Engedélyezi a magyar kormány – a NATO állam- és kormányfői testületének 2022. február 25-i nyilatkozatában megerősített döntéseire tekintettel –, hogy a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton áthaladhassanak. És kormányengedéllyel NATO reagáló erők állomásozhatnak a Dunántúlon.

A cikk a hirdetés után folytatódikA NATO-testület az előbb idézett nyilatkozatát az ukrajnai háború miatt adta ki, ezzel kapcsolatosan hozott döntést a magyar kormány, amint az olvasható egy hétfőn megjelent kormányrendeletben.

A rendelet szerint a kormány azt is engedélyezi, hogy Magyarországra, ezen belül a Dunántúlra (Baranya megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Győr-Moson-Sopron megye, Somogy megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye területére, Pest megye területének a Duna vonala és Fejér megye által határolt területe) települjenek a NATO reagáló erők.

A rendelet szükség szerint engedélyezi a a NATO-erők Magyarországra történő telepítését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon való részvételt is.

A kormány engedélyezte azt is a ma kiadott rendelettel, hogy Magyarország területén más NATO-tagországokba szállítsanak az ukrán fegyveres erők számára szánt, „a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat”, azt viszont nem, hogy ugyanezeket az eszközöket közvetlenül átvigyék a magyar-ukrán határon, akár szárazföldi, akár légi úton.

A nem halálos erő célba juttatására tervezett felszerelések és készletek – például egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag – esetében azonban nem tesznek különbséget, mind a NATO-tagok, mind Ukrajna esetében engedélyezett a közvetlen szállítás.

A rendelet végrehajtásának felelősei Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címkék:
KategóriákMETÁL