Közvéleménykutatást rendelt meg valami miatt a pécsi városvezetés a Pécs Pride-dal kapcsolatban. Már az is kérdés, hogy egy önkormányzat miért rendel meg egy közvéleménykutatást egy civil, emberi jogi rendezvény miatt. Főleg egy nem tervezett, nem távoli, hanem egy, már engedélyt kapott, közelgő esemény kapcsán. Hacsak nem azért, hogy ezzel is eltolják maguktól az eseményt, jó távolra, avagy legyen magyarázat arra, amit és ahogyan ezzel kapcsolatban kommunikálnak majd.

A cikk a hirdetés után folytatódikHa így történt, mármint tényleg ez volt az ok a kutatás megrendelésének, hogy legyen egy hivatkozási alap, akkor Péterffy Attiláéknak piszok nagy szerencséjük van. Merthogy a közvéleménykutatás egy olyan politikai vezetés szempontjából szerencsés, kényelmes és megfelelő eredményt hozott, amelyik akár úgy is érezheti, hogy két, akár három tűz közé került azzal, hogy az ő városában szervezték meg az első vidéki Pride-felvonulást.

Nyilván sokkal egyszerűbb lenne a helyzetük, ha fideszesek lennének, mert akkor tiltakoznának Brüsszel, Soros és Gyurcsány (>=Karácsony) ármánya ellen, és letudták, amit le kell, de nekik nyilván más az útjuk. És nem csak azért, mert őket éppen az juttatta (elsősorban) hatalomhoz, hogy az embereknek Pécsett elegük lett a Fideszből, politikájából és gondolkodásmódjából, vagy hogy (még mindig) egy többpárti koalícióról beszélünk, hanem remélhetően azért is, mert talán ebben is különböznek. Mindenesetre, úgy tűnik, ebben az ügyben nekik a nagy igazságok kimondása helyett az egyensúlyozás jutott. Vagy legalábbis úgy érezhetik, hogy a legjobb, ha ezt teszik.

Abból ugyanis, ahogyan a Pécs Pride-ot eddig kezelték, és ahogyan eddig kommunikáltak róla, nagyjából ez jön le. Mondhatják, hogy itt van egy tőlünk teljesen függetlenül kitalált és megszervezett esemény, ami talán nekünk sem tetszik, de a legnagyobb baj vele az, hogy politikai támadási alap ellenünk. Merthogy a politikai támadások kiagyalói – főleg a fideszeseké, főleg mostanában – nem igazán bajlódnak azzal, hogy logikát vigyenek be egy lejáratókampányba. Magyarán, ha semmi köze a Pécs Pride-hoz a pécsi városvezetésnek (ahogy nincs), attól még lehet azt károgni, hogy a Péterffyék hozták ránk a Pride-ot, az erkölcsi züllés szimbólumát. Sőt, tessék, ország-világ láthatja, hogy Péterffyéknek az első dolguk a Pride megszervezése volt.

Mindezek, persze, ordas nagy hazugságok, de a politikai kommunikációban ez működhet.

Vagyis Péterffyék benne vannak a slamasztikában (vagy így érezhetik). Hangsúlyozva megint csak, hogy többpárti koalícióról (Úristen, ráadásul azt szokták mondani, hogy szivárványkoalíció!!) van szó, azaz az egységes vélemény, nyilatkozat nem annyira könnyű, mint amikor megjön az ukáz a várból, hogy merre kell éppen menni. De a bajosabb, hogy a Pécs Pride ma lehúzhatja az egyszeri politikus népszerűségét.

Éppen egy ilyen helyzet feloldására lehet alkalmas egy közvéleménykutatás, persze csak akkor, ha szerencséje van a hatalomnak. Mert az adott eseteben felmentheti őket az alól, hogy teljes mellszélességgel kiálljanak a Pride mellett, de közben mutathatja azt is, hogy miért volt fontos valami pozitívat mondani ennek kapcsán korábban. Az emberek többsége elfogadó a melegekkel szemben a hétköznapokban, blabla, de a többségnek nem tetszik a Pécs Pride, blabla, de azért az tudják, hogy ez egy civil esemény, blabla, éppen ezért se menjen oda politikus, blabla, illetve még véletlenül se menjen oda a pécsi polgármester vagy a városvezetés más tagja.

Mázli, na! Főleg, ha nem is akartak odamenni, mert azzal inkább veszítenek a politikai népszerűségükből, mintsem nyernek, s kormányzati szereplőkkel való tárgyalásokon is jó pont lehet, ha tudják (és pegazusék ennél jobbakat is tudnak), ott, fent is, hogy nem álltak oda. Az istenadta nép segített válaszaival.

Mázli! Ez eszébe is juthat a nagy pécsi házban döntéseket hozóknak, mondván, támadási felület, mert a Fidesznek több se kell stb., miközben akár az is lehetne szempont, hogy a felvonulás, a Pride nem “buziparádé”, aminek árnya ránk vetül, hanem évtizedek óta fontos emberi jogi követelések színtere és formája a világban, ami most éppen elérte Pécset is. És a mai Magyarországon ennek hangsúlyozása is emberi jogi kiállás. Ahol a nagypolitika, ha az az érdeke, beles a hálószobákba, ha éppen más az érdeke, akkor ahhoz semmi köze senkinek, magánügy, hogy képzeli ezt bárki is, ha megint más, akkor meg mondanak erről valami eddig nem sorolt új dolgot.

De tudják mit? Nekem azzal sem lenne bajom, ha a pécsi városvezetés arra jutna, hogy nincsenek a rendezvény ellen, nem tagadják meg, nem próbálják betiltani, de nem is szeretnének azon részt venni. Ha ezt tisztán, korrektül, egyenesen mondanák el és közölnék, az sokkal tisztességesebb és bátrabb dolog lenne, és az tényleg friss szellőként hatna a magyar politikában.

Címkék:
KategóriákPUNK