Az új koronavírus-járvány nem csak a tervezett műtétekre, de a kórházi látogatásra és a szülésekre is komoly hatással van. Az apás szülést sok helyen lefújták, Pécsett is, de aztán azon változtattak, mégis lehet, bár nem lesz egyszerű. A Szabad Pécs arról is értesült, hogy a választott orvos kérdése pedig még problémásabb lett most Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikSorra hívják fel várandós édesanyákat Pécsett választott orvosaik, hogy tájékoztassák őket, hogy mindenben segítik őket a továbbiakban is, konzultálhatnak velük, kérdezhetnek tőlük, de a koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem garantált, hogy ott tudnak lenni a szülésnél. Ami pedig ugye a legfőbb oka annak, hogy a várandós anyák orvost választanak maguknak. Merthogy most már a választott orvos csak akkor lehet bent a saját páciense szülésénél, ha amúgy is éppen a klinikán van, ha éppen ő az ügyeletes.

Ugyanez igaz a választott szülésznőkkel is. Egyre többeknek van ugyanis választott szülésznőjük. A szülésznők is kizárólag akkor mehetnek be a “kismamájukhoz”, ha éppen dolgoznak. Azaz, ha valakinek délután kettőkor jár le éppen a munkaideje, és háromkor hozzák be a várandós anyukát szülésre, a szülésznő nem lehet ott. Ha pedig aznap az orvosa sincs ügyeletben, akkor a kettőből egyik választott szakember sem lesz ott. Az ok nyilvánvalóan a járványhelyzet miatti szigorúbb szabályok.

Gyakorlatilag minden egészségügyis be van osztva ugyanis “Covidba” is, a szülész-nőgyógyászok is, de például a fogorvosok is. Vagyis a Koronavírus Ellátó Központba (KEK).

Ez azt jelenti, hogy egyeseknek fizikailag is ott kell lenniük és ügyelniük éppen, de a többségnek jelenleg ez azt jelenti, hogy készenlétben kell lenniük, azaz bármikor behívhatók. Emiatt például helyben is kell maradniuk, illetve elérhetőnek lenniük, hiszen nem tudhatják, mikor lesz szükség rájuk. Mármint mindenkire vagy bárkire, aki még nem töltötte be a 65-ik életévét.

Az apás szülésekről és a választott orvosokról is megkérdeztük a Pécsi Tudományegyetemet, de a hétfőn elküldött kérdéseinkre mindezidáig nem kaptunk választ. Ugyanakkor azt is tudjuk, éppen a Szabad Pécs írta meg, hogy az egyetem (is) kizárólag csak előzetes minisztériumi egyeztetés és jóváhagyás után nyilatkozhat a sajtónak a jelen helyzetben a koronavírussal összefüggésben, erre a szabályra előbb az EMMI államtitkára, majd a miniszter, Kásler Miklós is felhívta a PTE rektorának a figyelmét.

Valami azonban történt. Éppen hétfői dátummal változtattak, és tettek ki egy közleményt (információink szerint hétfőt követően, de ez szinte lényegtelen is) a szülésekkel kapcsolatban. Egyelőre nem szigorítottak, hanem ráadásul még enyhítettek is a szabályokon,. Addig Pécsett is úgy volt, hogy nincs apás szülés, de most bizonyos feltételekkel mégiscsak bemehetnek az apák is a szülésre. Habár forrásaink szerint lehetséges, hogy csak ideig-óráig él ez a szabályozás.

Mindenesetre most ez a rend. Az már más kérdés, hogy nagyon nem lesz egyszerű dolguk az édesapáknak vagy leendő édesapáknak, ha ott akarnak lenni a gyermekük születésénél. Talpig védőfelszerelésben kell ugyenis lenniük, olyan maszkot beszerezniük például, amiből elég komoly hiány van éppen. Bárki bármit is mond, egyébként. Azt ugyanis már előre leszögezték, hogy a klinika nem fog tudni védőfelszerelést biztosítani az apáknak. Ami sajnálatos, de szintén érthető és védhető álláspont megintcsak.

Amúgy persze nagyon is érthető, hogy a lehető legszigorúbb intézkedéseket vezetik be. Mi úgy tudjuk,  hogy az egyik ok, vagy fő ok mindkét fenti hírrel kapcsolatban a fertőzésveszély mérséklése. Illetve amit írtunk is: hogy az orvosok és ápolók is be vannak osztva a koronaközpontba, a KEK-be, állandó készenlétre.

A pécsi egyetemet azért kerestük, hogy megtudjuk a pontos és a hivatalos okát a döntésnek, már csak azért is, mert információink szerint lehetnek e téren a különböző kórházak és klinikák közt is eltérések. Akár az apás szülés teljes tiltásában, akár a választott orvos vagy szülésznő vonatkozásában.

Azt is megkérdeztük, de erre sem érkezett válasz, hogy pontos-e az az információnk, hogy a Koronavírus Ellátó Központban van kialakítva és szabaddá téve olyan műtő is, ahol szükség esetén sebészeti vagy belgyógyászati beavatkozásokat is végezhetnek koronavírusos betegen. Például előfordulhat, hogy vakbélműtétre kényszerül egy koronavírusos beteg. Illetve sajnos akár még az is elképzelhető lesz, hogy szülés előtt álló kismama kapja meg a vírusfertőzést, és a KEK-be is be kell feküdnie, az ő esetében a szülést is ott vezethetik le. Ezekkel a lehetőségekkel is számolni kell sajnos, és számolnak is vele ezek szerint, és próbálják biztosítani a szükséges személyi és infrastrukturális feltételeket is.

Nem csak a műtéteket, szűrővizsgálatokat és szüléseket érinti a vírusjárvány. Mint ismert, a nem életmentő, nem sürgős, nem akut műtéteket törölték, ahogyan a kórházi ellátást igénylő hasonló vizsgálatokat is (pl. szívkatéterezés), vagy éppen a szűrővizsgálatokat, hanem a kórházi látogatás szabályai is szigorodtak.

Nem c a vírusfertőzettekhez, de senki más beteghez, más osztályon sem lehet most már látogatóknak bemenniük, éppen azért, hogy nehogy valaki “becipelje” a vírust és karantént kelljen elrendelni, ami miatt újabb egészségügyi dolgozók esnének ki az ellátásból. Nem beszélve a korra, nemre, betegségre tekintet nélkül bent fekvő betegek megfertőzésének veszélyéről. Így viszont az is megeshet és meg is esik, hogy nagyon komoly alapbetegségekkel kórházba kerülő betegek is látogató nélkül maradnak, mert  beteglátogatás (hacsak nem enyhítenek ezen is) még védőfelszerelésben is tilos.

Habár az ebben az esetben még hatványozottabban állna a betegszám nagysága miatt, hogy a látogatók többsége amúgy sem jutna megfelelő, a kórházban is viselhető védőruhához.

KategóriákMETÁL