Vasárnap volt a határideje annak, hogy az idei, ellenzéki előválasztáson induló jelöltek leadják azt a nyilatkozatot, hogy melyik párt parlamenti frakciójának tagjai lennének, ha ők nyerik az előválasztást, majd jövő tavasszal is ők szereznek országgyűlési egyéni képviselői mandátumot. Nem csak Baranyában, de országosan is kifejezetten érdekes és izgalmas kérdés volt, hogy dr. Bodnár Imre melyik párttól kap befogadó nyilatkozatot.

A cikk a hirdetés után folytatódikEbben a cikkben írtuk meg azt, hogy villámcsapásszerű meglepetésként érhette még a pécsi-baranyai közügyek iránt érdeklődő olvasókat is az a bejelentés, hogy dr. Bodnár Imre pécsi ügyvéd is elindul az előválasztáson.

Ráadásul abban, a Pécs egy részét is magában foglaló baranyai országgyűlési választókerületben, Baranya 1-ben, amelyben már három éve is ellenzéki győzelem született, és amelyben az országgyűlési mandátumot birtokló Mellár Tamás nyugalmazott közgazdászprofesszor ismételten elindul, a Párbeszéd jelöltjeként, az MSZP, az LMP és a Jobbik támogatásával. És akinek sokan már előre odaadták volna nemhogy az ellenzéki győzelmet, de azt is tutira vették, hogy prof. Mellár 2022-öt is behúzza majd.

Csakhogy már korábban (is) akadt egy, kifejezetten erősnek tűnő kihívója: Nemes Balázs. A fiatal momentumos politikus ugyan még nemhogy országgyűlési képviselő nem volt, de pécsi városházi képviselő sem, miközben a városházán 2019 őszét követően innovációs polgármesteri biztosi feladatot kapott, ugyanakkor helyben és országosan is ismert, a Momentum egyik alapítója, a párt korábbi országos szóvivője. Nem mellesleg “nyelvzseni”, aki kifejezetten jó szónoki képességeiről is ismert, nem egy sikeresnek mondható pécsi kormányellenes tüntetést is szervezett.

És akkor jött a képbe még egy új jelölt is, dr. Bodnár Imre. És erre a helyzetre már senki sem számított. Dr. Bodnár ezzel alaposan meg is kavarta az addig sem csendes állóvizet – már csak azért is, mert egyik fő üzenete az elszámoltatás, amelyet hallva – valljuk meg – sok, a Fidesz és Orbán leváltását óhajtó polgár szeme felcsillanhat. Ráadásul a neves pécsi büntetőügyvéd nem a levegőbe beszél, hiszen az elmúlt másfél évben többek közt annak az ügyvédi csapatnak a koordinátora volt, amely a pécsi önkormányzat és a pécsi önkormányzati többségi tulajdonú gazdálkodó szervezetek átvilágítását kezdte meg, illetve végezte el, és amely munka után számos feljelentés is született. Lapunknak pedig azt is elmondta, hogy nem tréfa az indulása és nem csak az elszámoltatás a programja.

Csakhogy dr. Bodnár egy olyan helyzetbe csöppent bele, amelyben az előválasztásra szövetséget kötő hat ellenzéki párt addigra már (miközben dr. Bodnár az első hivatalos napon jelentette be az indulását) letette a voksát a két induló egyike mellett. Nemes Balázst értelemszerűen a Momentum indítja, de támogatja őket a DK is, azaz a három legerősebb ellenzéki párt közül kettő. Nemes természetesen a Momentum parlamenti frakciójának tagja lenne.

Mellár Tamás pedig a Párbeszédé, az ő jelöltjük, de az országos együttműködés miatt az LMP és az MSZP logóját is megkapta, és a Jobbik is mögé állt be támogatóként. Nem beszélve arról, hogy ő az országgyűlési képviselő, aki 2018-ban nagyon sok fideszes szavazót is maga mögé tudot állítani, így nem az azelőtti országgyűlési képviselő és volt pécsi alpolgármester, a fideszes Csizi Péter lett a befutó, hanem a konzervatív-keresztény értékeket (is) valló Mellár Tamás.

