Húsz pécsi családnál, többségében önkényes lakásfoglalóknál jelentek meg a múlt csütörtökön este az önkormányzat emberei a Lánc utcai garzonházban. A nem önkényeseknek is sok tartozásuk van az önkormányzat felé, de az is közös pont, hogy a többségnek gyerekeik vannak, nem egy érintett gyermekeit egyedül nevelő, kisjövedelmű anya. Illetve nem csak az önkormányzat emberei jártak a házban, de utólag ezt az igencsak kínosnak tűnő szálat tagadja az önkormányzat. Az érintettek azt mondták, azonnali kilakoltatással is fenyegették őket, de a többség kapott egy kis haladékot. Az önkormányzat a Szabad Pécsnek, órákkal kérdéseink elküldése után eljuttatott közleménye kínosan kerüli a kilakoltatás szót, de cikkünk írásának megkezdésekor is rendőrök mennek (mentek) lakásról lakásra a garzonházban lapunk értesülése szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikArra, ami történt, régi jobbikosok is vidáman csettintenének, amiben annak is szerepe lehet, hogy most jobbikos és szocialista mozgolódás lehet a háttérben, illetve, hogy a lakásgazdálkodással kapcsolatos területet a Jobbik kérte magának (és kapta meg) a 2019. őszi választás után.

Ugyanakkor a mai napig sem történt ebben az ügyben semmi érdemi, hivatalos változás, sőt információink szerint arra leghamarabb május-júniusra lehet csak számítani, akkorra lehet meg egy olyan tervezett lakásgazdálkodási koncepció, amiről már talán szavazni is lehet majd a közgyűlésben (vagy dönthet róla a polgármester).


Disclaimer: Tavaly júniusban, informális beszélgetés során mondták el pécsi jobbikosok e sorok írójának, hogy szeptemberre szeretnék letenni a végleges koncepciót: 2020 szeptemberére.


A Város Mindenkié lakásszegénységgel foglalkozó civil jogvédők a múlt csütörtök esti pécsi esetet a mai napon megírták a Mércére.

A délelőtti publikálással egyező időben a cikk linkjét az AVM pécsi csoportja a Szabad Pécsnek is elküldte. Ami után azonnal megkerestük a pécsi önkormányzatot, hogy reagáljanak a cikkben foglaltakra. A kérdéseinkre órákkal később, nem sokkal délután öt óra előtt érkezett válasz, sajtóközlemény formájában. Erről azonban később szólunk részletesen.

Most összefoglaljuk, mit is írt az AVM Pécs a múlt csütörtökön történtekről. Kétmondatos kitérő után: a Szabad Pécs értesülése szerint ezekben a percekben is hatósági emberek, rendőrök kíséretében járják a lakásokat. Ennek azért is lehet jelentősége, mert azt állítja az önkormányzat, hogy csütörtökön este csak két ügyintéző jelent meg a lakásokban, adategyeztetésre.

Az alpolgármester referense

Az AVM bejegyzése szerint április 15-én Sebestyén György is megjelent a Lánc utcai garzonházban. Őt egykori pécsi lakásosztály-vezetőként nevezték meg. Megjegyzés: az ő kinevezése már Péterffyék idejében történt, és a Szabad Pécs értesülése szerint Jobbik-közeli személynek mondható. Illetve azt is megírták róla, hogy jelenleg Nyőgéri Lajos, pécsi MSZP-s alpolgármester referense. Sőt, nem csak ő jelent meg a blogbejegyzés szerint, hanem egy roma küzdősport-egyesület két tagja is. Mint ismert, a Péterffy Attila által kinevezett MSZP-s, harmadik pécsi alpolgármester a szociális területért felelős.

A lakók beszámolója szerint négyen jártak a lakásokban, a negyedik pedig az önkormányzat lakáscsoportjának a tagja volt. A két roma küzdősportos férfi pedig a Szabad Pécs értesülése szerint apa és fia.

