Ma lépett hatályba a Fidesz által homofób propagandatörvénnyé eltérített jogszabály, írja közleményében a TASZ. A civil jogvédő szervezet azt írta, hogy a törvény elfogadása óta sokan fordultak jogsegélyszolgálatukhoz, LMBTQ+ emberek, szülők, pedagógusok egyaránt. Ezek alapján részletes tájékoztatót készítettek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A tájékoztató elérhető a szervezet honlapján, EZEN a linken, blogoldalukon pedig összefoglalót tettek közzé, ami ITT érhető el.

A TASZ összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a közösségi-kulturális intézmények és médiaszolgáltatók részéről is. Álláspontjuk szerint a homofób propagandatörvény egy olyan politikai termék, ami jogszabályként értelmezhetetlen és betarthatatlan, de veszélyes lehet, ha önként elkezdenek az emberek alkalmazkodni hozzá

Az Országgyűlés 2021. június 15-én megszavazott egy olyan törvényt, amely a gyerekek védelmére hivatkozva éppen, hogy gyerekek, fiatalok és felnőttek testi és lelki egészségét veszélyezteti és LMBTQ+-ellenes rendelkezéseket tartalmaz. Ez a törvény nemcsak hazug, hanem igazságtalan is, mert az egyenlő emberi méltóságot alapjaiban kérdőjelezi meg. Partnerszervezeteinkkel részletesen kifejtettük erről az álláspontunkat, amit itt olvashattok. A legnagyobb kérdés viszont az, hogy a gyakorlatban mit fognak jelenteni az új szabályok. Az alábbiakban végigvesszük a legtöbbször feltett kérdéseket, illetve a leggyakrabban előforduló élethelyzeteket, és az azok lehetséges következményeiről is olvashatnak.

A tájékoztató kitér a polgári engedetlenségre és a tiltakozás más lehetséges formáira is.

Utóbbival kapcsolatbanb egyebek mellett azt is írták, hogy a polgári engedetlenség a tiltakozás egyik formája. Mivel a polgári engedetlenség a szó formális értelmében jogot sért (ellentétben pl. a békés gyülekezéssel, aláírásgyűjtéssel stb.), csak különösen indokolt esetben lehet elfogadható tiltakozási forma. A homofób propagandatörvény elfogadása azonban a TASZ álláspontja szerint ilyen eset. A homofób propagandatörvény olyan kirívóan sérti a gyermekek és a megbélyegzett szexuális kisebbségekhez tartozó felnőttek alapvető emberi jogait, hogy vele szemben a polgári engedetlenség indokolt lehet.

A törvény pongyola megfogalmazása, a hatályos jogszabályi környezet és bírósági joggyakorlat miatt szerintük alkalmazhatatlan, így jogi szempontból semmilyen változás nem áll be a gyermekek, a szülők és tanárok életében. Álláspontjuk szerint ezeket a szabályokat nem is lehet jogszabályként értelmezni, hanem elsősorban mint politikai termékekre tekinthetünk rájuk. Ahhoz viszont, hogy a törvény ne okozzon komoly károkat, arra van szükség, hogy tudatosítsuk: nincs szükség öncenzúrára. A törvény azzal okozná a legnagyobb károkat, ha magunk kezdenénk betartani az értelmezhetetlen passzusait.

KategóriákMETÁL