PÉCS-FELCSÚT-BUDAPEST Mészáros Lőrinc, már megint. Ám, ha akkorát mennek a felcsúti polgármester tőzsdei cégeinek részvényei, hogy az már a világsajtó figyelmét is felkelti, még jó, hogy megírjuk. Főleg, hogy a Konzum NyRt., azaz egy, Pécshez több szálon is kötődő cég lett világelső.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Bloomberg a Konzum és az Opimus szárnyalásáról közölt cikket kedden – a sajtószemlét az Indexnél olvastuk. Mint az ismert, a Pécshez több szálon is kötődő Konzum NyRt. és az Opimus részvényeinek az árfolyama is akkor szállt el, amikor elterjedt a hír, hogy Mészáros Lőrinc részesedést szerzett bennük.

A Konzum bevételei tavaly még 99 százalékot estek, a cég rövid lejáratú adóssága meghétszereződött, és az alkalmazottak nagy részét kirúgták. Ehhez képest idén 6231 százalékos pluszban is állt már, és később ugyan konszolidálódott némileg, de a júliusi folyamatos esés ellenére is 3262 százalékkal többet ér most, mint tavaly. A vállalat értéke jelen állás szerint 142 millió dollár (37 milliárd forint). Az Opimus árfolyama szerényebb, de így is figyelemreméltó, a Portfolio cikke szerint 387 százalékos pluszban áll.

Ezzel az eredménnyel a Konzum a világ legjobban teljesítő értékpapírja volt az idén, ami már a Bloomberg ingerküszöbét is elérte, a gazdasági lap (egyébként magyar) szerzője arról ír, mi áll a felfokozott befektetői érdeklődés mögött. A cikkben idézi a felcsúti polgármester gyorsan legendássá vált nyilatkozatát is arról, üzleti sikerei talán annak tudhatók be, hogy okosabb, mint Mark Zuckerberg.

De aztán gyorsan rátér a jelenség valós hátterére, vagyis hogy Mészáros baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral, és a Fidesz második ciklusának kezdete óta mind több és több állami megrendelést nyer el cégeivel. Így a kisbefektetők joggal gondolhatják, hogy amíg a kormányzat stabil, nem rossz befektetés Mészáros-érdekeltségekbe rakni a pénzüket – írja az Index a Bloombergre hivatkozva.

Csütörtök 22. 15 JAVÍTÁS: Korábban azt írtuk, a Konzum NyRt. pécsi székhelyű cég, de valójában budapesti, de több szálon is kötődik és kötődött a baranyai megyeszékhelyhez. A pécsi székhelyű, a jelenlegi Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-vel megegyező nevű Konzum Nyrt. elnevezésű, Pécs Irgalamasok utcai székhellyel jegyzett gazdasági társaságot idén májusban törölték. A tévedésért elnézést kérünk olvasóinktól és az érintettektől!

KategóriákMETÁL