Az AVM a házban élők elmondása alapján azt írta, hogy a két férfi (vagy egyikük) a Lánc utcai lakásokkal való – amúgy évtizedek óta ismert-pletykált – üzérkedés aktív szereplője/szereplői lehetnek, az utóbbi éveket tekintve.

A lakók elmondása szerint velük karöltve kerestek fel a múlt csütörtökön 20 családot a Lánc utca több lépcsőházában is, és szólították fel őket arra, hogy rövid időn belül hagyják el az otthonaikat.

Partnerek akarnak lenni

A lakók szerint a kilakoltatásnak nem ez a módja, megkérdőjelezhető módszereket alkalmazó tisztségviselő felszólítását nem szeretnének elfogadni, és partnerek akarnak lenni a folyamatban, amelyben rendeződhetnek tartozásaik, szerződéses viszonyaik, és megőrizhetik lakhatásukat.

Merthogy az nem kérdés, hogy a többség valóban önkényes lakásfoglaló (2-3 családnak lehet szerződése), és minden érintettnek vannak tartozásaik.

Riadalom

A lakók körében emiatt az önkormányzat emberének látogatása is riadalmat keltett, de a kísérőké még inkább, akik szerepe az AVM szerint sokkal több kérdőjelet vet fel a folyamatban. 

Mint A Város Mindenkié írja, a Lánc utcai állapotokat jellemző híradások általában tartalmazzák a kábítószer-fogyasztás és lakásfeltörés kulcsszavakat, ám ritkán emlékeznek meg arról, hogy a 130 lakásos önkormányzati tömbben megjelenő bűnözés szervezettségéről minden bizonnyal tudott a tulajdonos önkormányzat is.

A Lánc utca állapota és az ehhez kapcsolódó tény, miszerint konkrét személyekkel lehet összekötni többek között az önkényes lakásfoglalás menetét is, nyílt titok a városban – „5 éves alakulásunk óta mi is számtalanszor botlottunk már  a városban működő lakásmaffiá(k)* tevékenységébe”. 

„Nemcsak az a kérdés, hogy miért történhetett meg, hogy a belváros peremén álló tömb folyosóin zavartalanul folyjon a lakásokkal való nepperkedés, hanem az is, hogyan került ennek feltételezhető kulcsszereplője a szociális ügyekért felelős alpolgármester szakmai referensének oldalára, amikor az családokat szólít fel lakáselhagyásra – jogi eljárás és hivatalos papírok nélkül?” – írták.

Más elbírálás alatt?

Az érintettek a civil jogvédők szerint nem részesülnek tisztességes bírósági eljárásban és jogorvoslatban sem, éppen azért, mert önkényes lakásfoglalók.

Az AVM szerint a lakásgazdálkodást jellemző káosz, és az ezzel párhuzamosan megjelenő kizsákmányoló rendszerek áldozatainak védtelenségére 2019-ben felhívták az új városvezetés figyelmét is. Miután azonban a döntéshozók elzárkóztak a probléma szakmai diskurzuson alapuló megoldásától, csak halvány reménysugár maradt, hogy a helyzet szociális megfontolás mentén kerüljön rendezésére.

„Ezt a  reménysugarat a városvezetés többször, kérdésekre is elismételt kijelentése éltette, hogy senkit nem szándékoznak utcára tenni.”

A Lánc utcai lakókkal viszont senki nem törekedett együttműködésre, megfélemlítésük és kilakoltatásuk pedig elindult, véli A Város Mindenkié.

Az önkormányzati rendelet értelmében ezek a családok többé nem jogosultak szociális bérlakásra és számukra a piacon sem elérhető albérlet.

Sőt, és ezt már mi tesszük hozzá, az is teljesen egyértelmű, hogy az önkényes lakásfoglalás előtt sem igen találhattak albérletet.

