Első körben mindössze, 160 ezer forintot kell kicsengetnie a Hungast-csoporthoz tartozó cégnek, de ennél sokkal több pénzre lesz szükség a csapat fenntartásához

Első körben mindössze 160 ezer forintot kell kicsengetnie a Hungast-csoporthoz tartozó cégnek, de ennél sokkal több pénzre lesz szükség a csapat fenntartásához. Az önkormányzat közvetlenül is beszáll a PMFC-be, sőt támogatni is fogja.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Matyi Dezső 2014-2015-ös kivonulása (kiszorítása?) óta egy városi tulajdonú cég a Pécsi Sport Nzrt. a PMFC tulajdonosa. A helyzet egyáltalán nem ideális, a csapat eladását már régóta tervezik. Most úgy tűnik előrelépés van, sőt az eladást már július 13-án, kedden tárgyalta volna a rendkívüli közgyűlés. Viszont akkor a polgármester jelezte, hogy a tárgyalások még tartanak, így levették a napirendről az előterjesztést, aminek a szövege, mellékletei fel sem kerültek az önkormányzat oldalára, csak a címét láthattuk. Azonban alig néhány nappal később mégis megjelent a szerződéstervezet és az előterjesztés, amit – mivel a nyári szünet miatt közgyűlés nem lesz – így most csak bizottsági szinten kell elfogadni. Péterffy Attila előterjesztését július 22-én a jogi és ügyrendi bizottság tárgyalja.

Mi van benne?

A előterjesztésből és mellékleteiből az derül ki, hogy eladás előtt könyvvizsgálói szakértői vélemény készült a PMFC Labdarúgó Nkft.-ről. Ami többek között azt állapította meg, hogy a cégbíróság gyakorlatilag bármikor elrendelhetné a cég törlését, mivel a törvényileg előírt 3 millió forintos törzstőke jelenleg csak 94 ezer forint. Így legelőször ezt a helyzetet kell rendezni. A cég értéke szinte azonos egy cégalapítás értékével (100-200 ezer Ft között), ennek tükrében határozták meg a szerződő felek a vételárat is. Az új tulajdonosi konstrukció úgy nézne ki, hogy 5%-ot megtartana a városi tulajdonú Pécsi Sport Nzrt., 15%-os tulajdonrész kerülne közvetlenül az önkormányzathoz (30 ezer Ft-os vételáron, de 450 ezer forintos névértéken). Az új többségi tulajdonos pedig a 80%-hoz jutna hozzá, 160 ezer Ft-os vételáron (2,4 millió Ft-os névérték).

Részlet a szerződéstervezetből

Emellett az is kiderül, hogy a cég bevételei nagyrészt szponzorációból, MLSZ-től kapott támogatásból állnak össze, és szükség esetén ezeket pótolja ki a PSN. A PMFC működéséhez jelenleg havi 30-40 millió Ft kell a szakértői jelentés szerint. A cég költségeinek több mint 90%-a személyi költségeket takar, ennek az előteremtése a jövőben teljes egészében az új többségi tulajdonos feladata lesz.

De nem csak a vevő, de az önkormányzat is tesz vállalásokat: három év alatt összesen 200 ezer eurót (jelenleg kb 72 millió Ft) ad a PMFC-nek, amit a cégnek a létesítmények használatára kell fordítania (pl. stadion, labdarúgó akadémia, Várkői Ferenc sportpályák). Az, hogy a város nem akarja teljesen elengedni a PMFC kezét, abban is megnyilvánul, hogy felügyelőbizottsági tagot jelöl cégbe, és könyvvizsgálót is választ. Illetve az utánpótlás-nevelés is elengedhetetlen köteléket jelent.

Ha a bizottság rábólint az előterjesztésre, és a felek aláírják a szerződést, akkor akár augusztus 1-jétől lehet új többségi tulajdonosa a PMFC-nek.

Ki a vevő?

Papíron egy S-Gast nevű vállalkozás. Az elmúlt évek beszámolói alapján egy „alvó” projektcégről van szó: nincs bevétele, kiadása sem, sőt foglalkoztatottja sem nagyon. Sajtóinformációk szerint alapítása óta a Hungast-csoporthoz tartozik, ami azt is magyarázza, hogy miként indulhatott közétkeztetési közbeszerzéseken, már az alapítást követő évben, saját referencia nélkül. A cégvezető neve pedig több másik hungastos cégben is feltűnik. A Hungastról pedig annyit minimum érdemes tudni, hogy alig pár év alatt lett a magyar közétkeztetési piac meghatározó szereplője. Pécsen 2012 óta vannak jelen, akkor 5+5 évre nyertek egy erősen vitatott közbeszerzést. Az ügyek közül a szekszárdi eset emelkedik ki, ahol gyakorlatilag a saját cégét hozta hátrányos helyzetbe az önkormányzat, hogy helyet csináljon a Hungast-csoportnak. De érdekes az a szerződés is, ami Zuglóban, néhány nappal az akkori fideszes Papcsák Ferenc polgármester távozása előtt született. Amit megválasztása után Karácsony Gergelyék újratárgyalták, amivel aztán a kerület nagyságrendekkel jobban járt.

Már évek óta voltak jelei annak, hogy NER-közeli érdeklődője van PMFC-nek. Ezt a Szabad Pécs 2019 elején már megírta, akkor tagadták. A Nemzeti Sport egy évvel ezelőtt írta meg, hogy augusztustól kerülhet György Tamáshoz, a Hungast-csoport egyik tulajdonosához a csapat. Az üzlet egy évet csúszott, de most úgy tűnik, hogy beérett a tavaly nyáron, Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő által a parlament elé vitt törvénymódosítás. Az a baranyai képviselő, akit amúgy is rendszeresen György Tamáshoz, és a Hungast mögötti sikerekhez kötnek. És, amit az érintettek rendre tagadnak.

Ezért kellett a Lex PMFC

A PMFC NB II-be jutásával előállt jogi és gazdasági helyzetet, annak nehézségeit és lehetőségeit 2020 májusában a PécsMa.hu ebben a cikkben magyarázta el. A lényeg, hogy az indulási jogot nem lehet csak úgy adni-venni, csak a licenccel rendelkező céget. Viszont Pécsen egy önkormányzati cég, a PSN Zrt. a tulajdonos, aminek az eladása több mint problémás, ezért egy másfajta konstrukció kellett, amire az MLSZ is rábólinthat.

A polgármesteri előterjesztés szerint régóta tervben volt a PMFC eladása, hiszen a PSN Zrt. feladataitól meglehetősen idegen egy profi klub fenntartása, és feladataival nehezen összeegyeztethető költségeket jelent. (A PMFC támogatásából az önkormányzat már 2017-ben kiszállt, amikor csődközeli helyzetben volt a város.) Azt is elismeri az előterjesztés, hogy a sporttörvény módosítása teszi most lehetővé az eladást, mivel az indulási jog átruházása lehetővé vált. Ehhez kellett Bánki Erik módosítója, amiből elég heves vita volt a parlamentben, és gyakorlatilag elismerték, hogy kizárólag a PMFC miatt van rá szükség.

KategóriákMETÁL