel a helyi választók ajánlják a választhatóságra az adott jelöltet. És ismerve a helyi viszonyokat, a szigetváriban talán meglesz a szükségesszámú aláírás, de azon sem csodálkoznánk, ha a mohácsi körzetben nem jönne össze a minimálisan kellő 500 érvényes aláírás. Hacsak nem “segítenek be” szorgos aláíróként magukat kutyapárt-szimpatizánsnak kiadók, akik amúgy valójában nagyon is a Fidesz és helyben a rendszerváltás előtt is fontos embernek számító, de aztán kereszténydemokratává lett Hargitai János győzelmét szeretnék. Merthogy az eddig nagyon biztos fideszes körzetben az ellenzéki összefogás egy sváb gyökerekkel rendelkező, fiatal jobbikos indít, akinek jobboldalisága megkérdőjelezhetetlen, és Hargitaival ellentétben sosem kötődött a rendszerváltás előtti politikai kurzushoz.

Ráadásul azon a térképen, amelyet a Kutyák a Facebookon kiadtak, a mohácsi körzet fehérnek van feltüntetve, lapunk azonban egyelőre nem tudott beszélni a körzet MKKP-s jelöltjével, hogy sejtéseinknek van-e bármi alapja. Mindenesetre, amint a fent linkelt és idézett véleménycikkből is lehet erre következtetni, lesznek olyanok, talán nem is kevesen, akik azaz ellenzéki oldalon akkor sem lesznek elégedettek, ha az MKKP-nek “csak” három egyéni képviselő-jelöltje lesz a megyében.

Bognár Szilvia és Hencsei Zsolt is leadta

Két kiugrott pécsi városházi ellenzéki is úgy gondolta, elindul az országgyűlési választáson címmel, ugyancsak nemrég írtunk cikket arról, hogy Bognár Szilvia, a DK kérésére leváltott pécsi alpolgármester is bejelentette, hogy elindulna az április 3-i választáson, mégpedig az ellenzéki előválasztáson a többség szavazatát megszerző Mellár Tamás közgazdásszal szemben, aki jelenleg is a körzet országgyűlési képviselőjelöltje. Megejegyezzük: Bognár Szilviának is lett volna elvben lehetősége ellenzéki előválasztáson megméretnie magát, mégsem tette, pedig a legerősebb ellenzéki párt, a DK tagja volt akkor még. Igaz, abban az esetben a jelölteknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot arról, hogy nem indulnak el, elfogadják a győztes személyét és támogatják is. Ahogyan például a minap Keresztes László Lóránt (LMP) is feltűnt egy olyan eseményen, sőt ő volt annak fő szerrvezője, az atomtemető elleni demonstráción, amelyen gyakorlatilag támogatta a vele szemben az előválasztáson nyerő Szakács Lászlót (DK), aki szintén beszédet mondott a tiltakozáson.

És azt is megírtuk, hogy Hencsei Zsolt, aki szintén egy kiugrott pécsi városházi ellenzéki, aki a Jobbik színeiben jutott pécsi városházi mandátumhoz, ugyancsak elindul. Az információnk biztos volt, de Hencsei Zsolt akkor nem vette fel a telefonját és nem is hívott vissza, ezt később elismerte lapunknak, és azt is, hogy elindul. Természetesen ő is leadta az ajánlóíveket, mert ő is, ahogyan a kutyapártiak és Bognár Szilvia is, a jogerős nyilvántartásba vételre vár. Megjegyezzük, neki is lett volna lehetősége az ellenzéki előválasztáson elindulni, hiszen ő is egy erős ellenzéki párthoz tartozott akkor még. Ő sem tette, ő most Szakács László ellenfele lehet, aki ugyancsak parlamenti képviselő (még MSZP-ésként), de a körzetet négy éve, és nem sokkal, Hoppál Péter nyerte. Így ő őrülhet, hogy Hencsei rávette magát az indulásra. Kettejük közül egyértelműen Bognár Szilviának van reálisan nagyobb esélye összegyűjteni az ötszáz aláírást, habár a választáson teljesen egyértelműen egyiküknek sincs esélye nyerni, annyira kétpólusúvá vált az egyéni jelöltek küzdelme. Azaz most nem lesz olyan, hogy valahol ne kormánypárti, vagy ne az ellenzéki összefogás indulója nyerjen. Akiknek még egyes helyeken lehet esélyük megszorongatni őket, azok a szélsőjobboldali – és egy idő óta az oltásellenes vonatra is felült – Mi Hazánk képviselői. Baranyában is csak mi hazánkon van a két nagy tömb mellett, akit már jogerősen nyilvántartásba vettek.

Bognár és Hencsei, ha érvényes lesz az ajánlásuk (amire akkor is tippelünk, ha a párttal és passzivista-hálózattal rendelkező kutyák is megszenvedték a gyűjtést), valószínűleg nem fognak visszalépni, s mivel pártjuk sincs, független jelöltek, nem arra biztatnak majd, hogy ne szavazzanak rájuk, hanem a szervezetüket támogassák, miközben papíron ellenzéki indulók és a Fidesz bukását akarják, hanem maguk mellett érvelnek majd.

A kutyák esetében ez másképpen lesz valószínűsíthetően, ott a pártlistára kérnek majd szavazatokat a jelöltek is, és azt kérik majd minden valószínűség szerint, hogy egyéniben szavazzanak a szimpatizánsaik az ellenzéki összefogás jelöltjeire –; kivéve persze, ha éppen abban a körzetben nem tartják az adott politikust vállalhatónak.

Azzal együtt is, hogy Bognár Szilvia női induló, és erre építhet is, s annak ellenére is, hogy nemcsak képviselő, hanem volt alpolgármester is, még neki is kisebb csoda lenne, ha simán, csont nélkül sikerülne összegyűjtenie az ajánlásokat. Éppen a kutyák nehézségeiből kiindulva. Persze, a nagyon tudatos fideszes aláírók itt is segíthetnek azért, hogy összejöjjön. Ahogyan ismert fideszeseket, fidelitasosokat, Fidesz-szimpatizánsokat lehetett látni az elmúlt hetekben Pécsett is, amint kamupártok standjainál írtak alá nagy vidáman. Tegyük hozzá: ehhez minden joguk és lehetőségük megvolt, mert a magyar választási rendszerben több ajánlást is lehet adni, nem kizárólag egy jelöltnek. És amíg ez van, ez a rendszer él, addig nem csak jogszerűen lehet ajánlani olyanokat is, akikre a választáson biztosan nem akarnak majd szavazni, de éppen ezért kifejezett politikai taktika része is lehet a legelkötelezettebbek esetében a jelöltek és pártlisták felduzzasztása.

Főleg, hogy vannak most is kamupártok szép számmal, mert vezetőik és tagjaik bevállalják a kockázatot.

Igaz, eddig túl sokaknak nem származott baja abból, ha nem teljesítette az előre felvett állami kampánytámogatáshoz szükséges minimális szavazatszámot, aminek veszélye, a pénz visszafizetésének réme, és a lehetséges jogi következmények éppen az ügyeskedők ellen lett kitalálva.

KategóriákMETÁL