Újabb dél-dunántúli fejezet a Fidesz már csak egy kávét szeretne című sorozatból a politika mélyéről. A Szabad Pécs értesülése szerint egy MSZP-s parlamenti képviselő mögül azért hátrál ki az MSZP, mert a DK is támogatja. Illetve nem is biztos, hogy a támogatás miatt – sokkal fontosabb ok lehet, hogy arra jutottak, hogy Szakács az új parlamentben helyettük talán a DK-t választaná.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs írta meg tegnap, hogy a pécsi közgyűlés az országban elsőként ült össze a különleges jogrend után, és máris egy elég erős politikai hírrel szolgált az újságolvasóknak, miszerint a DK pécsi elnöksége kezdeményezi az általuk jelölt alpolgármester, Bognár Szilvia visszahívását.

Amit aztán meg is szavazott tegnap 14 fő, éppen annyi, amennyi minimálisan kellett Bognár Szilvia leváltásához. Emellett ismét alpolgármesterré választották meg az egy nappal korábban lemondott MSZP-s Nyőgéri Lajost, és Bognár Szilvia helyett egy másik pécsi DK-s politikust, Zag Gábort.

Utóbbi ügye, mint írtuk is tegnap, érdekes, hiszen ő korábban a pécsi városvezetéssel szembeni, sőt a pécsi DK-frakción belüli konfliktusban is Bognár Szilvia oldalán állt.

Sőt, még nem is olyan régen kifejezetten jó viszonyban voltak a most leváltott alpolgármesterrel, aminek tegnap nyomát nem lehetett már látni – sőt.

Arra a nem hivatalos információra is utaltunk tegnapi cikkünkben, hogy él egy olyan politikai pletyka Pécsett, hogy Zag Gábornak belengethettek egy lehetséges államtitkári (esetleg államtitkár-helyettesi) posztot, ha az összefogás nyer a választáson. És, hogy ha ez igaz, akkor akár ez is állhat a váltás/átállás hátterében.

Ennek az ügynek próbáltunk utána menni jobban ma. Így jutottunk oda, hogy kiderült, az amúgy a Baranya 2-es választókerületben a DK jelöltjeként az előválasztáson indulni kívánó Zag Gábor visszaléphet az MSZP-s Szakács László javára. Magyarán ez is oka lehet akár a véleményváltásnak, az új álláspontnak, mondván ő Pécsett alpolgármesteri posztot kapott. Ami ráadásul biztos, szemben az előválasztás sikerével, ahol a mandátumot három éve elnyerő Hoppál Péterrel szemben a legtöbb esélye a jelöltek közül Szakács Lászlónak van mérések szerint, vele valamilyen szinten versenyben csak Keresztes László Lóránt (LMP) van. Neki azonban van hátránya Szakáccsal szemben is. Úgy tudjuk, Hoppál és Szakács közt hibahatáron belüli a különbség, Hoppál javára, akire többen szavaznának, mint a Fideszre.

Péderi Tamás (Momentum) már visszalépett a jelöltségtől, és ehhez képest jött az az újabb poltikai pletyka, hogy Szakács javára visszaléphet az igazi eséllyel és jelentős támogatással Péderihez hasonlóan ebben a körzetben szintén rendelkező Zag Gábor.

Ez eddig rendben is lenne, gondolhatnák sokan. Azonban mint megtudtuk, és ezt a hírt szerda kora délután megerősítette lapunknak Szakács László, az MSZP a DK “belépésére”, arra, hogy ők (is) támogatnák Szakácsot meglepőt, de még annál is drasztikusabbat lépett: az országos elnökség úgy határozott, hogy akkor ők nem támogatják Szakács László indulását.

Magyarán nem lesz az MSZP jelöltje, és még a támogatását sem fogja élvezni Szakács László. Úgy tudjuk, arról még nem született döntés, hogy lesz-e más jelöltjük, akit támogatnak, de várható, hogy ha az MSZP bárki mögé belép majd támogatóként, akkor az csak az LMP-s Keresztes László Lóránt lehet (nyilván, ha ő elfogadja a támogatást).

Szakács László érdeklődésünkre azt mondta, hogy ő sem érti ezt a döntést, őt magát is meglepte. Azon is gondolkozik, hogy így versenyben maradjon-e, de miután őt amennyiben őt Magyarország két legerősebb ellenzéki pártja, a DK és a Jobbik is támogatja támogatná, és mert komoly elhatározása volt az indulás, illetve a személye komoly társadalmi támogatást élvez, valószínűleg az indulás mellett döntene. (pontosítva: 17.33h)

Kerestük Tóth Bertalant is, az MSZP társelnökét, hogy megtudjuk, mi vezetett erre a döntésre, de egyelőre nem értük el, Keresztes László Lóránt pedig visszahívást ígért. Őt arról kérdeztük volna, hogy hallott-e már az MSZP lépéséről, és elfogadja-e a baloldali párt támogatását, ha ők ezt a döntést hozzák meg.

