Időben megkapták az áprilisi fizetésüket a Pécsi Nemzeti Színház dolgozói. Ezt maga Rázga Miklós színigazgató nyilatkozta.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi önkormányzat cége, a Pécsi Kommunikációs Kft. által működtetett Pécsma e-mailben megkereste Rázga Miklóst, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját. Arról kérdezték, hogy volt-e forrás az áprilisi bérekre, ki tudták-e fizetni a színészeket, világosítókat, kellékeseket és a pécsi színház minden más dolgozóját. Átutalta-e a pécsi önkormányzat a fizetésekhez szükséges pénzt az intézménynek.

Az igazgató a következőt válaszolta a Pécsmának:

„Az önkormányzat biztosította a fedezetet a májusban esedékes áprilisi bérek kifizetésére, így a dolgozók időben megkapták a fizetésüket.”

Az ügy előzménye, hogy Rázga Miklós azt követően, hogy nem kapott választ a polgármesternek írt leveleire, a Fidesz vezető napilapjának, a Magyar Nemzetnek interjút adott, s abban azt mondta, hogy „A mai állás szerint a színháznak nincs fedezete a következő havi bérek kifizetésére”.

A Magyar Nemzet cikkének címe is erre erősített rá: “Fizetés nélkül maradhatnak a pécsi színészek”.

Az ügy folyományaként Péterffy Attila, Pécs polgármestere közleményben reagált Rázga Magyar Nemzet-interjújára. A polgármester hangsúlyozta, hogy a 2019. októberi választások óta minden hónapban biztosította az önkormányzat a Pécsi Nemzeti Színház dolgozóinak bérkifizetését.

A Szabad Pécs abban a cikkben számolt be a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának nyilatkozatáról, amelyben az LMP országgyűlési frakcióvezetője, a pécsi Keresztes László Lóránt parlamenti felszólalásáról is írtunk. Amiben Keresztes Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselőnek olvasott be. Az ügy egy másik előzménye ugyanis az volt, hogy Hoppál Péter is többször megszólalt mind a színház, mind a ZSÖK ügyében.

A kettő amúgy összefügg, mert mint megírtuk, hogy talán nem hivatalosan, de felmerülhetett olyan verzió, hogy a kormány azt követően tudná biztosítani a színház részlegesen állami finanszírozását, ha a város átadná tulajdonba az államnak a Zsolnay-negyedet és a Kodály Központot is fenntartó ZSÖK-öt. Tóth Bertalan legalábbis erre kérdezett rá a miniszternél a parlamentben. Később Hoppál Péter beszélt is arról, hogy a kormány átvenné a Zsolnay Örökségkezelőt.

Keresztes az említett felszólalásában azt mondta,

Tisztelt Hoppál Péter képviselő úr, én arra szeretném önt figyelmeztetni, hogy ön nem Orbán Viktor miniszterelnöktől, nem a Fidesztől, nem a pártjától kapta a mandátumát, hanem mint egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselő, a pécsi emberektől”. (…) Ezért önnek nem azért kellene lobbiznia, hogy a pécsiek vagyonát államosítani lehessen, hanem azért kellene dolgoznia, hogy megvédje a pécsiek vagyonát, tisztelt képviselő úr. Önnek a pécsi emberek felé van elszámolási kötelezettsége. Önnek a pécsi emberek értékeit kellene védenie. És a pécsi munkavállalók jogaiért kellene küzdeni, nem a kormány szolgálatába állni.”

FRISSÍTÉS – 20.15: Frissítjük cikkünket, mert így tett a Pécsm is. Az önkormányzati lap ugyanis megkérdezte e-mailben a ZSÖK ügyvezetőjét, Rózsa Zoltánt is arról, hogy a Zsolnay-negyedet, Kodály Központot és a Bóbita Bábszínházat is üzemeltető cég ki tudta-e fizetni a béreket. Hoppál Péter ugyanis nemcsak a színházzal, hanem a ZSÖK-kel kapcsolatban is azt mondta, hogy “május 3-án már valószínűleg nem tudnak bért sem fizetni”. Rózsa Zoltán, a ZSÖK megbízott ügyvezetője azonban a Pécsmának azt mondta, hogy az önkormányzat mindent rendben elutalt, így hát ők is ki tudták fizetni rendben a béreket.

KategóriákJAZZ