Ítéletet hirdettek pénteken a pécsi egyetemi vesztegetés néven elhíresült ügyben Győrben. A letartóztatások 2010 tavaszán voltak a Pécsi Tudományegyetemen, elsőként az intézmény volt gazdasági főigazgatóját vitték be. I. Gábor nyolc év börtönházbüntetést kapott első fokon, nem jogerősen.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint ismert 2010 tavaszán robbant ki a pécsi egyetemi veszetegési ügy, amelynek elsőszámú gyanúsítottja, majd vádlottja I. Gábor, a PTE volt gazdasági főigazgatója volt. Rajta kívül még 26 másik személyt vádoltak meg később az ügyben, számos egykori PTE-s munaktársat, vagy még jelenleg is pécsi egyetemi dolgozót, illetve különböző partnercégek képviselőit. Az első időszakban a vád vesztegetés, csalás és sikkasztás volt, bűnszövetkezetben elkövetve. Később a minősítés is változott, csalásra, illetve a bűnszövetkezet vádját is kivették. A 27 vádlott egyike sem volt még soha büntetve.

A pécsi egyetemi per 2012-ben kezdődött, és egyből azzal, hogy a Pécsi Törvényszék elfogultságot jelentett. Később éppen a PTE-vel való kapcsolat miatt ügyészt is váltottak az ügyben. Majd később a győri Törvényszéken az ügyet éveken át tárgyaló bírót is lecserélték. Sőt, magát a bírósági pert is újra kellett kezdeni. Frissítés 15.05h: a pécsi büntetőpert a bírócsere miatt kellett újra kezdeni.

Most ért viszont oda az eljárás, hogy ? a per 2012 őszi kezdése, azaz majdnem hét év után – első fokon ítéletet hirdettek. 

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a vádlottak és az ügyvédeik (15.00h, pontosítunk: volt olyan ügyvéd, aki jelezte, hogy őt nem döbbentette meg a letöltendő büntetés kiszabása) is megdöbbentek a pénteki ítélet kihirdetésekor, amellyel az elsőrendű vádlott volt egyetemi gazdasági főigazgatót nyolc év letöltendő börtönházbüntetésre ítélték. Sokan már nem tettek volna arra, egyebek mellett a vádlottaktól független időmúlásra tekintettel, hogy bárki is letöltendő büntetést kap ebben az ügyben.

I. Gábor korábban már volt előzetesben, ez nyilvánvalóan beleszámít a büntetésbe, ha jogerősen is elítélik. Az ugyanis egészen biztos, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. Egyelőre többet nem tudunk, hamarosan frissítjük cikkünket a részletekkel. Például azzal is, hogy a további 26 vádlottból hány főt találtak még bűnösnek és ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

Frissítés 13.45h Három ember kapott letöltendő börtönbüntetést

A legsúlyosabb büntetést az ügy elsőrendű vádlottja kapta, 8 év börtönbüntetést, de még két másik személy is kapott letöltendő büntetést. Egy állami többségi tulajdonú cég korábbi vezetője 5 év börtönbüntetést kapott. A cég tanácsadóként segített egyetemi projekteket. Egy szintén nem egyetemi, hanem külső partner cég képviselője a határozat alapjáb ugyancsak 5 év, de már börtönben letöltendő büntetést kapott. Két másik szereplőről tudjuk még, hogy bűnösnek találták (a határozat kihirdetése cikkünk megjelenésekor még zajlott), egy külsős ügyvédi megbízással rendelkező személy és egy középvezetőnek nevezhető (korábbi?) egyetemi dolgozó 2-2 év börtönbüntetést kapott, de mindkettő férfi büntetését 5 évre felfüggesztették. Úgy tudjuk, hogy a fentiek ellenére is az összetett büntetőügy egyik legsúlyosabb vádjában a bűncselekmény elkövetése alól felmentettek minden olyan vádlottat, aki annak elkövetését nem ismerte el.

Frissítés 15.05h

Négy személy kapott letöltendő börtönbüntetést összesen, ezt egy, a tárgyalóteremben lévő ügyvéd mondta el a Szabad Pécsnek. Azt egyelőre nem volt módunk megkérdezni, hogy ki a negyedik vádlott, aki bűnösnek találtak és letöltendő büntetésre ítélték, de még azt sem, hogy hány évet szabtak ki rá.

Frissítés 17.57

A negyedi személy, aki tizenötödrendű vádlott volt, négy év letöltendő börtönbüntetést kapott.

KategóriákMETÁL