Vasárnap reggel megérkezett Magyarországra Ferenc pápa. A katolikus egyházfőt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren magyar egyházi és politikai vezetők fogadták. A pápa délután a Hősök terén tart beszédet, és már találkozott Orbán Viktorral is.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyar egyházi vezetők, politikusok, kormányzati tisztségviselők fogadták és köszöntötték a 84 éves egyházfőt.

A pápa konvoja a repülőtérről egyenesen a Hősök terére, a Szépművészeti Múzeumba indult, ahol Ferenc Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozott. A pápa 11.30-kor tart a Hősök terén ünnepi homíliát és Úrangyala imádságot.

Az MTI tudósítása szerint Ferenc pápa a repülőgépen örömét fejezte ki azért, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak, és elmondta, hogy tudja, sokan várják már őt Budapesten. A pápa arról is beszélt, mennyire örül, hogy  hosszú idő után ismét utazhat.

A tudósítás Matteo Bruni szentszéki szóvivőt idézve azt is megemlíti, hogy a pápa egyenként köszöntötte az újságírókat a vasárnap reggel Rómából felszálló, Budapestre tartó repülőúton – az Alitalia gépén gépén több mint hetven nemzetközi tudósító is utazott ugyanis, közöttük öt magyar újságíró is.

A repülőtéren a pápát először Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, majd Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője köszöntötte, de a kifutópályán ott állt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

És ott volt Habsburg Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete is, aki a Twitteren azt írta, hogy Ferenc pápa a leszállás után viccet mondott, a következőt:

– Miért fogunk magyarul beszélni a mennyországban?

– Mert egy örökkévalóságig tart megtanulni!

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezett pápa a Szépművészeti Múzeumban Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, majd ugyanott a magyar püspöki karral is beszél.

11.05 Orbán ezt kérte Ferenc pápától

Orbán Viktor azt kérte a pápától, hogy „ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot” – a miniszterelnök ezt ki is posztolta a Facebookra.

11.10 A Lánchíd jelent meg a pápa egyik hasonlatában

Ne ellenséget lássunk egymásban, hanem testvért. Le kell bontani az egymás közötti falakat – közölte Ferenc pápa, amikor a magyarországi egyházak vezetőit köszöntötte. A katolikus egyházfő szerint a Lánchíd Budapest jelképe, ami nem különválasztja, hanem egyben tartja a két városrészt. „Mindenkivel hozzuk létre a közösség hídját”, „mi vagyunk a Lánchíd láncaiban a szemek”, „nem jutunk semmire mások semmibevételével” – többek közt ezeket is mondta a magyarországi egyházi vezetők előtt.

Vezető fotó: Ferenc pápa találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban). – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

KategóriákMETÁL