Minden nap dolgoznak az ország oltópontjain, különösen az olyan kiemelt, nagy oltópontokon, mint amilyen a volt pécsi Honvéd kórházban berendezett oltóhely. Mint megírtuk, tegnap sosem látott tömeg volt, köztük nagyon sokan olyanok, akiknek nem volt időpontjuk – mivel nem is tudtak maguknak foglalni. Nem hivatalos információink szerint este nyolckor is még oltottak. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs is beszámolt tegnap arról a pénteki “oltakozási” rohamról, amely végigsöpört az országon. Megírtuk, hogy Pécsett is rengetegen mentek el az oltópontokra, főleg a legismertebb és legnagyobb pécsire, a volt Honvéd kórházhoz, konkrét időpont nélkül is, mivel Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése után – miszerint már Pfizer-vakcinára is lehet időpontot foglalni – a már az előző napokban is akadozó számítógépes időpont-foglalási rendszer gyakorlatilag összeomlott.

Úgy tudjuk, többeknek is orvosuk tanácsolta, hogy menjenek, és amúgy is futótűzként terjedt a hír nem csak a hagyományos, hanem a közösségi médiában, baráti társaságokban, munkahelyi üzenetekben, hogy most lehet menni, mert aki eddig nem volt beoltva, bármi okból (koránál fogva, vagy mert nem fogadta el az eddig számára felkínált oltást), de előzetesen regisztrált, azt most fogadják és beoltják.

A Szabad Pécsnek a helyszínről nyilatkozó sorban állók arról számoltak be, hogy nagyjából 1,5-2 óra várakozás után kerülnek sorra, de senkit sem küldenek el, akinek van regisztrációja, hiába nincs időpontja. És a készlet erejéig tényleg beoltanak mindenkit a Pfizer/BioNTech-vakcinával. A helyszínen elterjedt az a hír is pénteken, hogy nem feltétlenül fog jutni mindenkinek a vágyott Pfizer-oltás, merthogy a meglévő készletet felhasználják, de az véges, és természetesen azoknak, akik a hétvégén vagy hétfőn kapják a második Pfizer-oltásukat is készleten kell tartani a szükséges mennyiséget. Azt is megírtuk, hogy akik időpontra jöttek, azokat előreengedték, mivel a kialakult kissé kaotikus helyzet miatt nekik nem akartak hátrányt okozni (és nem is lett volna fair).

Este nyockor, de még Pfizerrel

A Szabad Pécs nem hivatalos, de megbízható forrásból származó információja szerint tegnap este bőven a hivatalos nyitvatartási (“oltakozási) időn túl is dolgoztak még a volt Honvéd kórházban 18 óra helyett 20 órakor vagy egy nagyon picit még azután végeztek, és sikerült beoltani végül mindenkit, aki sorban állt (és volt regisztrációja korábban), ráadásul az utolsó ember is Pfizert kapott – ahogyan forrásunk nyilatkozott, kb. pont az utolsó embernél fogyott el a készlet. Azt, hogy végül hány embert engedtek be pluszban, és hány ember kapott oltást összesen, nem tudjuk, de azt igen, habár ezt sem hivatalosan, hogy általában 800 és 1200 fő közé tehető, akit a volt pécsi Honvéd kórházban kialakított oltóponton egy nap beoltanak, reggel hét és este hat közt. Azt már megint más helyről, nem hivatalosan hallottuk, hogy tegnap a pluszban érkezők több százan voltak már délelőtt is.

3000 főnél is többet olthattak be (21.50) – Nem hivatalos forrásból azt hallottuk, hogy a rendes napokhoz képest háromszor több embert oltottak be végül a Honvéd kórházban, csaknek 3100 embert, ami egészen döbbenetes szám és minden elismerést megérdemel, aki ebben részt vett.

Máshol is

Kaptunk fotót más helyszínekről is, hiszen például a volt 400 ágyas klinikán is oltottak, vagy éppen a pécsi önkormányzati EEI Lánc utcai rendelőintézeténél is. Egy olvasónk, aki ez utóbbinál állt, azt mondta, hogy ott nem voltak sokan, kb. fél órát állt sorba, mindenki kifejezetten kedves és segítőkész volt, a logisztikában segítő katonák és az egészségügyi személyzet tagjai is, és neki is jutott pénteken kora délután Pfizer-vakcina, miközben ő is arra hírre ment oda, hogy most lesz oltás.

Sor a Lánc utcai rendelőintézet előtt pénteken délután – Fotó: Szabad Pécs-olvasói fotó

A hivatalos és a közösségi médiában is tárgyalt vonatkozása volt a történteknek az, amit a Szabad Pécs is megemlített, hogy az emberek “szavaztak”, mégpedig az utóbbi időszakban már itthon, a kormányzati kommunikációban egészen döbbenetes és érthetetlen módon szinte lesajnált Pfizer/BioNTech-vakcinára szavaztak, hiszen ameddig pl. csak a kínai oltásra lehetett online időpontfoglalással bejelentkezni, nem alakultak ki hosszú, akár több kilométeres sorok az országban, míg tegnap egycsapásra ez a kép fogadta szinte minden városban az oltópontok környékére érkezőket.

Az Origo habonyi-rogáni megfejtése a pénteki napra

A kormánynak és Orbánnak nem kicsit kínos felhang miatt a fideszes sajtó is megtalálta a maga narratíváját: az Origo például hatalmas sikerről írt, és rendkívüli oltási napról beszélt.

Forrás: Origo.hu

Címkék:
KategóriákMETÁL