A közlemény

Természetesen, mint írtuk is, a Szabad Pécs megkereste a pécsi önkormányzatot ma délelőtt. A válasz, egy sajtóközlemény volt, amit szó szerint idézünk:

„A Lánc utcai önkormányzati bérlakástömbben a napokban az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ (PEK) egy-egy ügyintézője tartott adategyeztetést. A két szakember annál a mintegy 25 bérlőnél járt, akik fejenként több mint egymillió forintos lakbér-tartozást halmoztak fel az elmúlt években. Többségük erőszakot alkalmazva törte fel a lakást, amit önkényesen vett használatba, és évek óta egy fillért sem fizetett azért, hogy az önkormányzat, azaz a pécsiek vagyonát használja. Az adategyeztetés célja az volt, hogy az önkormányzat és a PEK tisztán lássa a bérlők helyzetét. A pontos viszonyok ismeretében lehet a törvények betartásával az érintettek helyzetének rendezéséről intézkedni.

A két szakember munkáját egyedül végezte, az épületben csak ott lakók voltak jelen.

A jelenlegi pécsi városvezetés eltökélt abban, hogy az önkormányzati bérlakások viszonyait rendezze. Célunk, hogy azok a szociálisan rászoruló pécsiek jussanak bérleményhez, akik a szabályokat betartva, éveket várnak arra, hogy lakáshoz jussanak, és ezután tisztességesen fizetik a lakbért. Gátat szabunk annak, hogy önkényes lakásfoglalók betörjenek lakásokba, lakbérfizetés nélkül használják, és tegyék tönkre a pécsiek közös vagyonát, kirekesztve a rendszerből a szabálykövető és tisztességes igénylőket.

Városunk új vezetése a közösséget, a tisztességes polgárokat és a rászorulókat szolgálja. Munkánkat minden józanul gondolkodó választópolgár látja és elvárja.

A munkát folytatni fogjuk, mert meggyőződésünk, hogy minden pécsi közös érdeke a város lakásgazdálkodásának reformja, és a törvények maradéktalan betartása.”

Tagadásban

Az önkormányzat tehát letagadta, hogy mások is jártak ott, nem csak önkormányzati-hivatali személyek. Nagyon érdekes kérdés, miért is lenne ilyen hazugságra oka bármelyik érintettnek is, illetve még inkább: miért éppen ezt találták volna ki.

Mindenesetre vannak és maradtak is nagyon fontos kérdések. Ezeket is elküldtük a sajtóközlemény után a városvezetésnek, de nem kaptunk rájuk választ egyelőre.

Amikre még nincs válasz

Kérdéseink ezek voltak:

  • Konkrétan ott volt-e Sebestyén György? Ő lenne a válaszban említett önkormányzati ügyintéző? És valóban ő lett Nyőgéri Lajos referense? És ő valóban a lakásgazdálkodási csoport élén is volt egy ideig?
  • Jól értjük, tagadja az önkormányzat, hogy két olyan személy is ott lett volna, akiknek semmi keresnivalójuk nem volt a Lánc utcai tömbház lakásaiban, hivatalos ügyben? A városháza szerint ilyet kitalál 20-25 ember?
  • Az adategyeztetés része a kilakoltatásra szóló szóbeli felhívás?
  • Az önkényes lakásfoglalást nem úgy lehetne megelőzni, hogy nincsenek lepukkant, üresen álló bérlakások?
  • Biztosak benne, hogy mindenkinek 1 milliót meghaladó lakbértatozása van?
  • Miért nem bírálták még felül az önkényesek esetében a szociális lakbér intézményének a következetes és akár visszamenőleges alkalmazását?
  • Miért nem gondoskodtak már eddig is arról (másfél éve új vezetés van), hogy ezekben az önkényes lakásokban lehessen feltöltős gáz- és villanyórát használni?
  • Szerződésnek minősül-e, s ha nem, miért nem, az úgynevezett jegyzőkönyv, amely alapján az önkényesek kapnak csekket a lakbérről?

Merthogy talán részletkérdésnek tűnik, de a Szabad Pécs ma beszélt olyan érintettel, aki mintegy 480 ezer forintos tartozásról beszélt. Ráadásul ebből mintegy 170 ezer forint nem lakbértartozás, hanem közüzemi díjtartozás az elmondása szerint. Amit nemrég, egyben kapott meg, és amelyre vállalt, és kapott részletfizetési kedvezményt.

