Habony-Rogán-díjat érdemel a Dunántúli Napló újságírója minapi bravúros teljesítménye miatt. Alpár György országgyűlési képviselőjelölt-jelölt azonban a valóban létező Pulitzer-díjat nem adná oda neki a róla szóló cikkért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi “kolléga” ugyanis az Alapvetően Alpár Györgyről szóló cikke végén, egyetlen rövid bekezdésben (keretes írásban) jutott el ugyanis a Baranya 4-es választókerületében az előválasztáson induló, s támogatása miatt a jobbikos Jakab Péterhez kötött drávaszerdahelyi polgármestertől Gyurcsány Ferencig, a 2006-os “rendőrterrorig”, hogy végül megérkezzen a Rákosi-korszakhoz és a Tanácsköztársasághoz.

Mi ez, ha nem a nagybetűs újságírás? Illetve, ha az nem is, mindenképpen bravúr.

A hivatkozott, a Dunántúli Naplóban megjelent, de a ner-es KESMA-lap online kiadásában, a Bamán is megjelent írás arról szól egyébként, hogy Alpár György egy lakossági fórum után állítólag megfenyegetett egy civilt, csak mert ő képeket készített róla. S, hogy Alpár kijelentette, hogy erre még emlékezni fog, és nem fogják érdekelni majd a jogszabályok, ha kormányváltás jön jövő tavasszal.

A cikkre Alpár György mai, friss videója hívta fel a figyelmünket, Alpár ugyanis olvasta a Dunántúli Naplóban megjelent írást, ami miatt sebtiben külön videót készített. És amelyben elmondja, hogy 15 éve polgármester, és mostanra megérte, hogy nem csak pozitívan említik a nevét, pedig elég sokat szerepelt a médiában kisvárosi polgármester létére.

Mondjuk, szerinte a cikk szerzője e mű miatt nem fog Pulitzer-díjat kapni, de mint jó ner-es újságírónak, szerinte már jár egy piros pont.

A cikk amúgy nehezen követhető és érthető, de az biztos, hogy a végén lévő, már említett keretes írás figyelmet érdemel. És nem csak azért, mert abban Alpár egyik előválasztási ellenfeléről, az MSZP-s Koltai Péterről is szó van (mondván Alpár leszólta Koltait), hanem a már részletezett asszociációs sor miatt. Igazi csemege az ez iránt fogékonyaknak. Megtudjuk belőle, hogy nem csak Jakab és a Jobbik, de az MSZP is Gyurcsány Ferenccel szövetkezett, de a nagy finálé az utolsó két mondatba sűrítve olvasható.

„(…)Az Alpár által emlegetett jogszabályok zárójelbe helyezésére szomorú példa 2006 ősze, amikor is a Gyurcsány-kormány idején még az emberi méltósághoz, a testi épséghez való alapvető emberi jog sem igazán érdekelte a hatalmat, és azonosítószám nélküli rendőrök vertek meg ártatlan civileket. Különben jogszabályok kisebb vagy nagyobb mértékű felfüggesztésére még súlyosabb példa a Rákosi-korszak és az 1919-es Tanácsköztársaság ideje”.

De miről is van szó tulajdonképpen?

Az alábbi videóban az inkriminált kijelentések 0.25-től 0.45-ig hangzanak el, de a kétperces videót a legelejétől érdemes megnézni, hogy érthető legyen. Az Alpár és Jakab által Baranyában, Siklóson tartott lakossági fórumra valaki Alpár információi szerint azért ment, hogy kamerázzon és adatot gyűjtsön (azaz nem csak arról van szó, amit a Dunántúli Napló újságírója ír, hogy közszereplőket kameráztak), hanem a fórumra érkezőket is felvették.

Ezért mondta azt Alpár György, hogy azt üzeni annak az embernek, hogy tudja, hogy kicsoda, és ha kormányváltás lesz, akkor ő személyesen fog róla gondoskodni, s őt nem fogja érdekelni, amit majd esetleg mond, hogy ő csak a munkáját végezte és utasítást hajtott végre.

A következő, idézett rész pedig a végén, 1.30-tól található, ahol arról beszél Alpár György, hogy az egyik legfontosabb a számára is az elszámoltatás. Habár a két rész között nincs közvetlen összefüggés, mint ami a Bama/DN-cikkben ki van hozva, a jogszabályokról csak ennél az utolsó résznél, az elszámoltatás kapcsán beszél Alpár György. A drávaszerdahelyai polgármester kifejezetten csak az elszámoltatás kapcsá hangsúlyozza azt, hogy őt és Jakab Pétert sem érdekli a jogszabályi háttér. A jogászok dolga az, hogy hogyan lehet elszámoltatni azokat, akik azt megérdemlik.

Vagyis nem arról van szó, amire a fideszes propagandista utalt, hogy a jogszabályokat felrúgva fognak embereket fenyegetni és börtönbe csukni, hanem arról, hogy az nem az ő dolga politikusként, hogy milyen módon lehet elszámoltatni egy esetleges kormányváltás után azokat, akiket pl. közpénzek eltüntetése miatt el kell, mert ennek a részletei jogi kérdések, ők politikusként azt ígérik, hogy nem fogják a szőnyeg alá söpörni azt, amit szerintük a választóik egy jó része követel, hogy legyen elészámoltatás.

Sőt, olyannyira nem arról van szó, mint amit sejtetnek a DN-ben, hogy Alpár úgy fogalmaz: akinek nincs vaj a füle mögött, annak nem kell aggódnia.

Vezető fotó: Alpár György a Dunántúli Napló ominózus cikkét tartalmazó lapszámát a kezében tartva – Fotó forrása: Alpár György politikusi Facebook-oldala

KategóriákMETÁL