Azt követően jelentett be rendkívüli sajtótájékoztatót Karácsony Gergely, a Párbeszéd-MSZP-LMP miniszterelnök-jelöltje szerda délutánra, hogy több közvéleménykutatás szerint is esélyesebb Dobrev Klárával szemben Márki-Zay Péter. A bejelentés lényege: nem lép vissza, csak előre, és van vitája Dobrev Klárával és Márki-Zay Péterrel is.

A cikk a hirdetés után folytatódikBéke és igazság – ez a két dolog kell Magyarország újraegyesítéséhez, közölte szerdán délután megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, a Párbeszéd-MSZP-LMP miniszterelnök-jelöltje. Béke alatt azt érti, hogy a magyar politikát ki kell húzni abból a polgárháborús hangulatból, amiben az elmúlt húsz évben(!) volt.

„Igenis túl kell lépni, mondjuk ki nyíltan és őszintén, az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán” – jelentette ki Karácsony Gergely.

Amivel ismét kijátszotta a Fidesz által sulykolt Dobrev egyenlő Gyurcsány narratívát, de beszédének más részein is utalt rá. Na, persze a Fidesz narratívja szerint Karácsony is egyenlő Gyurcsány (sőt újabban már Márki-Zay Péter is). Ez a kijelentés azonban sokkal inkább szólt saját magáról, mint Dobrev Kláráról, Karácsony kommunikációs stábja úgy gondolhatja, hogy igyekeznie kell lehántani magáról a mesterségesen, a Fidesz által ráaggatott címkét.

Mindezt annak kapcsán mondta, hogy reagált a legfrissebb közvéleménykutatási adatokra, amelyek azt sugallják, hogy neki vissza kellene lépnie, mert Márki-Zay erősebb jelölt lehet Dobrev Klárával szemben mint ő. És éppen ez volt, vagyis ez lehetett Karácsony célja: viszonylag gyorsan lereagálni a rá nézvést kedvezőtlen közvéleménykutatási adatokat, és idejekorán tudatosítani, rövidre zárni, hogy nem lép vissza, ő is versenyben van még.

Éppen ezért szentelt néhány percet annak is, hogy a közvéleménykutatásokról, és a konkrét mostani közvéleménykutatási adatokról beszéljen, a rá nézvést negatív, de legalábbis kellemetlen helyzetre reagálva. Mint mondta, az uraljuk a pillanatot, vagy az, hogy a közvéleménykutatásokból akarjuk kiolvasni az igazságot, a Fidesz útja, tehát nem járunk jó úton, ha ebben gondolkodunk.

Konkrétan is megemlítette, hogy az ő személye ellen költött rengeteg pénz után a végül győztes ellenzéki miniszterelnök-jelöltre fog további pénztengert költeni a Fidesz. Ha pedig azt a rengeteg pénzt, a győztesre költik (nyilván, ha nem ő lesz az), akkor ott is meg fog jelenni a népszerűségvesztés. Az a néhány százaléknyi különbség pedig, amit a mostani kutatások kihoztak, szerinte semmit nem jelentenek, főleg nem amiatt, hogy a Fidesz kommunikációs gépezete ellene indult harcba.

Karácsony mondandójának lényege kb. ez volt, mert amúgy túl sok újdonságot nem mondott, újra kell egyesíteni Magyarországot, ő erre vállalkozott, és habár az ellenfeleit becsüli, vannak köztük vitát, és szerinte ő képest ezt a feladatot elvégezni. Nem vissza kell lépni, hanem előre, ezért ő is előrelép inkább és nem vissza. Nem csak elszámoltatás kell, de jóvátétel is kell. A politika pedig nem arról szól, amit Orbánék tesznek. Az országot ki kell menekíteni ebből a hideg polgárháborúból. Szerinte Dobrev Klára nem érzi árt valójában ezt a helyzetet. Magyarországon pedig a társadalmi igazságosságot szolgáló rendnek kell kialakulnia. Ahhoz, hogy Magyarországot újra egyesítsük, a gyűlölet politikája helyett a megértésnek kell felülkerekednie.

KategóriákMETÁL