Grafikák, installációk, könyvművészet: az idén száz éves képzőművészeti mozgalom tiszteletére szervezett Bauhaus Ünnep című tárlatot péntek délután nyitották meg a Pécsi Galériában.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Bauhaus alapításának 100 éves érvfordulója alkalmából a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány kiállítássorozatot rendez több hazai és külföldi helyszínen. A Párizsi Magyar Kulturális Intézet és a budapesti FUGA után Pécsre érkezett a tárlat, aminek az egyik különlegessége, hogy minden helyszínen újabb darabokkal bővül.

Bár Pécs és a Bauhaus közötti kapcsolat egyáltalán nem elhanyagolható, valahogy mégsem sikerül ezt kellően a köztudatban tartani. Ezt írtuk meg kicsit bővebben 2019 elején, amikor Németországban a centenáriumi ünnepségsorozat kezdetét vette. És ezért is öröm, ha a mindennapjainkat rendkívüli módon, de sokszor szinte észrevétlenül befolyásoló művészeti mozgalomra fókuszáló program van a városban.

Fekete Vali, a kiállítás kurátoraként a megnyitón elmondta, hogy ha valakiknek, akkor a szervező Pécsi Galéria Archívum Alapítványnak kötelessége volt egy ilyen tárlatot összehozni. Ezt az alapítvány célkitűzései és a hat pécsi származású bauhausler indokolja. A megközelítést világszerte többen alkalmazták az emlékév során: mai alkotók reflektálnak a mozgalomra, bemutatva, hogy mit is jelent nekik a Bauhaus. A vándortárlat extra eleme, hogy minden kiállítási helyszínen újabb darabokkal gazdagodik, így most Pécsen már 50 alkotás tekinthető meg.

A válogatás szeptember 29-ig látható a Pécsi Galériában. Ezt követően novemberben a teljes anyag Brüsszelbe utazik, a Magyar Kulturális Intézetbe, ahol belga grafikusművészek és a brüsszeli egyetem grafika szakos hallgatóinak munkái csatlakoznak a kiállításhoz. A program 2020 elején Rómában folytatódik, ahol olasz művészek és a Művészeti Akadémia hallgatóinak munkáival egészül ki.

KategóriákJAZZ