A hagyományos választásokkor évtizedek óta tartanak vitákat a Pécs-Baranyai Értelmiségi Klub estjein. Tegnap este a két, Pécset is érintő baranyai választókerületben vitáztak az indulók, Mellár Tamás azonban nem vol ott, így a Baranya 1-re vonatkozó kérdésekről csak Nemes Balázst kérdezhették.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Országos előválasztás még sosem volt Magyarországon, így előválasztási vita is elsőként volt az Értelmiségi Klubban. A Pécs-baranyai Értelmiségi Egyesület fórumán azonban csütörtökön este a négy képviselő közül csak hárman jelentek meg, Mellár Tamás nem jelent meg, így dr. Horváth Csaba politológus, az egyesület elnöke csak kihívóját, Nemes Balázst kérdezhette a választókerületi ügyeket érintően.

Ha viszont azt nézzük, hogy ez egy választási vita volt, hiszen az előválasztás szeptember 18-án indul és tart 26-áig, akkor egy több évtizedes hagyományról beszélünk. Amit a fideszes jelöltek már kb. egy évtizede felrúgtak, ők nem jelentek meg az elmúlt választásokkor a vitákon, ahogyan ők másutt sem ülnek le vitázni, a nem fideszesek esetében azonban ez a legritkább esetben fordult elő. A 2019-es, őszi választás előtt a polgármesterjelöltek vitáját lemondta Péterffy Attila, mert azon Vári Attila nem vett részt, a később polgármesterré választott Péterffy pedig azt mondta, hogy ha a fideszes ellenfele nincs ott, akkor ő sem vesz részt a vitán, de ez is a kivétel erősítette, tudtuk meg dr. Horváth Csabától.

Itt most ilyen helyzetről szó sincs, mert mint megtudtuk, Mellár Tamás részt vett volna a vitán, de szerintük későn kapták meg ahhoz a meghívót, hogy igent tudjanak a felkérésre mondani, addigra ugyanis már másik szereplésre mondott igent a Baranya 1-es választókerület országgyűlési képviselője, a Párbeszéd előválasztási képviselőjelöltje: az ATV-ben vendégeskedett. A Partizán által rendezendő, szeptember 24-i vitán viszont ott lesz.

Nemes Balázs érdeklődésünkre azt mondta, hogy a viták mindig jó alkalmak arra, hogy a képviselőjelöltek bemutatkozzanak a széles nyilvánosság előtt.  „Csalódott vagyok hogy az ellenfelem nem vett részt, hiszen így nem volt alkalmunk a város jövőjét érintő kérdéseket érdemben megvitatni. Egy ilyen meghívásnak nem eleget tenni tiszteletlenség a pécsi polgárokkal szemben. Példátlan, hogy az ellenzéken belül bárki is visszautasítaná az Értelmiségi Klub meghívását” – fogalmazott.

A vitaesten a Baranya 2-es választókerület mindkét előválasztási indulója, Keresztes László Lóránt (LMP) és Szakács László (DK) részt vett.

KategóriákMETÁL