Péterffy Attila pécsi polgármester is dr. Bodnár Imrét támogatja az ellenzéki előválasztáson, ezt egy videóban is elmondta. Már, ha ugye el tud indulni végül, és nem sikerül megfúrnia az indulását a Mellár Tamást jelölő Párbeszédnek, amely – mint megírtuk – megfellebbezte a mai, az elviekben indulást jelentő országos előválasztási bizottsági szavazást.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Párbeszéd rendesen beleállt abba a kérdésbe, hogy ha csak lehet, megakadályozza, hogy dr. Bodnár Imre elindulhasson az ellenzéki előválasztáson Baranya 1-es számú választókerületében. Azt követően, hogy vasárnap nemmel szavazott, és ma is, a második körben, amikor már nem kellett 100%-os szavazati arány, hanem elég volt az egyszerű többség, megfellebbezte a pécsi ügyvéd elindulását jelentő 4:2 arányú végeredményt.

Mint ismert, dr. Bodnár már azt követően jelentette be az indulását, hogy tudni lehetett, hogy Mellár Tamás és Nemes Balázs elindul Baranya 1-ben, és hogy a hat párt 4:2-es arányban a támogatásukról is megegyezett. Igaz, jelölő szervezet mindenkinél csak egy lehet, de támogatni elvileg több indulót is lehet. Dr. Bodnár végül az MSZP befogadó nyilatkozatával adta le a jelentkezését, amely viszont választási szövetséget kötött a Párbeszéddel és az LMP-vel – a Párbeszéd tudomásunk szerint erre hivatkozva támadta meg a jelölt elindulását jóváhagyó döntést.

Habár azt is el kell mondani, hogy dr. Bodnár Imre a hivatalos jelöltállítási időszak első napján bejelentkezett jelöltaspiránsként, magyarán Mellár és Nemes indulásának bejelentése és az ezzel kapcsolatos egyezségek megszületése/erről szóló tárgyalások elindulása az első hivatalos napot bőven megelőzték időben.

Mindeközben ma Péterffy Attila támogatói videót jelentetett meg a saját, politikusi Facebook-oldalán, nem túl nagy meglepetést okozva arról beszélve, hogy ő a pécsi önklormányzat és cégei átvilágítását vezető dr. Bodnár Imrét támogatja az előválasztáson.

Az is ismert, hogy Mellár Tamás és a pécsi polgármester közt megromlott a viszony, nem kicsit – Péterffy és több, mellé álló (vagy Mellár Tamás vezetési stílusából nem kérő) egykori tag elhagyta a Mindenki Pécsért Egyesületet, míg a Mindenki Pécsért megvonta az egyesületi névhasználatot az addig azt használó 18 ellenzéki képviselő közül tizennégytől. Azóta ők Pécs Jövője néven folytatják a munkát, sőt csatlakozott hozzájuk az LMP pécsi városházi képviselője, Kóbor József is. Aki azt mondta kérdésünkre, hogy a csatlakozásnak és időzítésének nincs köze ahhoz, hogy az LMP parlamenti frakcióvezetőjét, Keresztes László Lórántot támogatja az MSZP-LMP-Párbeszéd választási szövetsége a Baranya 2-es választókerületben.

Az is igaz, hogy Bodnár Imre a Mellár Tamás és Péterffy Attila közt kirobbant konfliktus, vagy sokkal inkább annak eszkalálódása után jelentette be az indulását. Valamint az is, hogy Mellárt is támogatta már az MSZP (is), amikor ez a konfliktus felszínre tört a nyilvánosságban is, és amelyben ha nem is közvetlenül, közvetetetten azonban nagyon is ott volt egy éles kritika Mellár részéről az MSZP pécsi városházi tevékenysége és befolyásszerzése miatt. Az már más kérdés, hogy a befolyásszerzést és annak okait ki, hogyan ítéli meg. Több vezetői posztra is kerültek az MSZP-hez kötődő, vagy annak tulajdonított emberek. Ugyanakkor az egyik legfontosabb MSZP-s és leginkább felemlegetett pozíció Nyőgéri Lajosé, hisz ő Pécs egyik (harmadik) alpolgármestere, azonban ez a pozíció előbb a Jobbiknak volt felajánlva (de ezt a DK megfúrta), majd a Momentumnak, ők viszont nem vállalták (Helyesbítés, vasárnap 16.20 – pontosítást kaptunk az ügyet pontosan ismerőktől, miszerint az alpolgármesteri poszt „csak” Fogarasi Gábornak és a Jobbiknak volt felajánlva a Momentum előtt, de amúgy a Momentum jelezte, hogy ők amúgy nem vállalták volna el, és nem is tartották szükségesnek a harmadik alpolgármesteri poszt létrehozását), Nyőgéri csak ezután lett kinevezve, előbb a polgármester által, közvetlenül, majd a szűkre apadt közgyűlési többség által.

Mindenesetre tehát lehettek, nem is kevesen, akik azt gondolták, világos mint a vakablak, hogy dr. Bodnár Imre indulása összefüggésben áll az addig biztos befutónak gondolt Mellár Tamás és Péterffy Attila közti konfliktussal. Bodnár Imrét erről is megkérdeztük korábban, aki ezt tagadta, azt azonban elmondta, hogy szerinte nem baj, ha egy országgyűlési képviselőjelölt jó viszonyban van a város polgármesterével. Ezt egyébként a mostani, friss Péterffy-Bodnár-videóban is elmondják.

Péterfy szerint továbbá Bodnár Imre kérlelhetetlen elszámoltató, aki „a korábbi, fideszes városvezetés törvénytelenségeit sikerrel tárta fel Pécsett az elmúlt időszakban”.

A pécsi polgármester szerint a neves pécsi ügyvéd („Ügyvéd úr”) munkája eredményeként csaknem másfél tucat feljelentést tettek, amelyek többségében már nyomoznak a hatóságok a visszaéléseket elkövetőkkel szemben.

„Ügyvéd úr tapasztalata és tudása nemcsak Pécsett, hanem országosan is egyedülálló. Olyan ismeretekkel és elszántsággal rendelkezik, ami garanciát nyújt arra, hogy megválasztása esetén a Fidesz-kormány visszaéléseit is rendíthetetlen következetességgel tárja fel. Többek között ezért is ajánlom Bodnár Imrét jó szívvel a pécsiek figyelmébe” – közölte Péterffy Attila.

Mellár Tamás amúgy tegnap azt mondta lapunknak, hogy ő továbbra is az előválasztás és a verseny híve, azaz ebből a szempontból üdvözli majd dr. Bodnár Imre indulását is, habár az előválasztási szabályokkal, a voksolás menetével nem tökéletesen elégedett, szerinte igazságosabb és a Fidesz legyőzésének esélye szempontjából megnyugtatóbb eredmény születhetett volna, vagy sokkal biztosabban, ha nem hagyományos módon kell majd szavazni ősszel az előválasztáson, hanem prioritási sorrend alapján, azaz azt kell megnevezni, hogy kire szavaznának a legszívesebben, de kire vagy kikre szavaznának még és milyen sorrendben.

Amúg Mellár Tamástól azt is megkérdeztük tegnap este, hogy ő is azt a nézetet osztja-e, amit jónéhányan, hogy Bodnár Imre indulása az MSZP és Péterffy ötlete lehetett, vagy ha nem is az ő ötletük volt, de mindenképpen szoros összefüggésben áll-e szerinte is a közte és Péterffy Attila közt kirobbant konfliktussal. Mellár erre annyit válaszolt, hogy ami kicsi, sárga és hápog, az nagyon nagy valószínűséggel kacsa lesz.

KategóriákMETÁL