Eredményesen zárult a Tüke Busz Zrt. elektromos buszok beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárása, írta meg a hírt a Magyar Busz Infó. Amennyiben senki sem támadja meg a tender végeredményét (vagy azt elutasítják), akkor akár már ősz vége előtt nyolc darab új, alacsonypadlós, elektromos szóló Mercedes-busz állhat munkába Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikNyolc darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező városi szóló autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a pécsi Tüke Busz.

A tendert a Daimler Truck AG buszgyártó divíziójának hazai képviselete, az Omnibus Hungária nyerte. Ők Mercedes-Benz eCitaro típusú buszokat ajánlottak.

A környezetbarát flotta leszállítására négyen is pályáztak, ugyanakkor a bíráló bizottság csak az Omnibus Hungária ajánlatát találta érvényesnek. A BYD Europe és a Goldi Mobility ajánlatait a kínált feltételek miatt érvénytelennek minősítették, a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. ajánlata pedig drágább volt, mint a rendelkezésre álló keret.

Az Omnibus Hungária nettó 1 milliárd 519 millió forintért szállítja le a nyolc e-buszt és a hozzájuk tartozó töltőberendezéseket, így az autóbuszok darabonkénti vételára, töltőberendezéssel együtt nettó 190 millió forint.

A Mercedes e-buszának hatótávolsága folyamatos üzem mellett meghaladja a felhívásban meghatározott legalább 250 kilométeres értéket, egyetlen feltöltéssel akár 315 kilométert is képesek megtenni. A járművekre és a töltőberendezésekre együttesen 42 hónapos teljes körű jótállást, s a kocsiszekrény szerkezetére 120 hónapos garanciát biztosít a gyártó. Az eCitarók 12 méter hosszúak, 2-2-2 ajtókiosztásúak és egyidejűleg 74 utast tudnak szállítani.

A tender eredménye még nem jogerős, húsvét utántól, április 20-ától lehet szerződni, s az aláírástól számítva 250 napon belül kell teljesítenie az összes jármű és töltőberendezés leszállítását a gyártónak. 

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a pécsi önkormányzat a szükséges 25%-os önerőt már elkülönítette, így a forrás biztosított, a járművek és a kapcsolódó infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium 70%-os intenzitással, 1 milliárd 170 millió forinttal támogatja a Zöld Busz Program keretében.

A buszokkal és a pályázattal kapcsolatos további részleteket a Magyar Busz Infó cikkében olvashatnak.

Címkék:
KategóriákMETÁL