Az országban elsőként Pécsett készítettek olyan interaktív mesefalat, amilyen a Nevetnikék Alapítvány önkénteseinek köszönhetően a Pécsi Gyermekklinikán található. Amint arról beszámoltunk, a Nevetnikék Alapítványnak, rajtuk kívül álló okból, új helyet kell találnia. A legideálisabb megoldás, ha a klinika közelébe költözhetnek, de ehhez még egy kis segítségre szükségük van.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy hónapja írtunk arról, hogy komoly támogatásra, számos nagylelkű adományozó segítségére van szüksége a pécsi Nevetnikék Alapítványnak ahhoz, hogy továbbra is folytatni tudják azt a civil, önkéntes munkát, amellyel az elmúlt években nagyon sok beteg kisgyermeknek okoztak örömet és tudták sokkal elviselhetőbbé tenni számukra a kórházi tartózkodást.

A pécsi Nevetnikék Alapítvány ugyanis kórházban ápolt gyermekeknek szervez hosszú évek óta szabadidős foglalkozásokat, és teszi barátságosabbá a kórtermi környezetüket.

A Nevetnikék önkéntesei 13 éve segítenek és csalnak mosolyt a kis betegek arcára, de a kórházi átszervezések miatt abból a helyiségből, ahol eddig dolgoztak, el kell menniük legkésőbb jövő tavasszal. Mint megírtuk, a legideálisabb helyzet az, ha meg tudják venni az egyik, éppen eladók és a gyermekklinika közvetlen közelében lévő családi házat. Csakhogy erre nekik a felújításui költséggel együtt nem kevés pénzre, 40 millió forintra van szükségük. Korábban próbáltak hielt is szerezni, de ez nem sikerült, és amúgy is egy nagyon komoly vállalás lett volna, ezért kezdtek adománygyűjtésbe. Erről a Szabad Pécs is beszámolt egy hónapja.

Azóta nagyot fordult a világ, mert a már akkor is csodálatos összefogás egészen elképesztő lett, 23 millió forintot sikerült összegyűjteniük. Az összefogás nem állt meg azóta sem, kisebb adományok folyamatosan érkeznek, és egy-egy felajánlás is volt már (a PVSK vízilabdacsapata pl. ingyen fog játszani többször is és ott lehet adakozni a számukra, de most már versenyt futnak az idővel, mert legkésőbb a hónap végén ki kell fizetniük a kinézett és felújításra váró családi ház kialkudott, és szerződéssel a hónap végéig foglalt vételárat. Azaz hiányzik nekik még 4 millió forint, amit pár nap alatt össze kell gyűjteniük, valamint azon felül a felújítás és a program újraindításához szükséges összeg is, ami azon felül még 13 milliósra becsült költség.

Kórházi interaktív mesefal, a Nevetnikék önkénteseinek köszönhetően – Fotó forrása: UNIV Pécs/Csortos Szabolcs

A Nevetnikék Pécsett, a Pécsi Gyermekklinika ambulanciáján az országban elsőként  készített olyan interaktív mesefalat, aminek falait nem csak kifestették saját tervezésű – mecseki ihletésű – mesefigurákkal, hanem két tucatnyi, saját tervezésű és saját műhelyben elkészített fajátékot is rögzítettek a folyosóra, mely megfelel minden biztonsági és higiéniai előírásnak.

A gyermekeknek nagy könnyebbséget jelent egy ilyen környezetben várakozni a vizsgálatokra, oldja a frusztrációjukat, eltereli a figyelmüket a fájdalomról.

A példa nélküli mesefalat 2019-ben adták át, 250 önkéntes közösségi munkájának köszönhetően, majd a következő évben a szigetvári gyermekosztályon is, aztán pedig Dombóváron és Kaposváron is át tudtak adni 1-1 játékot. A Nevetnikék az eddig összegyűlt 23 millióból 1 millió forintot kapott egy cégtől, 1-1 magánszemélytől még fél-fél millió forintot, a többi viszont közösségi adománygyűjtésből érkezett. Vagyis 21 millió forintot tudtak a kisadományokból (átlagosan ötezer forintokból) összegyűjteni. Vagyis a siker tényleg elképesztő már most is, több ezer ember összefogása  kellett ehhez.

Az összefogás erejét és nagyságát jelzi az is, hogy az internetes oldalukon keresztül van 80 adománygyűjtő nagykövetük, további 120 ember, aki gyűjt nekik, a városban 12 koncerten gyűjtöttek kifejezetten erre a célra a számukra. És még további 5-6 eseményen is, a már említett vízilabda-mérkőzéseken túl (gyűjtés az Angyalok Jótékonysági Licit csoportban) a Pécsett október 28-án vendégelőadást tartó Fodor Zsóka színművésznő is vállalta, hogy ingyen lép fel a javukra.

MINDEN FONTOS INFÓ: ITT!

De nekik gyűjtenek,14 boltban is városszerte (listájuk a Nevetnikék oldalán megtalálható), s több híresség is az ügy mellé állt: 

Ja, és ha nem mondtuk volna, Fluor Tomi menedzserének engedélyével egy klipet is leforgattak, Apuveddmeg a bajnok utcai házat címmel: 

KategóriákMETÁL