Az EU Régiók Bizottságának tagja mindemellett zöld biztosa lesz Pécsnek, de azt a munkát külön díj nélkül végzi. Az LMP-s csatlakozással 15 főre nőtt és biztosabb a többsége Péterffyék szövetségének.

A cikk a hirdetés után folytatódikRendkívüli bejelentés hangzott el csütörtökön Pécsett, a városházán. Az LMP pécsi városházi politikusa, Kóbor József csatlakozott a Pécs Jövője frakciószövetséghez. Mint tudhatják, ez az az új ellenzéki szövetség, amely azt követően alakult meg, hogy a Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Egyesület megvonta a támogatását és a névhasználatot a pécsi ellenzéki politikusok többségétől. A Mindenki Pécsérz nevet csak a DK-s, de a a DK által leváltott volt alpolgármester Bognár Szilvia és a Momentum három pécsi képviselője használhatja jelenleg a pécsi városházán.

Péterffy Attiláék erre válaszul alakították meg a Pécs Jövője frakciószövetséget, amelynek egyfős többsége volt, de Kóbor József érkeztével ez a többség lett egy kicsit kényelmesebb.

A sajtótájékoztatón lényegében az hangzott el, hogy mostanra érett meg ez az együttműködés, habár a közös gondolkodás már jóval korábban elindult, de közbejött a covid-járvány. Kóbor Józsefet a frakciószövetség tagjai felkészült jó politikusnak és kiváló szakembernek tartják, aki a fenntartható fejlődéssel, klímapolitikával, zöld ügyekkel foglalkozhat, ilyen pályázatok előkészítésében tudja a kompetenciáit kamatoztatni.

A Szabad Pécs megkérdezte, hogy nem árnyékolja-e be Péterffy és Kóbor szakmai és munkakapcsolatát, hogy korábban mindketten polgármesterjelöltek és ellenfelek voltak, illetve, hogy az ellenzéki szövetség felé időnként kritikát is megfogalmazó Kóbor akkor is csatlakozott volna-e a szövetséghez, ha nem lenne idén előválasztás, amelyben az LMP, a Párbeszéd és az MSZP egymásra talált. Mind Péterffy Attila, mind Kóbor József azt mondta, hogy a szakmai gondolkodás, és így a zöld biztosi pozíció is már korábban felmerült, most jutottak el oda, hogy a megállapodást megkötötték és a bejelentést megtehették, azaz bőven megelőzte a mostani bejelentést és az elválasztással kapcsolatos politikai folyamatokat is a mai bejelentés előkészítése, így nincs és nem is lehetett a kettő között összefüggés. Az, hogy ellenfelek voltak, az egy választási szituációban történt, a cél és az irány azonban akkor is közös volt, egy jobb város víziója és a Fidesz leváltása. A Dunántúli Napló munkatársa azt firtatta, hogy Kóbornak most már tetszik-e Péterffy korábbi, erőműbeli tevékenysége, amit korábban élesen bírált, de Kóbor József egyrészt ugyanazt mondta, hogy az egy választási helyzet volt, ott hangzott el az, hogy az LMP mint zöld párt nem szeretne logó tenni Péterffy Attila plakátjaira. Ugyanakkor a zöld politikus megjegyezte, hogy Péterffy egy cégvezető volt, és tette a dolgát, de utalt azért arra is, hogy a pécsi polgármester korábbi szakmai tevékenységével kapcsolatban, a biomassza blokkok működtetésével összefüggésben most is van fenntartása, és ezek az ügyek még előjöhetnek, de amellett egy csomó, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ügyben már korábban is egyetértettek, együtt szavaztak, a szakmai és politikai kérdések 90%-ában, vagy még többen egyetértenek, ami nagyon jó arány a politikában, de az élet más terén is, vagyis nem hogy nincs akadálya a közös munkának, de biztató mindez a jövőre nézve.

A Szabad Pécs rákérdezett arra is, hogy a három pécsi momentumos csatlakozhat-e a Pécs Jövője szövetséghez, ha lesz ilyen szándékuk persze, amire Péterffy Attila azt mondta, hogy ahogyan most is történt egy megállapodás és egy csatlakozás, mert értékes, jó ember, plusz szakmai kompetenciát hozott a városvezető szövetségbe, amellyel a szövetség stabilabb és erősebb, mint korábban, úgy ez a lehetőség más előtt is nyitott.

KategóriákMETÁL