Sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez a Fidesz pécsi képviselőcsoportja. Nagyon kiakadtak egy Tüke buszos ügyletre. Aki esetleg azt gondolná, hogy a Volvo-buszok botrányos beszerzése miatt emelték fel a szavukat, az téved.

A cikk a hirdetés után folytatódikHabár a 2014-2015-ben, azaz a fideszes városvezetés idején intézett 3,5 milliárdos, 100%-ban hitelből finanszírozott buszvásárlásról már korábban is, most pedig már a bíróság előtt is kiderült, hogy a buszok tényleges vételára, az eredeti eladót figyelembe véve nem lehetett több, mint 2,7-2,8 milliárd forint. A maradék pedig a közvetítő cég és két másik személy jutaléka volt – azaz 700-800 millió forintba kerültek ők a pécsieknek, akik ráadásul a többletet is 100%-ban banki hitelből finanszírozták. A Fidesz pécsi városházi képviselői azonban most nem emiatt a “régi” ügy, vagy annak új fejleménye miatt emelték fel a szavukat, hanem egy másik friss pécsi fejlemény miatt, habár annak is köze van hollandiai buszokhoz. Az előző városvezetés ugyanis még a Volvo-gate előtt is vett használt buszokat Hollandiából, tíz darabot, amelyet nemrégiben eladtak, darabját átlagosan valamivel több mint egymillió forintért, és megvettek helyette, azon a pénzen, sőt annál még kevesebb összegért is a PK Zrt., azaz a Pécsi Közlekedési Zrt. felszámolásából 27 darab, korábban Pécsett futott Mercedest, összesen kevesebb mint nettó 9 millió forintért. Mint megtudtuk, az ügylet valóban “zárt ajtók” mögött zajlott, de azért, mert ilyen “alacsony” összeghatárhoz a társaság vezetésének nem kell a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat külön engedélyét kikérnie.

Vagyis röviden az történt, hogy a Tüke Busz eladott 10 régi használt buszt, és vett “helyette” 27 másfajta régi, használt buszt. Alapvetően azért lapunk információi szerint, hogy a lehető leggyorsabban jusson használt csuklós buszokhoz.

Frissítés 12.15Forgalomból már korábban kivont buszokat adtak el – Elértük Bánkuti Istvánt, a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét, aki tovább pontosította a leírtakat és információinkat. Mint mondta, a most megvásárolt Mercedes-buszok kivétel nélkül csuklós járművek, olyanok, amelyek jelenleg is futnak a pécsi utakon, viszont azokért eddig 800 ezer forintos havi díjat fizettek a felszámolónak. Most ezeket 10-11 hónap bérleti díjnak megfelelő összegért megvették, a piaci árnál olcsóbban, azaz egyrészt megspóroltak havi 800 ezer forint bérleti díjat a cégnek, másrészt a bérleti szerződés mindenképpen bizonytalanabb konstrukció, mint a saját buszok közlekedtetése, harmadrészt pedig ha ezeket a Mercedeseket mostantól kezdve még 1,5-2 évig használják, akkor is eladhatók annyiért, amennyiért most sikerült hozzájutniuk. Az eladott tíz VDL-busz pedig már nem közlekedett az utakon, ezeket az Euro4-es besorolású buszokat már korábban kivonták a forgalomból.

Erről az ügyletről van szó tehát (nem a Volvo-gate-ről), ami miatt a pécsi fideszesek sajtóközleményt adtak ki, az alábbit:

„Ismét a sokáig zárt ajtók mögött árusítja ki a pécsiek autóbuszait a baloldal.

Minden előzmény nélkül szembesülhettek a pécsiek azzal, hogy a szocialista városvezetés emberei által megszállt Tüke Busz titokban elkezdte kiárusítani a pécsiek autóbuszait.

Tavasszal a cég még azt állította, hogy stabil lábakon áll, most viszont pénztelenségre hivatkozva járművei értékesítésébe kezdett.

Tudjuk, hogy a Tüke Busz sok éve feszített költségvetéssel dolgozik, ezért minden lehetőség számít, ami a folyamatos működés biztosítását szolgálja és minden forintnak helye van a cég büdzséjében.

Ezért is gyanús, hogy a hírek szerint áron alul keltek el a járművek. Haladéktalanul magyarázatot várunk a cégtől és a városvezetéstől a történtek hátteréről. Péterffy Attila csapata az elmúlt két évben sokadik alkalommal játszik bújócskát, dönt zárt ajtók mögött olyan ügyekben, amelyekben a pécsiek joggal várják el, hogy korrekt módon tájékoztassák őket. Két éve beszélnek átláthatóságról, ugyanakkor ez idő alatt éppen ennek ellenkezőjét, zavaros háttéralkukat és szocialista oligarchák gátlástalan kiszolgálását tapasztalhatták csak a pécsiek.

Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy a pécsi baloldal egyszer már elherdálta a pécsiek autóbuszait. Akkor ráadásul úgy adták el őket, hogy még vételárat sem kapott a város értük. Sőt még ma is, több mint tíz év elteltével, a pécsiek pénzén kénytelen a város és a cég visszavásárolni a felszámolótól a járműveket vagy akár a buszpályaudvarokat.

Felszólítjuk a városvezetést és a Tüke Busz vezetőit tehát, hogy haladéktalanul hozzák nyilvánosságra és tárják a pécsiek elé az eladás valamennyi iratát és számláit.

Kelt. Pécsett, 2021. október 5. napján

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja

Címkék:
KategóriákMETÁL