Mozgalmas napokon van túl a karrierje szempontjából Hoppál Péter, egy újraválasztás, egy magas pozícióról való visszahívás és egy új, szintén magas pozícióra való kinevezés az időbeli sorrend.

A cikk a hirdetés után folytatódikMi viszont a hírek tekintetében időben fordítva haladunk, a legfrissebb hír Hoppál Pécsi pécsi fideszes országgyűlési képviselővel kapcsolatban, amit a 444 szúrt ki, hogy kormánybiztosnak nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök. Egészen pontosan a magyar–török kulturális évad 2024. évi megrendezésének előkészítéséért és lebonyolításért felelős kormánybiztos lett Hoppál Péter.

Annyit mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy Hoppálnak eddig is kiemelt feladata volt az, hogy lehetőleg minden rendben legyen a magyar-török évaddal.

Erről Csák János kulturális és innovációs miniszter beszélt a Szabad Pécsnek idén márciusban beszélt lapunknak, nem sokkal azt követően, hogy visszavonta Hoppál Péter kulturális államtitkári kinevezését.

Akkor véletlenül, Pécsett botlottunk bele a miniszterbe, aki akkor a következőképpen fogalmazott a kollégájáról: “Hoppál Péter olyan politikus, aki otthonosan mozog a kultúra világában, jól dolgozott, de más, és kifejezetten fontos, kultúrához köthető feladatok találták meg, miniszteri biztosként tevékenykedik februártól, s többek közt Petőfi születésének 200. évéről szóló Petőfi 200, vagy éppen a magyar-török évad a feladata, amelyek azzal együtt, hogy Hoppál országgyűlési képviselő is, teljes embert kívánnak“.

Mindenesetre most Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte Hoppál Pétert a magyar–török kulturális évad 2024. évi megrendelésének előkészítéséért és lebonyolításért felelős kormánybiztosnak. Lapunk nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült még korábban, hogy ez a pozíció meg volt ígérve Hoppál Péternek, és úgy tudjuk, személyesen a miniszterelnök ígérte meg neki azt a kulturális államtitkári poszt “elvétele” után, hogy kormánybiztosként dolgozhat a jövőben, de annak a posztnak a feltételeit még ki kell dolgozni, mert egy különleges, egyedi feladatot kap majd. Ez történhetett meg most, azaz amennyiben igaz értesülésünk, a kabinet mostanra tudta teljesíteni Orbán Hoppálnak tett ígéretét.

De, hogy mit is fog csinálni Hoppál Péter kormánybiztosként? A következők lesznek a feladatai:

  • felügyeli a magyar–török közös kulturális évad (a továbbiakban: évad) magyar programjainak előkészítését és lebonyolítását,
  • kapcsolatot tart az évad megvalósításában feladattal rendelkező állami és önkormányzati szervekkel, gazdálkodó és civil szervezetekkel,
  • kapcsolatot tart az évaddal összefüggő kérdésekben a török kormányzati és nem kormányzati partnerekkel,
  • áttekinti a Magyarországon található turkológiai gyűjtemények helyzetét, és javaslatot tesz az azokkal kapcsolatos kérdések rendezésére, valamint a hazai turkológiai gyűjtemények bemutatására,
  • megvizsgálja az Isztambulban található, az Erdélyi Fejedelemség követségének korábban otthont adó épület felújításának és hasznosításának lehetőségét,
  • elősegíti az évad megrendezésében érintett kulturális és civil szervezetek tájékoztatását, valamint a rendezvényekbe történő bevonását,
  • elősegíti a török fél által szervezett magyarországi programok lebonyolítását.

Ugyancsak a friss Magyar Közlönyben látott napvilágot az is, hogy

Hoppál Péter, Csák János kulturális és innovációs miniszter döntésére  már nem kiemelt kulturális ügyekért felelős miniszteri biztos – ebből a pozíciójából visszahívták Hoppált.

Aki talán ennek nem örül, vagy nem kitörő lelkesedéssel fogadja, de annak bizonyára örvend, hiszen a Facebookon is így osztotta meg: hogy szeptember közepén újraválasztották őt a Fidesz pécsi elnökének.  

KategóriákMETÁL