Amint arra csütörtökön, a kormányinfón utalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, pénteken reggel Orbán Viktor bejelentette a jövőbeni enyhítéseket. A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy megszüntetik a kijárási tilalmat, az utcai kötelező maszkviselést, és jöhetnek a népesebb lakodalmak is, valamint tüntetés is szervezhető (erről is beszélt tegnap előljáróban Gulyás).

A cikk a hirdetés után folytatódikA rendkívüli jogrend azonban még marad, itt korábban szeptember elejéről, szeptember közepéről lehetett hallani. A kormányfő viszont most azt mondta, hogy azt reméli, már a nyáron megszüntethetik a rendkívüli jogrendet. Most aztonban ezt még fenn kell tartani. Erről is utalt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, azt hangsúlyozva, hogy a nyugat-európai országokban még nincs olyan magas átoltottság, mint az e szempontból Európa-bajnok Magyarországon.

Gulyás Gergelyhez hasonlóan Orbán is arról beszélt, hogy van elegendő vakcinakészlet itthon, elegendő arra is, ha szükség lesz a harmadik oltásra. Pfizerből van 7,3 millió adag, Modernából 1,4 millió, de nagyjából ugyanennyi van még a Johnson & Johnson vakcinájából, a Jahnssenből ésaz AstraZenecából. Ezért nem szállnak be az újabb nagy, közös uniós vakcinarendelésbe, amiben nem lehetett volna választani, 19 millió adag Pfizert kellett volna venni, de legkésőbb jövő év végéig felépül a magyar vakcinagyár, ahol lesz “saját”, magyar vakcina.

Mint azt a tegnapi kormányinfón mondták, az operatív törzs péntek reggel döntött a korlátozások egy részének feloldásáról, ezt jelentette be Orbán, azzal, hogy a nap későbbi részében, az oltási számok ismeretében döntenek majd az enyhítések konkrét időpontjáról és erről még várhatóan a mai nap folyamán adnak majd ki egy közleményt.

A lényeg azonban, ami várható: megszűnik a kijárási tilalom, az üzletek és vendéglátóhelyek számára a folyamatosan emelt, de még mindig fenntartott kötelező zárási időpontját eltörlik, ahogyan eltörlika közterületi maszkviselési kötelezettséget is, ahogyan a közterüketeken immáron korlátozás nélkül lehet majd sportolni. Bármely magán- és családi rendezvény megtartható maximum 50 fő részvételével, mindennemű korlátozás nélkül, ha pedig éppen lakodalomnak hívják a családi rendezvényt, akkor ott akár 200 fő is sírhat és vigadhat együtt korlátozások nélkül. Itt hivatalos helyen, azaz étteremben, szállodában külön termet vagy termeket kell majd biztosítani, zárt térben ugyanis a rendezvények egyelőre továbbra is csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek lesznek tarthatók. A szabadtéri rendezvények ötszáz főig korlátozások nélül tarthatók – tüntetni is lehet majd újra. Zenés-táncos rendezvény viszont csak védettségi igazolvánnyal lesz látogatható. A beoltott és védettségi igazolvánnyal rendelkező 16-18 évesek önállóan is mehetnek majd zárt térbe, rendezvényekre.

A kormány már korábban döntött arról, amit tegnap Gulyás Gergely bejelentett, hogy keddtől megszüntetik az ingyenes parkolást az országban, ma emiatt már Pécsett, a Biokomnál hatalmas sor állt, nyilvánvalóan az éves, kedvezményes parkolási bérleteket mentek kiváltani az emberek.

KategóriákMETÁL