A vendéglátók a teraszokat még nem nyithatják ki, majd csak 3,5 millió oltás után, azaz a jövő hét közepénél nem hamarabb. Az óvodákat és az iskolákat kinyitják, de a felsősök csak májusban mehetnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA bejelentés bejelentése után nem kevéssel, de végre megvolt a várva várt újabb miniszterelnöki bejelentés a Facebookon: Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormányülés után vannak már.

A lényeg: a kormány a következő lépcsőfokot 3,5 millió beoltottban határozta meg, azaz most, a 3 millió beoltottnál még nincs nyitás, például a vendéglátósoknak sem lehet még a teraszokat kinyitni sem holnap, sem hétfőn, hanem leghamarabb előreláthatóan egy hét múlva vagy jövő csütörtökön, mert addigra érhetik el ezt a számot, mondta a miniszterelnök.

Azt is eldöntötték, hogy hétfőn tényleg kinyitják az óvodákat és az iskolákat, de a felsősöknek továbbra sem lesz jelenléti oktatás, csak online, az alsósok mehetnek hétfőtől iskolába, a felsősök csak május 10-e, az érettségi után, ahogyan a középiskolások.

Ennyi volt a bejelentés érdemi része.

Hogy mi különbség lehet a 3 millió beoltott és a 3,5 millió közt? Nagyjából semmi, illetve annyi, hogy 500 ezer beoltottal közelebb vagyunk az áhított 6-7 milliós számhoz (első oltás tekintetében legalábbis).

Meglátásunk szerint, ami az érdemi változás lehet az az, hogy Orbánék azt remélhetik, hogy egy hét múlva már csökkenhetnek a jelenlegi extra magas halálozási adatok, ami az egyik legkomolyabb politikai támadási felület volt a korábbi nyitás kapcsán is, mondván, hiába értünk el 2-2,5 millió beoltottat (és kapta meg majdnem egymillió ember /akkor/ a második oltását), ha mindeközben stabilan 200 fő közelében vagy inkább sajnos bőven a felett van a napi halálozási adatok száma.

Mint azt lehet tudni, ma is nagyon szomorú számokat jelentettek: 3597 új fertőzöttet, 285 fő elhunytat, és 1 204 személyt, akik tegnap még lélegeztetőgépen voltak, s miközben a már hivatalosan is elismert adat szerint 100 lélegeztetőgépre került magyarból 80 nem éli túl ezt a kritikus helyztetet, ami egészen megdöbbentően magas szám, sőt, egyes, nem hivatalos vélemények szerint ez az adat még magasabb is lehet.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

KategóriákMETÁL