Pécs Jövőjéért a neve annak az új frakciószövetségnek, amely a csütörtöki Mindenki Pécsért Egyesület döntése után jelentette be megalakulását. A korábbi képviselőkből 14 fő maradt, ami pont elég a pécsi közgyűlésben a minősített többséget igénylő szavazások végigviteléhez.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Lényegében ezt a felfogást tükrözi az a szombat délutáni sajtóközlemény, amelyet lapunkhoz is eljuttattak Péterffy Attila pécsi polgármester és az új pécsi frakciószövetség aláírásával.

„A város vezetésében eddig is felelősen eljáró 14 képviselő, és az őket jelölő DK, Jobbik, MSZP, Öttorony frakciók mostantól Pécs Jövőjéért néven, frakciószövetségben fognak az eddigiekhez megszokott lendülettel, elszántsággal és kitartással dolgozni a városért, a városban élőkért, a Pécsiekért!” – írták.

Az irat egyértelműsíti, hogy a Momentumot és az alpolgármesteri tisztségétől nemrég megfosztott Bognár Szilviát gyakorlatilag kitették a városvezetésből. Persze, ha addig nem, ezt csütörtökön este már egészen biztosra lehetett venni, sőt gyakorlatilag már akkor és azzal nyilvánvalóvá lett az új helyzet, hogy az új frakciószerződést nem írta alá a Momentum három pécsi városházi képviselője, illetve Bognár Szilvia.

Őket amúgy még tegnap délután megkerestük, külön írtunk Bognár Szilviának és külön a három pécsi momentumos képviselőnek is, de hasonló kérdéssort küldtünk. Bognár Szilviától azt is igyekeztünk megtudni, hogy ő még DK-s képviselő-e vagy sem, hiszen Pécsett immáron teljesen egyértelműnek tűnik, hogy feloldhatatlan ellentét feszül a DK pécsi vezetése és más városházi képviselői, illetve a leváltott Bognár Szilvia közt. Ráadásul a levéltás módja után az is kérdés lehet sokaknak, hogy miért nem jelentette be ezt azonnal. Még akkor is, ha vannak olyan helyi politikai pletykák, amelyek szerint a DK országos vezetésének a véleménye más, vagy más lehet, mint a többi, a DK pécsi szervezetében politizáló politikusnak. Erre már korábban is utaltunk, de azt is leírtuk, hogy akárhogyan is lehet azt hallani, hogy a pécsi DK-ban erős szava van egy-két embernek, különösen Kunszt Mártának, de igencsak nehezen lehet elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc erről ne tudott volna és ne adta volna rá az áldását.

Új pécsi nagyfrakció jön? Kunszt Márta lehet a vezetője?

Sőt, arról is beszélnek, hogy az új helyzetben lényegében egy 14 fős nagyfrakció alakul, és nem csak nevében, hanem tartalmilag és formailag is, amelynek külön vezetője is lehet ebben az eseben, amely poszt várományosa Kunszt Márta (DK) lehet. Sőt, úgy tudni, hogy az új frakciószerződés megfogalmazásában segédkezett az elején ugyan Nemes Balázs is, de az lényegében Kunszt Márta munkája volt.

És amely szerződéssel szembeni fő kritika, hogy antidemokratikus, nem engedi a nyilvánosság elé az ellenvélemény (akár egy teljes párt helyi képviseletének véleményét/ellenvéleményét) megjelenítését és konkrétan a frakcióból való kiszavazást, ha előzetesen a képviselők többsége (illetve 12 fő) egyöntetűen szavaz.

Vigyázó szemek

Kizárt, hogy ezekről a folyamatokról ne hallott volna Gyurcsány Ferenc. Sőt, a DK felsővezetése nagyon is rajta tartja a szemét Baranyán, azóta járt itt a pártelnök-exminiszterelnök (Szigetváron utcafórumozott), Dobrev Klára pedig már két bejelentést is tett. Az egyik, az elhíresült MSZP-s jelölés visszavonása után, hogy Baranya 2-ben Szakács Lászlót, a másik pedig, hogy Baranya 1-ben a momentumos Nemes Balázst támogatja a DK az előválasztáson. Utóbbi tehát Mellár Tamás kihívója lesz – amit amúgy lehetett már sejteni.

Utóbbira felkaphatják a fejüket többen is a Mindenki Pécsért Egyesület döntésének ismereében, de tudni kell, hogy a Pécsett önkormányzati tanácsnoki poszton is dolgozó Nemes Balázs és a városházi momentumosok közt voltak, vagy lehettek viták. Nem feltétlenül volt/nem feltétlenül lehetett minden olyan helyi kérdésben egyetértés köztük, amelyről azt lehetett gondolni, hogy a 2022-es ellenzéki összefogásra és a jövő évi országgyűlési választásra is hatással lehet. Magyarán az a kérdés merülhetett fel (hogy jogosan-e vagy sem, illetve racionálisan-e vagy sem, az más kérdés), hogy egyes városházi döntéseknél (ha van e tekintetben feszültség) a helyi képviselőknek mit kell nézniük elsősorban, a saját lelkiismeretüket és elveiket, vagy azt, hogy az a döntés önmagában (vagy a nézetkülönbség ország-világ előtti feltárása miatt) rossz hatással lehet a 2022-es választás kimenetelére.