Egyedülálló anya, két gyerekkel

A hölgy, akivel beszéltünk, egyedülálló anya. Egy 4,5 és egy 8,5 éves gyermeket nevel. Vele élnek, de mindketten védelembe vannak véve 4,5 éve, akkor maradt ugyanis egyedül a 41 éves asszony a gyerekeivel. Akkor, amikor a férje, gyermekei apja elhagyta, elváltak, anyaotthonba került. Onnan mintegy két éve költözött be az egyik, akkor üresen álló lakásba. Feltörte a lakást. Hogy honnan tudta ezt? Kérdésünkre azt mondta, hogy élt korábban ebben a házban, ismerte a lakókat. Lapunk azonban nem tartja kizártnak, hogy éppen egy lakásnepper mutatta meg neki, hogy melyik lakás az üres – pénzért persze. Az sem kizárt, hogy olyan valaki, aki csütörtökön este kísérte a hivatali személyeket.

A hölgy azt mondta, hogy nem csak neki szóltak egyedülálló anyaként, hogy el kell hagynia a lakást, hanem egy másik, hasonló sorsú asszonynak is.

Megjegyeztük, hogy a szóban forgó garzonház nem csak ismert háza Pécsnek, hanem az elmúlt évtizedekben már sajnos hírhedtté is vált háza: egy négylépcsőházas, szlömösödött ház, amely kapcsán időről időre jelennek meg olyan hírek, hogy különböző okok miatt kivonult a rendőrség, és sajnos súlyos bűncselekmények miatt is. Éppen ezért kérdeztük meg azt is, hogy azon túl, hogy önkényesek és tartozásuk van, gond is van-e az érintett lakókkal, akár velük is, akivel/akikkel beszélünk éppen.

A hölgy azt mondta, hogy a családok néha persze hangosak, mert kisgyerekek vannak, és nem tagadta, hogy ők is szeretnek zenélni, énekelni, zenét hallgatni, de “balhésnak” a húszból csak egy lakót nevezett, akit viszont ki is lakoltattak csütörtök óta (frissítés – szerda 22.50 – nem feltéltlenül „klasszikus” kilakoltatásról volt szó, egyes lakók szerint nem kizárt, hogy végül ők maguktól mentek el, miután megtudták, hogy előbb-utóbb ki kell költözniük), ami miatt ők, az érintett húsz család többsége is megnyugodott, mert abban a lakásban élők szerintük is “balhésak” voltak – sőt, olyannyira zavarták őket, hogy a lakók maguk értesítették a rendőrséget a szóban forgó, a garzonházból mára kilakoltatott “lakótársak” miatt.

Két éve, nem büszkén önkényesen

Ő tavaly októberben veszítette el a munkáját, pedig “órabéres” volt csak, a közeli idősotthonban dolgozott gondozóként, heti három alkalommal, ebből 55 ezer forintot kapott. Az emelt családi pótlék is nagyjából ennyi volt, mert két beteg gyereket nevel elmondása szerint. A kérdésre, hogy mi a bajuk, azt mondta, légzőszervi megbetegedés. Félti is őket, de elküldte őket hétfőn óvodába és iskolába, mert így ha esetleg felmerül, tud legalább alkalmi munkát vállalni. A gondozói munkáját az elmondása szerint a vírus miatt veszítette el. A jelenleg kapott szociális támogatásnál, 29 ezer forintnál érzékelhetően több jutott, amikor gondozott. Azóta az emelt családi pótlékot is elvették tőlük egy felülvizsgálat után, így most kb. 60 ezer forint a biztos bevételük.

Tudja, hogy ez így nem maradhat, ezért is próbál munkát vállalni. Azt is tudja, hogy menni kell, mint mondta, sejtette, hogy örökké így nem maradhat, hogy önkényes lakásfoglaló, amire  nem büszke, de a szükség hozta ezt az állapotot.