13.26 – Az MSZP közleményt is kiadott

Beszéltünk cikkünk megjelenése után nem sokkal Tóth Bertalannak, aki felhívta a figyelmünket, hogy van már közleményük a Szakács Lászlót is érintő kérdésről a Facebookon. Azt szóban is megerősítette, hogy az MSZP visszavonta Szakács László előválasztásra szóló jelölését, és azt is elmondta, hogy nem azért hoztak ilyen döntést, mert más, az ellenzéki összefogásban együttműködő, szövetséges párt támogatása nem kizáró ok, sőt. ( Pontosítva 17.33h) támogatta Szakács Lászlót, hiszen például a Jobbik is bejelentette már korábban, hogy ott Szakácsot támogatja.

Lapunk amúgy úgy tudja, hogy az lehetett a kiváltó oka az MSZP döntésének, mert azt a hírt kapták, hogy Szakács László a majdani ellenzéki, netán kormánykoalíciós parlamenti frakciók közül végül nem az MSZP-t, hanem a DK-t választaná.

Frissítés 17.40 – Szakács László érdeklődésünkre azt mondta, hogy nemm igaz, hogy olyan döntést hozott volna, hogy ő a DK parlamenti frakciójába fog beülni 2022 tavasza után. Sőt, ő korábban nem is tárgyalt a DK-val ilyenről. Az igaz, hogy kereste a kapcsolatot a DK-val, de kizárólag azért, hogy támogassák a parlamenti előválasztáson őt. Most, hogy ezt talán végre sikerülne megszereznie, kihátrált mögüle az MSZP. Azt tudja, hogy tőle teljesen függetlenül volt olyan nem hivatalos kijelentés, amely talán félreértésre adott okot, de neki ehhez nincs köze, azt sem tudja, abban pontosan mi hangzott el, a lényeg: ő nem tárgyalt arról eddig, hogy a DK frakciójának tagja legyen. Az viszont ma eldőlt, hogy az MSZP frakciójának tagja nem lesz.

Az MSZP Facebook-oldalán olvasható szolgálati közlemény:

“A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége mai ülésén újra hitet tett a 2022-es kormány és korszakváltás szükségessége mellett. Azt akarjuk, hogy – a demokrata választási szövetség tagjaival együtt – szabad, igazságos, szolidáris és zöld Magyarországot hozzunk létre. Ennek érdekében az a célunk, hogy a demokrata választási szövetség előválasztásán minél több olyan jelölt váljon közös képviselőjelöltté és a Fidesz kihívójává, akiknek velünk együtt ez a célja, és hitelesen képviselik programunkat. Természetes szövetségesünkkel a Párbeszéd Magyarországért Párttal ezért indítunk közös jelölteket, és ezért állítottunk közös miniszterelnök-jelöltet az előválasztáson.A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni új szociáldemokrata politikánkat és nem támogatják új szövetségi politikánkat – amely a szociáldemokrata-újbaloldali-zöld pártok összefogására épül -, és ezért más politikai közösségben képzelik el politikai jövőjüket. De egyértelművé tesszük, hogy az ilyen döntés a politikai közösségünk, és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti.A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége ezért a mai napon, egyhangú határozatával döntött Molnár Gyula párttagságának felfüggesztéséről. Ugyancsak egyhangú határozat született arról, hogy Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében visszavonja előválasztási jelöltjét.Elveinket és céljainkat következetesen képviseljük.”

13.30 Keresztest még nem keresték

Keresztes László Lóránt visszahívott bennünket, ahogyan ígérte is. Azt mondta, hogy ő nem kapott megkeresést még az MSZP részéről, ezért kérdésünkre most nem szeretne válaszolni, és ez amúgy is egy nagyon komoly ügy, ő nagyon fontosnak tartja az előválasztást, a jelölésekre vonatkozó esetleges tárgyalásokat nem a sajtón keresztül kell bonyolítani, nem ott van a hely. A legfontosabb most az, hogy a kormányt leváltsák 2022-ben, amiben kifejezetten fontos, hogy minél több olyan választókerületekben nyerjen az ellenzéki jelölt, mint amilyen a Baranya 2-es is, ahol három éve fideszes jelölt, jelesül Hoppál Péter nyert. Ő ezért fog dolgozni és ezért fog mindent megtenni, az előválasztási időszakban is, és azt követően is.

KategóriákMETÁL