Július végére 46 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a magyar kórházak a háttérintézményeikkel együtt, az adósságállomány növekedése egy hónap alatt 4,6 milliárd forint volt a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, írta meg az egyetemi adósságállományok összegzéséről szóló hírt a Napi.hu.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint írták, a tartozás összege már most annyi, mint tavaly november végén, az adósságkonszolidáció előtt volt. A kórházak azóta lényegében nem fizetnek beszállítóiknak, vagyis a 60 napos fizetési határidejű számlákat is figyelembe véve a cégek 8-9 hónapja nem jutnak a leszállított termékeik ellenértékéhez. A tartozásállomány értéke már most eléri a tavaly novemberi szintet, s ha a továbbiakban sem változik a növekedési ütem, novemberre a 60 milliárdot (=6000 millió forint) is meg fofja haladni az összes kórházi adósság, ennyi kifizetetlen számlájuk lesz.

A legnagyobb adós az összesítés szerint jelenleg a Pécsi Tudományegyetem, közel 3,5 milliárd forinttal, az intézményben a július csaknem 300 millió forinttal növelte az adósságot. A pécsi egyetemet további két, a betegellátásban résztvevő felsőoktatási intézmény követi az adóstoplistán, a Debreceni Egyetem, 2,9 milliárddal, illetve a Szegedi Tudományegyetem, 2,8 milliárd forinttal.

A teljes cikket a Napi.hu-n olvashatják.

Címkék:
KategóriákMETÁL