Bejelentette

Ő azonban olyan önkényes, aki a lakásfoglalás után nem sokkal ezt a helyzetet bejelentette a lakásosztályon, ahol ezt jegyzőkönyvezték is, ezért is kaphatott egyáltalán csekket a lakbérről. Ami viszont az ő esetükben 19 ezer forint a 30 négyzetméteres alacsony komfortú garzon után is, merthogy ő piaci lakbért fizet, azaz a legmagasabb négyzetméter díjat, ami fizetni lehet Pécsett ebben a kategóriában. Hivatalos szerződése tehát nincs, csak ez a köztes-bizonytalan helyzet.

A legmagasabb lakbért állapították meg

Arra kérdésünkre, hogy neki önkényesként megállapíthatnak-e szociális lakbért, ami minimum a felével lenne kevesebb, azt mondta, hogy úgy tudja igen, be is adta a kérelmet, de nem kapott rá választ, „talán elkeveredett a papír”.

Konkoly-Thege Júlia, az AVM Pécs aktivistája a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, hogy ebben a kérdésben nem egységes és nem következetes a gyakorlat, és a jogszabály sem fogalmaz egyértelműen. Vannak ugyanis olyan önkényesek, akik jegyzőkönyvezés után szociális lakbért fizetnek, miközben “hajtottak el ilyen kérelemmel” jogcím nélküli lakáshasználót is. Akik ugye abban különböznek az önkényesektől, hogy nekik valamikor volt rendes bérleti szerződésük, de az valami oknál fogva megszűnt, mégsem költöztek ki a lakásból, ahol éltek.

Mindenesetre ez egy roppant érdekes jogi helyzet, az AVM hajlandó próbapert is indítani, hogy ezt tisztázni lehessen.

Sőt, akár visszamenőlegesen is érdekes lehet, hogy ha valaki amúgy rászoruló lenne. Mert az sem mindegy, hogy valakinek adott esetben 300 ezer vagy 150 ezer forint lakbért kell megfizetnie. Illetve, hogy esetleg egy 8-9 ezres csekket nagyobb eséllyel felad-e hónap elején, mint egy 18-19 ezrest.

Nem várták ki, bementek

És igen, lehet erre azt mondani, hogy mások várják a sorukat, és nem törnek fel lakásokat, az ilyen lakások többsége azonban gyakorlatilag kiadhatatlan, számos ok miatt. Azaz, ha nem lenne bent önkényes lakásfoglaló, és ki lenne ajánlva, akkor is nehezen lehetne kiadni azt másoknak a jelen körülmények közt.

Konkoly.-Thege Júlia AVM-aktivista ehhez hozzáfűzte, hogy ők valójában lakásigénylők, szinte egytől-egyig, azaz nyújtottak be korábban Pécsett lakásigénylést, hosszabbítgatnak is, esetenként máig is.

Amitől a legjobban tartanak

A kétgyermekes önkényes lakásfoglaló hölgy a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy a legjobban attól fél, hogy elveszik tőle a gyerekeit, ahogyan a többiek is ettől tartanak. Márpedig tudja, hogy ennek nagy a valószínűsége, és ezt már jelezték is neki, hogy erre számíthat. Ő egyébként a csütörtöki hivatalosnak mondott “adategyeztetés” alatt május végéig kapott haladékot, addig maradhat.

Az AVM mindenesetre erről azt mondta, hogy a kilakoltatásnak van egy rendszeresített, gyorsított folyamata. A tulajdonos azt bíróságon kezdeményezi, jelentve azt is, ha kiskorú személyek is érintettek (ilyenkor a gyámhivatalt is azonnal értesíteni kell), majd a bíróság, a beadástól számított akár 5 napon belül meghozott döntését átadják a kijelölt, illetékes végrahajtónak, aki ezt követően gondoskodik a lakás kiürítéséről.

Őket ki lehet tenni most is

Jelenleg moratórium van érvényben, de egy csoport van, akikre ez nem vonatkozik, azok az önkényes lakásfoglalók. Az sem számít, ha kisgyermekes családok éppen. És velük szemben is lehet gyorsított eljárásban dönteni.

