Nemcsak az önkormányzatnál, polgármesteri hivatalban dolgozókat érinti a döntés, de minden városi cégnél és intézménynél dolgozót is, és ha az ehhez szükséges bizottsági döntés megszületik, akkor már karácsonyra meg is kapják a cafetériát az érintettek. Ilyen eddig nem volt, a jövő évi választás előtt fél évvel érkezhet a 13. havi nyugdíj a jelentős segítség.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzon lehet vitatkozni, hogy 200 ezer forint plusz, gyakorlatilag meglepetésként érkező juttatás egy átlagos magyar család esetében hány hónapnyi drágulást kompenzálhat, de azon biztosan nem, hogy 200 ezer forint “ingyenpénz” mindenkinek jól jön és fog tudni vele mit kezdeni, főleg karácsony előtt. Márpedig most arról van szó a pécsi önkormányzat friss, ma délutáni sajtóközleménye szerint, hogy a városvezetés – amennyiben egy ehhez szükséges bizottsági döntés megszületik (ami azért várhatóan meg fog születni) – 200 ezer forint fejpénzt (pontosabban ilyen összegű cafetéria-juttatást adna a dolgozóinak.

Ami persze erő, papíron, elég jó hír mindenkinek, az érintetteknek természetszerűleg, annak is, aki ezt biztosítani tudja, és persze elméletben a pécsieknek is, hiszen ez azt sugallja, hogy nem gazdálkodott rosszul az önkormányzat, miközben elveikben kormányzati ellenszélben kell helyben irányítaniuk a várost, az infláció a városi cégeket és a polgármesteri hivatalt is érinti, és idén is ki kellett fizetniük egy elég jelentős részletet, amit még a Páva Zsolt által jegyzett időszakból Péterffyékre maradt 8,5 milliárdos kölcsön törlesztése miatt kellett fizetniük.

Persze, ehhez képest a Fidesz pécsi képviselői az elmúlt időszakban folyton arról beszélnek, hogy 17 milliárd forinttal eladósította a várost Péterffy Attila és csapata, és valóban vettek is fel hiteleket, kizárólag fejlesztésekre, működési költségekre viszont nem.

Sőt, most épp úgy tűnik, hogy osztozkodásba kezdett vagy kezdene az önkormányzat, hiszen idén is dönteni akarnak építményadó-mentességről, és a fejenkénti 200 ezer forintos cafeteria-juttatás is jelentős nagyságrendű kiadást jelent. Már csak az a kérdés, hogy mindez már választási osztozkodás-e, vagy annak vehető-e, merthogy a gyanú nemcsak felmerülhet, de azt fel is vetették már. Hiszen ne feledjük, jövő júniusban önkormányzati választás következik.

Mint az önkormányzati közlemény fogalmaz: „egyszeri, nettó 200 ezer forintos cafetéria juttatást adnak a pécsi önkormányzati cégek és intézmények dolgozóiknak az Európában rekordgyorsasággal romló vásárlóerő kompenzálására. A SZÉP-kártya juttatás célja, hogy lehetőség szerint minden cég és intézmény munkatársait segítse, egyenlő mértékben”.

Az ok tehát (papíron mindenképpen) az, hogy “Magyarországon idén európai rekordot döntött az infláció, a kontinens egyetlen más országában sem romlott annyit a vásárlóerő, mint hazánkban. Pécs önkormányzata úgy döntött, hogy azokat a pécsi családokat, amelyek esetében ezt megteheti, egyszeri juttatással segíti a kialakult nehéz helyzetben”. A döntést jóvá kell hagynia a Költségvetési és Gazdasági Bizottságnak is, ha ez megtörténik, akkor ahhoz egy 2023-as kormányrendelet is kellett, az ugyanis lehetőséget ad az éves rekreációs kereten felül további 200 ezer forintnyi béren kívüli juttatás esetében kedvezményes adózásra. (Természetesen a pénzügyi keretet, forrást az önkormányzatnak kell biztosítani, a kormány csak szabályt alkotott.)

Mindez komoly összeg, hiszen — ugyancsak a közleményből idézve: „Annak érdekében, hogy a gyakorlatban minden pécsi önkormányzati cég és intézmény dolgozója részesülhessen a juttatásban, Pécs önkormányzata 723 millió forintot biztosít idei költségvetéséből”.

Az egységesen nettó 200 ezer forintos cafetériát így megkaphatják a közfeladatot ellátó cégek (Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., Biokom NKft, Tüke Busz Zrt.) és a kulturális szférában dolgozó cégek és intézmények (pl. Janus Pannonius Múzeum, Zsolnay Örökségkezelő NKft, Pécsi Nemzeti Színház, Pécsi Balett NKft.) munkatársai. Részesülnek a dotációból az önkormányzati fenntartású pécsi óvodák és szociális intézmények dolgozói is, ideértve a társulási fenntartásban működő Integrált Nappali Szociális Intézmény és a családsegítő központ munkatársait is.

A közlemény azzal zárul, hogy a bizottság jóváhagyó döntése esetén a munkatársak decemberben kaphatják meg a juttatást.

KategóriákMETÁL