Egy határokon átívelő oknyomozó újságíró programhoz csatlakozva vasárnap este a magyar Direkt36 oknyomozó portál is közölt egy izraeli kiberbiztonsági cég kémprogramjáról szóló cikket. A cég kémfegyverével világszerte több állam is visszaélhetett, köztük az Orbán Viktor által vezetett magyar állam is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Direkt36 újságírói számos bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a magyar állam is a kiberbiztonsági cég ügyfelei között volt, és a kémfegyver célpontjának magyar újságírókat, kormánykritikus üzletembereket és egy ellenzéki városvezetőt is kiválasztottak.

A Direkt36 Telexen megjelent cikkét az oknyomozó portál ajánlója a Direkt36 eddigi legfontosabb történeteként jellemezte. Egyrészt azért is, mert egy nagyon fajsúlyos témáról van szó, Másrészt azért is, mert a biztosan célba vett magyar újságírók között van a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András is, akiket szintén megfigyeltek ezzel az eszközzel.

Az oknyomozó portál munkatársai a nemzetközi tényfeltáró projekt részeként azt mutatják be, hogy miként élnek vissza világszerte különböző államok egy izraeli kiberbiztonsági cég kémprogramjával, amely képes a legmodernebb okostelefonok feltörésére is.

Mint írták, számos bizonyítékot találtak arra, hogy a magyar állam is évek óta az NSO nevű izraeli kibercég ügyfelei között van, és  az okostelefonok feltörésére alkalmas, Pegasus nevű kémfegyver célpontjának magyar újságírókat, kormánykritikus üzletembereket és egy ellenzéki városvezetőt is kiválasztottak.

A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Az összesen 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – részvételével zajló nemzetközi nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

A Pegasus annyira komoly kiberfegyvernek számít, hogy az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak.

Hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni, de a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

A Direkt36 a több mint 300 magyarországi célpont közül egyelőre többek között a következő embereket azonosította be:

Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével.

Továbbá Dercsényi Dávidot, a HVG korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, hogy ne írják le a nevét.

Lehallgatták Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát is, akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban.

Több más magyar közszereplő is szerepel a célpontként kiválasztottak között, többek között egy tekintélyes ügyvéd és egy ellenzéki városvezető is, az ő történetükről a következő napokban fognak beszámolni.

A teljes cikk ITT olvasható.

23.00 Magyarország rendszeresen visszaélhetett a Pegasusszal – Nem a legelőkelőbb társaságba kerültünk

A magyar részről a Direkt36 újságírói részvételével lezajlott oknyomozó munkával a Telex egy másik, a nemzetközi helyzetet leíró cikke szerint a nemzetközi újságírócsapat arra jutott a 2016-ig visszamenő, összesen több mint 50 országból származó telefonszámot tartalmazó lista vizsgálata után, hogy az NSO külföldi ügyfelei közül több mint tíz olyan van, amely rendszeresen visszaél a Pegasusszal.

Ezek az országok, valamint az általuk megfigyelésre kiválasztott összes telefonszám:

 • Azerbajdzsán – több mint 1000
 • Bahrein – közel 3000
 • Egyesült Arab Emirátusok – több mint 10 000
 • India – több mint 2000
 • Kazahsztán – közel 2000
 • Magyarország – több mint 300
 • Marokkó – több mint 10 000
 • Mexikó – több mint 15 000
 • Ruanda – több mint 3500
 • Szaúd-Arábia – több mint 800
 • Togo – több mint 300.

A fentieken túl más országokkal szemben is nagyon erősen felmerült a gyanú, hogy visszaélnek az izraeli technológiával. Azonban az újságírócsapat minden érintett ország esetében előbb megkísérli a kiszivárgott telefonszámok alapján beazonosítani és megkeresni azokat a helyi célpontokat – újságírókat, aktivistákat, ellenzéki politikusokat stb. –, akik visszaélés áldozatai lehettek, hogy a készülékeik vizsgálatával alá tudják támasztani állításaikat. A szinte az egész világra kiterjedő nyomozás még tart, és a fenti országlista is bővülhet.

Maga az izraeli cég nem nevezi meg, hogy kik a kuncsaftjai, de azt tudni, hogy összesen 60 külföldi országban használják a termékeit. Közülük a legismertebbet, a Pegasust 36 országba exportálták, olvasható többek közt a cikkben.

KategóriákMETÁL