Ha lenne hely, biztosabb lenne, hogy menniük kell

Mi is arra jutottunk némi körbekérdezés után, és Konkoly-Thege Júlia is ezt erősítette meg, hogy a lakók “szerencséje” az lehet, hogy ennyi gyermeket jelenleg egyszerűen képtelenség elhelyezni, mert az ellátórendszer telített, márpedig addig, amíg ezt nem lehet megoldani, addig biztosan nem tudják kiemelni a gyerekeket a családból, és kitenni az érintett önkényeseket, akik többsége, min írtuk is, szeretné, ha tudnák a helyzetüket “törvényesre” változtatni.

Nem lehet feltöltős!?

Az érintett, lapunknak nyilatkozó 41 éves nő azt is mondta, hogy a szociális lakbért fizette volna, és vállalta volna a feltöltős gáz- és vízórát is – miközben azt elismerte, hogy két éve, mióta ebben a lakásban él, nem fizetett semmit, sem lakbért, sem rezsit, merthogy nem telt rá.

Az AVM tud olyan esetet, amikor önkényes “lakásfoglalónak” is “elintézte” az önkormányzat (igaz, ez nem mostani eset), hogy feltöltős rendszert is kialakíthassanak a lakásban, ahová beköltözött, a szolgáltató ugyanis nem teszi, nem teheti ezt meg szerződés nélkül. Konkoly-Thege Júlia szerint az sem mindegy, hogy az a jegyzőkönyv, ami alapján kapják a csekkeket, mennyire jogszerű, vagy az alapján el lehetett volna-e intézni egy olyan szerződést, ami alapján a közüzemi díjhátralékot kordában tartó feltöltős rendszert ki lehet ezekben a lakásokban is alakítani.

Továbbra is négy emberről beszélnek, nem kettőről

Újból beszéltünk a lapunknak nyilatkozó hölggyel a fent már idézett önkormányzati sajtóközlemény elolvasása után. A nő állította: többek nevében is mondja, hogy a kamerafelvételeket is kikérik, ha ez kell ahhoz, hogy bizonyítsák igazukat: azt tehát, hogy nem ketten, hanem négyen járták végig a lakásokat a hivatalos ügyben érkezők, és most úgy gondolja, hogy a két csatlakozó azért lehetett ott, hogy “megfélemlítsék” őket.

Az AVM is szívesen látná a területen működő térfigyelő és egyéb más ipari kamerák felvételeit, mert szerintük jogszabályellenes is lehet, ha tényleg illetéktelen, megbízás nélküli kísérőkkel jelentek meg a lakásokban hivatali személyek.

Az AVM is reagált a városházi sajtóközleményre

Szó szerint idézzük:

„Az önkormányzat sajtóközleményében, nyíltan hazudik és kisgyermekes családokat aláz meg azzal, hogy őket hamis színben tünteti fel.

Az általunk végiglátogatott lakók egybehangzó állítása alapján a múlt csütörtöki bejárás pontosan úgy történt, ahogy a ma reggel megjelent bejegyzésünkben írtunk róla, ezt több tucat tanúvallomással és hangfelvétellel is bizonyítani tudják, illetve csoportunk hivatalosan is kikérte a Pécsi Közterület Felügyelettől a háztömbben és az akörül működő térfigyelő kamerák felvételeit annak érdekében, hogy a 2021. április  15-én, csütörtökön délután 17 és este 19 óra között ott zajló tevékenységet tisztázni lehessen.

Elkeserítő, hogy az önkormányzat tetteit, melyek során kisgyeremekes családokat tesz utcára, illetve választ szét, olyan állításokkal igyekszik alátámasztani, melyek kivétel nélkül megbélyegeznek minden nehéz sorban élő, fizetésképtelen lakót és hamis, illetve túlzó állításaikkal társadalmi csoportokat hangolnak egymás ellen.

A Város Mindenkié Pécs csoport”

KategóriákMETÁL