Nem hivatalos értesülésre hivatkozik a Telex, amikor azt írja, hogy hétfőtől jöhet a terasznyitás. Amúgy, persze, a korábbi miniszterelnöki nyilatkozatokból bárki erre következtethet, most, hogy túl vagyunk a 3 millió beoltotton, illetve arra a valószínűsíthető forgatókönyvre is lehet tippelni, hogy vagy a holnapi KormányInfón, vagy a következő péntek reggeli rádiós Orbán-interjúban jelentik ezt be.

A cikk a hirdetés után folytatódikPersze, a sem kizárt, hogy akár már ma, a kormányülésről kilép a Karmelita kolostor kertjébe Orbán Viktor és a Facebookon bejelent, erre is volt már példa.

Mindenesetre a Telex azt írja, hogy információik szerint vagy a csütörtöki kormányinfón, vagy pénteken a szokásos reggeli rádiós interjújában maga Orbán Viktor jelenti be az újabb járványügyi enyhítéseket, amelyeknek a része lehet a terasszal működő vendéglátóhelyek nyitása, illetve egy májusi időpont, amikortól oltási igazolvánnyal már lehet kulturális intézményeket vagy rendezvényeket látogatni.

„Hivatalos megerősítést nem kaptunk, de úgy tudjuk, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség egy olyan előterjesztésen dolgozik, hogy minél hamarabb kinyithassanak a teraszok, és lehessen újra rendezvényekre járni” – olvasható a cikkben.

A Telex forrásai szerint hamarosan bejelentik, hogy április 19-től, tehát az általános iskolák nyitásának napjától kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai; valamikor májustól pedig ismét lehet rendezvényekre és más helyekre járni, ha van oltási igazolványunk. További részletek a cikkben.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezzel párhuzamosan a PDSZ, sőt a felsőoktatási szakszervezet is tilatkozik a iskolák kinyitása ellen, mondván, hogy még ezt nem lehet megkockáztatni, többek közt azért, mert a tanárok többsége még nem rendelkezik a megfelelő védetséggel. Sőt, nem kevés szülőről tudjuk mi magunk is, illetve lehet erről is olvasni a fősodratú és a közösségi médiában is, hogy nem kevesen lehetnek, akik visszatartják a gyereküket, nem engedik még hétfőn iskolába, egyes jelzések szerint a diákok akár 10-20 százaléka is otthon maradhat.

A másik fele a történetnek, a kiinduló témához visszakanyarodva, az az, hogy a vendéglátósok többsége már alig várja, hogy nyithasson a teraszokon, megfelelő védőtávolság biztosításával, illetve rendszeresen felmerül, hogy ha a plázákban lehet vásárolni, zárt helyen, akkor a teraszokra miért ne lehetne leülni. Ezzel szemben is van persze érv: az, hogy a teraszokon átlagosan több időt töltenek el a vendégek, és a fogyasztás közben nincs is rajtuk maszk, azaz hiába vannak a szabad levegőn, összességében mégiscsak ez lehet a kockázatosabb.

Címkék:
KategóriákMETÁL