Megmentheti az EU a jogállamot? – ez a címe annak a beszélgetésnek, amelyen a magyar jogállamiságról, a bírói függetlenségről, a magyar sajtó helyzetéről, a hazánk elleni EU-s eljárásról lesz szó többek közt. A beszélgetés november 7-én, hétfőn, este hat órakor kezdődik Pécsett, a Reggeliben.

A cikk a hirdetés után folytatódikSúlyos problémák vannak a magyar jogállamisággal: óriási korrupciós bűncselekmények sikkadnak el, szinte már nincsenek kormánytól független intézmények, a médiában pedig nyomasztó a kormányzati túlsúly és a propaganda. A rendszerszintű problémák sok éve megjelennek a nemzetközi jelentésekben is, az elmúlt években pedig több uniós eljárás is indult a kormány ellen.

A fentiekről élőben, Pécsett a TASZ, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International, a Transparency International Magyarország, illetve a Mérték – Médiaelemző Műhely szakértői mondják el véleményüket – a Facebook-esemény EZEN a linken érhető el.

A kormány persze tagadja, hogy ezek a problémák egyáltalán léteznek, avagy olyan súlyúak lehetne, amint azt a szakértők mondják. Most viszont Orbánék szeretnék megkapni a függő uniós pénzeket, ezért több törvényt is módosítanak. Melyek a legsúlyosabb problémák a korrupció, a média vagy a bírói függetlenség területén? Mi lehet az eljárások eredménye? Valóban érdemi javulást hozhatnak ezek az új törvények? Ezekre a kérdésekre elhangzanak majd válaszok, de az eseményen (a részvétel ingyenes) a közönség is felteheti a fentiekkel összefüggő kérdéseit.

A beszélgetésen részt vevő szakértők: Brumecz Viktória (Társaság a Szabadságjogokért)
Farkas Erika (Magyar Helsinki Bizottság), Hacsi Gábor (Amnesty International), Ligeti Miklós (Transparency International) és Polyák Gábor (Mérték – Médiaelemző Műhely). A beszélgetést Babos Attila, a Szabad Pécs újságírója vezeti.

Megmentheti az EU a jogállamot?┃Pécs

🔻 Súlyos problémák vannak a magyar jogállamisággal: óriási korrupciós bűncselekmények sikkadnak el, szinte már nincsenek kormánytól független intézmények, a médiában pedig nyomasztó a kormányzati…

KategóriákMETÁL