A negyedik pécsi McDonald’s is megnyithatja kapuit, akár hónapokon belül, értesült a hírről a Szabad Pécs. Az autós étterem, azaz McDrive a Siklósi úton, a pécsi köztemető legdélebbi bejárata közelében, a Zone Bevásárlópark (korábban Park Center) szomszédságában épül fel.

A negyedik pécsi McDonald’s is megnyithatja kapuit, akár hónapokon belül, értesült a hírről a Szabad Pécs. Az autós étterem, azaz McDrive a Siklósi úton, a pécsi köztemető legdélebbi bejárata közelében, a Zone Bevásárlópark (korábban Park Center) szomszédságában épül fel. Ez csak majdnem az a telek, ahol spanyol befektetők néhány éve úgynevezett kegyeleti plázát szerettek volna építeni. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódik



Május 1. (szombat) 13.15 – Jelenleg üres a telek, nem dolgoznak rajta munkagépek

Mint írtuk, többen is láthatták az elmúlt hetekben, hogy valamiféle építési munkálatok folynak a telken, de akkoriban nem lehetett tudni, mit készítenek elő. Néhány hete mi magunk is láttunk itt munkagépeket, ám a kormányhivatal útépítési engedélyeztetési eljárásáról, s arról, hogy a területen új autós McDonald’s épül, csak ezt követően, közvetlenül cikkünk megírása előtt szereztünk tudomást. Emiatt kérdeztünk körbe, és kerestük meg, mint írtuk is, a hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető cég által megbízott kommunikációs céget. Cikkünk megjelenése előtt több órával feltett kérdéseinkre azonban azóta sem kaptunk választ. Például arra, mikor épülhet fel, és nyílhat meg az új étterem. A minap ezért ismét elmentünk a területre, hogy megnézzük, az elmúlt 3-4 hétben mennyit haladtak előre az akkori munkálatok (és új cikkben írjunk erről), de egyelőre nem, hogy elkezdődött volna a konkrét építkezés, hanem a korábbi munkagépek is levonultak, most egyelőre „üres” terület vár a fejlesztésre. Így tehát még inkább kérdésesnek tűnik, tényleg ki tud-e nyitni a hely, nem hogy néhány hónapon belül, hanem akár még az kérdéses lehet, hogy az idén meg tudnak-e nyitni. Amint a működtető cégtől vagy a kommunikációs társaságtól kapunk választ, frissítjük cikkünket, vagy új írásban számolunk be róla.

Korábban írtuk

Már folyik annak a pécsi, Siklósi úti bekötőútnak az engedélyzetetési eljárása a Baranya Megyei Kormányhivatal közleménye szerint, amely egy újabb pécsi McDrive, azaz egy leendő új pécsi autós McDonald’s étteremhez fog majd vezetni, vette észre a kiírást a Szabad Pécs

Többen is láthatták azonban az elmúlt időszakban a Siklósi úton autózva, hogy valami épül a szintén elsősorban autós vásárlókra építő, korábban Park Centernek, most ZONE Bevásárlóparknak (Müller Drogéria, Penny Market, Fressnapf, Deichmann stb.) nevezett terület mellett.

Arról nincs biztos információnk, hogy mikor készül el az új étterem, de a néhány napja a megyei kormányhivatal oldalára felkerült bekötőút-engedélyeztetési eljárásról szóló hír szerint elvileg szűk két hónap alatt az engedélyeztetése befejeződik, azaz – az egyéb munkák állásától függően – akár már a nyáron megnyithatnak. Nem hivatalosan lapunk is erről értesült, hogy nyári-nyár végi nyitást tervezhetnek. Illetve arról, hogy az újabb gyorsétterem megnyitása nem jelenti azt, hogy a másik három pécsi egység (Zsolnay Vilmos úti McDrive, Árkád Pécs, Pécs Pláza) bármelyikét is bezárnák emiatt.

