Imhof Gábort minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek mondta ki mai, jogerős határozatával a Győri Ítélőtábla. Az egykori pécsi egyetemi gazdasági főigazgató öt év letöltendőt kapott, de nem kell börtönbe vonulnia újra. Tizenegy és fél évvel azt követően született jogerős döntés, hogy Imhof Gábort az otthonában “kommandósok” őrizetbe vették.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Nagyon örülök, hogy vége van, és annak is örülök, hogy bűnösnek találtak és letöltendőt kaptam” – nyilatkozta a Szabad Pécsnek Imhof Gábor kedden délután, nem sokkal a pécsi egyetemi vesztegetési ügyben, a Győri Ítélőtábla által meghozott és kihirdetett határozata megismerése után.

Mint talán sokan emlékeznek rá, egy egészen megdöbbentő és példa nélküli eset történt 2010 májusában, amikor arról kellett beszámolnia a sajtónak, hogy otthonában, fegyveres “kommandósok” elfogták és őrizetbe vették Imhof Gábort, a Pécsi Tudományegyetem főigazgatóját.

Aztán az ügy az azt követő napokban ugyanilyen megdöbbentő módon folytatódott, egymás után érkeztek arról a hírek, hogy más egyetemi munkatársakat és az egyetemmel üzletelő vállalkozókat is elvittek kihallgatni gyanúsítottként, mondván, tudhattak arról, hogy vesztegetések sora történt az egyetemen, sőt szerepük is lehet benne. Végül az ügynek nem csak sok gyanúsítottja, de sok, szám szerint huszonhét vádlottja is lett, kivétel nélkül mindannyian büntetlen életű személyek.

A gyanú, majd később a vád az volt, nagyon röviden és kissé leegyszerűsítve, hogy a PTE által, különböző beszerzésekre kiírt pályázatok meg lettek bundázva, többen is, különböző szerepekben részt vettek vesztegetésekben, vagy tudtak róla, de azt nem jelentették. A PTE-s közbeszerzési eljárásokban közreműködők információkkal segítettek harmadik félnek számító vállalkozásokat, amelyek a jogtalanul megszerzett, és nagyon komoly versenyelőnyt jelentő információkért fizettek, illetve az eljárás nyerteseként fizettek, visszacsorgattak az egyetemi alkalmazottaknak.

Az ügy amúgy, amint azt tudni lehet, kb. 13 éve, a Nemzeti Nyomozó Iroda titkos megfigyelésével, adatgyűjtéssel kezdődött, és ez jutott oda egy idő, és megfelelő információ megszerzése után, hogy az NNI lépett és őrizetbe vette a régió egyik legnagyobb foglalkoztatójának, Magyarország egyik legnagyobb egyetemének egyik csúcsvezetőjét, a gazdasági főigazgatót. Ő volt Imhof Gábor, akit a 2019-es első fokon meghozott határozathoz hasonlóan ismét bűnösnek találtak és letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Csakúgy mint mindenki mást is, akit két éve hasonlóképpen bűnösnek mondott ki a Győri Törvényszék. Akkor egy, már hét éve indult, többszöri újrakezdés, sőt bírócsere után lezárult első fokú bírósági eljárás ért ezzel véget, amely ellen fellebbezést nyújtottak be a vádlottak és védőik, enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosításért ezért ment tovább az ügy a Győri Ítélőtáblára.

A pécsi egyetemi vesztegetési ügyet a pécsi bíróságok elfogultsága miatt kellett más városban tárgyalni.

Illusztráció – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

És ahogyan mindenkit, akit korábban is bűnösnek találtak és akire börtönbüntetésre ítéltek, most is bűnösnek mondtak ki, és letöltendővel sújtottak, ugyanakkor a korábbinál jóval enyhébb ítéletek születtek.

Imhof Gábor “csak” öt év letöltendőt kapott, de a két évvel ezelőtti határozat nyolc év kiszabásáról szólt. A vádpontok mindegyikében bűnösnek mondták ki most is, amik a következők: vesztegetés elfogadása, csalás, költségvetési csalás és más bűncselekmények.

Imhof Gábornak nem kell azonban börtönbe vonulnia, ő volt ugyanis az egyetlen, aki még a bírósági tárgyalás kezdetekor is börtönben volt összesen 900 napot töltött benn, és a jó magaviseletért kapott enyhítés miatt már nem kell visszamennie, mostantól véggérvényesen szabad ember.

És mint mondta, ezért is örül most, hogy bűnösnek találták, mert ha nem így lett volna, akkor az eljárás kötelezően, harmadfokon folytatódott volna. „Szívből örülök, hogy vége van” – mondta. Azt is elmondta kérdésünkre, hogy van munkája, Magyarországon dolgozik, és ott szeretne dolgozni és maradni a jövőben is.

Lesznek azonban olyanok is, akiknek most kell majd letöltendő börtönbüntetésüket megkezdeniük, és olyan is, aki már volt benn, de még van neki vissza a büntetéséből.

A győri bíróság a 2019-es ítéletben a XIV. és a XV. rendű vádlottakat vesztegetés elfogadása, a XXIII. rendű vádlottat csalás miatt szintén letöltendő szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és közügyektől való eltiltásra ítélték.

Tizenegy vádlottat vesztegetés és más bűncselekmények miatt a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Négy vádlottat magánokirat-hamisítás, három további vádlottat költségvetési csalás miatt részesítette megrovásban.

Öt vádlottat a bíróság az ellenük emelt vádak alól felmentett, vagyis huszonkét vádlottat találták az ellenük felhozott vádpontok legalább egy részében bűnösnek.

KategóriákMETÁL