Több kertészmérnök is megvizsgálta a Széchenyi téren, a Virág cukrászda előtt, a meteorológiai állomás két oldalán álló hat gömbkőrist, emiatt döntöttek a közelmúltban a látványra most brutálisan kinéző, fiatalító metszés mellett. Lombkoronájuk 2-3 évig biztosan nem lesz, most a tövükbe 1500 egynyári virágot ültettek.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjabb színek kerültek Pécs főterére: a BIOKOM NKft. munkatársai 1500 egynyári virágot ültettek a meteorológiai állomás melletti ágyásokba, adott ki szombaton reggel sajtóközleményt a pécsi önkormányzat. A Virág cukrászda előtti ágyások így új életet kapnak, megszépülnek, amire nagyon nagy szükség is van, mivel a közelmúltban látványra brutálisnak ható fiatalító metszést végeztek el az itt álló több évtizede ültetett gömbkőriseken. A pécsi önkormányzat még korábban, a metszés idején adott ki közleményt a fák fiatalításáról, amelyről azt mondták, így lehetett őket már csak megmenteni.

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs (frissítés: 16.35)

Fotó forrása: Pécsi Önkormányzat

A friss, mai közleményben is emlékeztet erre a pécsi önkormányzat, mint írták, amint arról korábban hírt adtak, a fák állapota miatt nem volt tovább halasztható a Széchenyi téri idős kőrisfák ifjító metszése. A fák visszavágását követően az eddig árnyékos ágyást szinte egész nap éri napfény, emiatt a benne lévő növényzetet is napsütést kedvelő növényfajokra cserélték ki.

Idén színes virágágyat terveztünk erre területre, az ágyásokba 1500 darab egynyári virág került. Talajcserét és tereprendezést követően nagy mennyiségben ültettünk ki virágcsalánokat, kleopátra tűjét, begóniákat, margitvirágokat, sétányrózsákat és mézvirágokat. A kertészeti munkák során az öntözőrendszer is átalakult. A korábbi, részben tönkrement csepegtető mikroöntözéssel működő rendszer helyett új, esőztető szórófejekkel ellátott rendszert alakítottunk ki” – idézi a közlemény Nagy Ervint, Pécs főkertészét.

Fotó forrása: Pécsi Önkormányzat

Mecsek a neve a jól ismert és kedvelt Széchenyi téri gömbkőriseknek

Pécxs városüzemeltetési cége, a Biokom március közepén kezdte meg a Széchenyi tér délnyugati oldalán, a Virág Cukrászda előtt található hat darab gömbkőris (Fraxinus ornus ’Mecsek’) ifjító metszését. Mint korábban írták, a munkálatok elvégzésére több okból is szükség volt.

A ’Mecsek’ egy pécsi nemesítésű, gyakran alkalmazott gömb koronájú virágos kőris fajta, amely metszés nélkül idővel elveszíti gömb jellegét, és egy terpedt koronaszerkezetű fává nő. Ezen növények erősebb visszametszése korábban nem történt meg soha, ráadásul a tér 10 évvel ezelőtt történt felújítása során – a körülöttük lévő szabad zöldterület részbeni leburkolásával – életterük beszűkült. 

A kőrisek koronája az erősebb metszés hiányában az évek alatt megnőtt és – az önárnyékolás következtében – a korona belső részei elszáradtak, felkopaszodtak. Mivel a lombfelület így a hosszú, kopasz ágak végén található, a vázágak alapi része terhelődik jobban. Emiatt megbomlik a koronaszerkezet egyensúlyi helyzete, ezáltal pedig növekszik a lehasadás veszélye is.  (A fák alatt jelentős a gyalogosforgalom, közel vannak a kirakatok, a kitelepült vendéglátóegység asztalai, illetve a kerékpártároló.)  A sor legészakibb fájánál ez már bekövetkezett tavaly nyáron, azon „kényszermetszést” kellett végrehajtani, és jelenleg több fán is láthatóak kezdeti repedések. Emellett problémát jelent az is, hogy a lombkorona takarja a világítótestek fényét, ráadásul az ágak szinte az épülethez érnek.

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Több kertészmérnök együtt vizsgálta meg a Széchenyi téren található egyedeket és döntöttek az ifjító metszés mellett. Az elindult káros folyamat ugyanis most még megállítható, később azonban már nem lesz visszafordítható. Ha a kőrisek így maradnak, a lehasadást követően nagyobb kár keletkezhet, ami később metszéssel sem lesz orvosolható. 

A BIOKOM Nkft. szakemberei a munkálatok során súlykönnyítéssel igyekeznek elérni, hogy a vezérágrendszer ne hasítsa szét a koronát, vagyis helyreálljon a statikai egyensúly. Mindeközben gondoskodnak a metszfelületek megfelelő kezeléséről (sebzárás és gombaölő-szerek alkalmazása), illetve a fák tápanyagutánpótlására és öntözésére is kiemelt figyelmet fordítanak majd. 

Noha a mostani beavatkozás révén a kőrisek lombfelülete csökken, vagyis kevesebb árnyékot tudnak adni és jelentősen változik a megszokott utcakép is, ez az állapot mindenképpen ideiglenes lesz. Mivel a ’Mecsek’ fajta jól tolerálja a metszést, megújulása kiváló, 2-3 év múlva ismét életerős, gömb alakú, tömött koronában gyönyörködhetnek a pécsiek.

KategóriákMETÁL