A működtető az a budapesti székhelyű, immáron NER-közelinek tartott cég, a Progress Étteremhálózat Kft. lesz ebben az esetben is, amelyik gyakorlatilag az összes hazai McDonald’s éttermet üzemelteti. Úgy tudjuk, a cég nem bérli, hanem megvásárolta a telket, amelyre építkezni fog. Erre vonatkozó kérdéseinkkel csütörtökön koradélután megkerestük a Progress által megbízott kommunikációs céget, de mostanáig nem válaszoltak ezekre a kérdésekre, amennyiben kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

A temetővel szemközti, a Siklósi úttal közvetlen összeköttetésben álló telek korábban magántulajdonban állt, illetve egy magánkézben lévő cégé volt, úgy tudjuk, ők értékesítették az ingatlant a Progressnek. Információink szerint a telek korábbi tulajdonosának ugyan volt kapcsolata az úgynevezett pécsi spanyol befektetőkkel, a Grupo Miltonnal, de ez a telek máskülönben nem kötődött “a spanyolokhoz”.

Lehetnek többen is olvasóink közül, akiknek a Grupo Milton neve azonnal beugrik, és tudják is, kikről beszélünk, másoknak pedig nem is rémlik, kik ők és mit csináltak Pécsett.

A “spanyol” cég vezetője egy magyar férfi volt, a korábban csalásért is elítélt Kovács Bence János, aki pécsi feltűnése előtt nem sokkal tervezte a végül meg nem valósult sávolyi motorversenypályát. Ő Spanyolországban meggazdagodott ingatlanmilliárdosként került be a híradásokba a 2000-es évek második felében.

Az ő cége, a Grupo Milton, mint kiderült spanyol banki háttérrel vásárolta meg 2008-ban az úgynevezett pécsi stratégiai ingatlancsomagot. Ennek a része volt akkoriban többek közt a 25 emeletes Magasház és az Áper laktanya is, de része volt egy Siklósi úti telek is, amely ugyancsak szomszédos a ZONE Bevásárlóparkkal. És szomszédos azzal a telekkel is, amelyiken most a McDrive-ot építik.

Az akkori információink szerint az akkor még a Grupo Milton tulajdonában álló telekről majd tíz éve, 2012-ben, még a Dunántúli Naplóba írta meg e cikk szerzője, hogy spanyol befektetők ott úgynevezett kegyeleti plázát szeretnének felépíteni.

Mint kiderült, a terület végül egy másik spanyol tulajdonoshoz került, egy szintén Magyarországon bejegyzett, de spanyol üzletemberek tulajdonában álló cégé, a Tanatórium Kegyeleti Zrt.-é lett. És tudtunkkal most is az övék.

Az új spanyol befektetők voltak azok, akik egy tanatóriumot vagy kegyeleti plázát szerettek volna a temető közelében lévő telken felépíteni. Ez egy olyan épület lett volna akkori sajtóinformációk szerint, amelyben a tényleges temetést leszámítva – teljes körű temetési szolgáltatásokat biztosítottak volna. Ravatalozó működött volna itt, de a családtagok ott virraszthattak volna, ahogyan komplett halotti tort is lehetett volna ezen a helyen szervezni.

A szóban forgó telek azonban csak szomszédja annak, amelyre a McDrive-ot építeni fogják, a Siklósi úttól nyugatabbra, az Árnyas úthoz közelebb eső rész. Habár úgy tudjuk, hogy végül a Tanatórium Zrt. megszerezte a kegyeleti plázára vonatkozó jogerős építési engedélyeket is, az a beruházás mégsem fog megvalósulni. Pontosabban, nem tudni arról jelenleg, hogy van-e reaélitása ennek a beruházásnak, jelenleg egy értékesnek mondható, értékesíthető vagy fejleszthető telekről van csupán szó.

Amilyen volt a Siklósi úthoz közelebb eső, a McDonald’s-os cégnek eladott telek is. Ez utóbbin állt korábban egy értékes, szép épület is, amelyet amúgy éppen akkor, azokban az években bontottak le – jó néhány pécsi civil és városvédő megrökönyödésére –, amikor a kegyeleti pláza terve is szóba került, noha az valójában a főúthoz közelebb eső telken állt, ott, ahol akár hónapokon belül megnyithat a legújabb pécsi McDrive.

Címkék:
KategóriákMETÁL