Tudni kell azt is, hogy támogatást egy párt több jelöltnek is adhat, a parlamenti frakció kérdése azonban már keményebb dió. A Momentum és a Párbeszéd ezért gyakorlatilag kiesett, dr. Bodnár abban bízhatott, hogy a másik négy párt valamelyikétől kap majd befogadó nyilatkozatot. Csak az volt a kérdés, hogy melyiktől vagy melyektől, és hogy utána ő hogyan dönt.

Nos, ez utóbbit egyelőre nem tudtuk meg dr. Bodnár Imrétől. Habár a Szabad Pécs megkereste “Mr. Átvilágítást”, de a pécsi ügyvéd azt mondta, hogy azt elmondja, hogy van befogadónyilatkozata és jelentkezett is, időben elküldte a megfelelő papírokat az előválasztást előkészítő országos bizottságnak, de egyelőre ennél többet nem mondhat.

A Szabad Pécsnek azt nem sikerült megtudnia, milyen szavazati aránnyal voksoltak dr. Bodnár Imrével kapcsolatban az előválasztási bizottságban, de az biztos, hogy nem kapta meg az indulása a hatpárti igent, azaz nem lett meg a 100%-os szavazati arány, ami miatt új forduló jön, tudomásunk szerint szerdán. Ott már biztosan elegendő lesz a sima többség is, amelyről úgy tudjuk, hogy meglehet a pécsi ügyvédnek, ha nem változnak a szavazati arányok.

Azt nem tudjuk, hány párt delegáltja szavazott dr. Bodnár ellen, de az biztosnak tűnő értesülésünk, hogy a Párbeszéd küldöttje nemmel szavazott. Habár volt olyan forrásunk is, aki azt mondta, hogy a dr. Bodnár-ügy akár az MSZP-LMP-Párbeszéd országos szövetségét is megingathatja, de azok többsége, akikkel beszéltünk erről, erre határozott nemet mondott, kételkedik abban, hogy ennek az egy ügynek és esetleges véleménykülönbségnek ilyen hatása lehetne, ahogyan az is majdnem biztos, hogy ha az MSZP lesz a befogadója az ügyvédnek, attól még támogatóként ott maradhatnak Mellár mögött is – ez amúgy sem tilos, legfeljebb kevés helyen akad rá példa.

Az biztos viszont, hogy a Párbeszéd és Mellár Tamás is érezheti úgy, hogy a Péterffy Attilával jó kapcsolatban álló ügyvéd azért indult el, mert megromlott, és nem kicsit, Péterffy és Mellár viszonya.

A Szabad Pécs ugyanis úgy tudja, hogy az elsősorban az elszámoltatással kampányoló ügyvéd az MSZP befogadó nyilatkozatát fogadta el, és a beadott jelentkezése alapján ő az MSZP parlamenti frakciójába ülne be, ha sikerül az előválasztáson Mellár és Nemes fölé kerekednie, majd jövőre megvernie a Fidesz jelöltjét is.

Akiről egyelőre nem lehet azt tudni biztosan, hogy ki lesz, de a Szabad Pécs értesülése szerint erre a legnagyobb esélye Kővári Jánosnak van. Azt egyébként Kővári maga is elismerte a Szabad Pécsnek, hogy ő az egyik szóba jöhető jelölt – aki még egyáltalán szóba jöhet, az Őri László baranyai közgyűlési elnök, volt alpolgármester, illetve Csizmadia Péter, pécsi városházi frakcióvezető, 2014-2019 közt volt gazdasági bizottsági elnök.

A Fidesz támogatásával korábban már parlamentbe jutott pécsi helyi politikus, Kővári János a Fidesz-közeli álcivil szervezet, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke és sok ciklus óta pécsi városházi képviselője. Kővári egyik legújabb, Hopppál Péter-szintű facebookos posztja is figyelemre érdemes: ő a kabuli dráma kapcsán arra figyelmeztet néhány órával az események után, hogy Európának rettegnie kell majd (valószínűleg a menekültek áradatától, habár az, hogy pontosan mitől, nem derült ki a posztból).

KategóriákMETÁL