2022, illetve…?

Azt ugyanis a pécsi városházi momentumosok – Pokorádi Gábor, Sajgó György és Topán László – már több ízben is kifejtették a politikai pletykák szerint, hogy bár számukra is kucskérdés a Fidesz leváltása, és hogy jobb, élhetőbb országot lehessen teremteni, ami nem fog menni Orbán Viktorék leváltása nélkül, de a 2022-es választásra vagy az előválasztásra hatással vagy esetleg hatással lévő ügyekkel szemben is előnyt élveznek a pécsi önkormányzati, városházi ügyek, és a képviselői morális és emberi elveik. Vagyis ők fenntartják (fenntartották) a jogot, hogy másképpen szavazzanak, ha valamivel nem értenek egyet.

Mindez azért is érdekes, mert a nagy összefogást egyelőre legalábbis nem verte szét, hogy az elmúlt évek egyik legjelentősebb botrányában, a melegek ellenivé, homofóbbá lett pedofilellenes törvényt a Jobbik megszavazta.

Arra is rákérdeztünk Bognár Szilviánál, hogy maradt-e vagy marad-e DK-ban, ő ugyanis egy, a Facebookra felkerült friss pécsi DK-frakcióülés fotóján már nem szerepel. Megkérdeztük azt is, tőle is, a Momentum képviselőitől is, hogyan értékelik, ami csütörtök este a Mindenki Pécsért éves taggyűlésén történt, egyetértenek-e vele, ők megtartják-e a Mindenki Pécsért nevet a városházi munkában, illetve azt is, hogy (ha erre lesz lehetőség) belépnek-e a Mindenki Pécsért Egyesületbe. A kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk tőlük választ.

(új) Mindenki Pécsért

Úgy tudjuk ugyanis, hogy ezt tervezték, de legalábbis felmerült ilyen lehetőség is, és hogy arról már konkrétan szó van, hogy Bognár Szilvia korábbi közvetlen, alpolgármesteri munkatársa felvételt nyerhet a Mellár Tamás vezette egyesületbe.

Illetve, és ez sem mellékes azért, hogy volt olyan tag, aki a Péterffy Attila kizárásának kezdeményezését célzó döntés másnapján olyan üzenetet kapott Mellár Tamástól, hogy gondolja meg a kilépését, mert láthatóan másképpen gondolkozik, más elveket vall – ő nem szavazta meg a Péterffy elleni eljárás megindítását, sőt éppenhogy ez ellen volt.

A válaszokat egyelőre nem kaptuk meg, sem Bognár Szilviától, sem a momentumosoktól. Mindeközben ma délután Péterffy Attiláék kiadták a saját közleményüket, az alábbit.

Péterffy Attila és a Pécs Jövőjéért frakciószövetség közleménye

„A Mindenki Pécsért Egyesület szerepe az elmúlt években történelmi volt. Arra szövetkeztünk, hogy elzavarjuk a koncepciótlan, enyves kezű és inkompetens Fideszes városvezetést. És arra, hogy adjunk Pécsnek egy lehetőséget, hogy még jobb hely legyen, egy prosperáló város, ahonnan nem elmenekülnek a lakói, hanem ahol boldogan és jól élnek.

Ezen az úton elindultunk, a városból megállt az elvándorlás, az első másfél évben számtalan új munkahelyet létesítettünk és végre nem adósodunk tovább. A fordulat megtörtént, küldetését az Egyesület teljesítette.

Nekünk, a városvezetésnek, és a többséget adó képviselőknek azonban sok munkája van még. A Pécsiek bizalmát nem csak megszerezni kell, hanem meg is kell tartani. A város, amit elképzeltünk még messze nem az, mint amit látni szeretnénk! 

A város vezetésében eddig is felelősen eljáró 14 képviselő, és az őket jelölő DK, Jobbik, MSZP, Öttorony frakciók mostantól Pécs Jövőjéért néven, frakciószövetségben fognak az eddigiekhez megszokott lendülettel, elszántsággal és kitartással dolgozni a városért, a városban élőkért, a Pécsiekért! Köszönöm mindazt, amit eddig elértünk, egyben sok sikert kívánok az Egyesületnek a további munkájában.

Pécset vezetni nem csak óriási kihívás, de hatalmas felelősség is. Ennek tudatában fogunk tovább dolgozni, Pécs jövője érdekében.

Üdvözlettel,
Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere

Pécs Jövőjéért frakciószövetség

DK

Jobbik

MSZP

Öttorony

KategóriákMETÁL