Kisebb csoda történt pünkösd vasárnap Pécsett: egy folyamatban lévő építkezésen felállított, többszintes homlokzati állvány dőlt a Király utcára és a szemben lévő étterem teraszára, de nem sérült meg senki.

A cikk a hirdetés után folytatódikPedig úgy tudjuk, hogy ketten még ültek is a teraszon éppen akkor, amikor az állványt a viharos erejű szél eldöntötte. (Frissítés, vasárnap 15.50 A teraszon valóban nem ültek, ahogyan azt az elsődleges inormációnk mondta, de ketten tényleg veszélyben, gyakorlatilag közvetlen életveszélyben voltak, ők a Király utcán sétáltak éppen és akkor értek a Replay étterem teraszához, amikor a szél eldöntötte az állványzatot. Az óriási szerencséjük az volt, hogy nem tartottak néhány lépéssel előrébb, ahonnan valószínűleg már nem tudtak volna épségben elmenekülni, hanem éppen a Király utca és a Városház köz sarkán jártak, és így a kis közbe be tudtak menekülni. Úgy tudjuk, hogy a másik irányba is közlekedett valaki ebben az időpontban, egyedül sétálva a Király utcának ezen a részén, s neki is hatalmas szerencséje volt, hogy nem történt vele tragédia.)

Információink szerint rögzítve volt az állványzat, de a szél alákaphatott a szerkezetnek, a tartócsavarokat kitépte a falból, így a teljes állványzat összedőlt, illetve a szemben lévő épületre zuhant. Ahogyan a szemben lévő étterem alsó szintjén üzemelő étterem teraszára is.

Az étterem üztemeltetőitől és a felújítás alatt álló hotel, illetve korábbi fogadó tulajdonosától is úgy tudjuk, hogy a teraszon ültek, de szerencsére senki sem sérült meg. Az, hogy ilyen erős szélben is dolgoztak volna-e a munkások, nem tudjuk, de mivel munkaszüneti nap, pünkösd vasárnap van, ezért az állvány üres volt. Ami természetesen rögzítve volt, hiszen nem most állították fel, hanem hónapok óta dolgoztak rajta.

Azt nyilván ettől függetlenül vizsgálniuk kell majd a hatóságoknak, hogy történhetett-e olyan emberi mulasztás az esettel összefüggésben, amelynek akár büntetőjogi következményei lehetnek majd, hiszen – amint azt egy, az esetet ismerő ügyvéd ma elmondta lapunknak – felmerülhet akár foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is, ezt az ügyvéd szerint minden bizonnyal vizsgálni fogja majd a hatóság az eljárás során.

Kisebb csoda, hogy senki sem sérült meg, hiszen egy forgalmas sétálóutcáról van szó, amely még hideg-szeles-viharos időben sem teljesen néptelen.

21.05 – Még órákig eltarthat az állványzat szétbontása

Akár még egy-két órát, adott esetben akár még több időt is a helyszínen tölthetnek az elborult állványzat elbontásában dolgozó tűzoltók, tudta meg a Szabad Pécs nem hivatalos forrásból vasárnap este. Egy ilyen többszintes homlokzati állványzatnak az összeszerelése-felállítása is hosszadalmas idő, nemhogy egy ilyen havaria utáni, az élet- és vagyonbiztonságot szem előtt tartó elbontása. A tűzoltóknak úgy kell dolgozniuk, hogy a mentési munka során ne történjen baleset, az összeomlás-elborulás után a szemközti házak által megtámasztott állványzat szétszerelése közben/miatt ne essen szét, vagy omoljon össze, ami még nem lett szétszerelve és elszállítva a helyszínről.

Mint a frissítés utáni, kora esti fotóinkon látszik, a felújítás alatt álló fogadóval szembeni étterem (Replay) működtetői-dolgozói forró teával kínálták a terület biztosításában és a kármentési munkákban résztvevőket.

KategóriákMETÁL